Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

"Ψεκασμένος" δεν γεννιέσαι. Σε κάνουν

 


Δεν φτάνει μια κυβέρνηση να καταδικάζει τον σκοταδισμό και τον ανορθολογισμό ενόψει εμβολίων. Πρέπει να κάνει και κάτι για την εξάλειψή του.

 

γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

Μαζί με τα εμβόλια για τον Covid 19 «πάνε» και οι «ψεκασμένοι». Αυτοί ξεχωρίζουν κραυγαλέα από τους ανθρώπους που απλά φοβούνται, προβληματίζονται ή αναζητούν ενημέρωση.

 

Τους έχετε εντοπίσει στο διαδίκτυο. Σε παρέες που συζητούν για το θέμα αυτό. Τους «βλέπετε» στον λόγο κάποιων ιεραρχών του (κρατικοδίαιτου) θεσμού της Εκκλησίας. Τους ακούτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, όταν μιλούν εκπρόσωποι κομμάτων όπως η Ελληνική Λύση.

 

Η συνομωσιολογία και ο ανορθολογισμός «κουμπώνουν» δυστυχώς με την κρίση του πολιτικού συστήματος, Το κοινωνικό δεδομένο που είναι απότοκο των δύο απανωτών οικονομικών κρίσεων. Αυτών που επιβάρυναν κι επιβαρύνουν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

 

Αρκεί όμως να εντοπίσει κανείς το πρόβλημα, χωρίς να ασχοληθεί την αιτία του; Δίχως -το κυριότερο- να κάνει κάτι γι αυτό; Η απάντηση στο ρητορικό ερώτημα είναι αρνητική.

 

Η κυβέρνηση κάνει έκκληση στα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» να στηρίξουν την εθνική εμβολιαστική προσπάθεια που θα συντονίσει το υπουργείο Υγείας. Φαίνεται λογικό και ήδη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα 25 έχουν απαντήσει θετικά.

 

Όμως συνάδει με αυτό το στόχο η υπόλοιπη πολιτική της;

 

Μία από τις αιτίες του ανορθολογισμού και της έλλειψης εμπιστοσύνης στην επιστήμη είναι ο κλασσικός αλλά και ο σύγχρονος αναλφαβητισμός. Πόσο όμως βοηθά στην εξάλειψή του το νομοσχέδιο που θέλει να ψηφίσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και προβλέπει το 1/3 των μαθητών του γυμνασίου να εγκαταλείπουν την 12χρονη εκπαίδευση και να κατευθυνθούν σε επαγγελματικές μαθητείες;

 

Είναι γνωστό πως η ξενοφοβία και ο ρατσισμός αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη γνωστών συνομοσιωλογικών θεωριών. Πόσο όμως καταπολεμά αυτές τις αντιλήψεις η φρασεολογία και η πολιτική πράξη των «σκληρών συνόρων» του Νότη Μηταράκη και του υπουργείου Μετανάστευσης;

 

Η ύπαρξη ελεύθερου χρόνου είναι καθοριστική για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας. του ανθρώπου και του πολίτη. Συμβάλλει όμως σε αυτή την κατεύθυνση το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, και προβλέπει εργασία 10 ωρών την ημέρα, δίχως να πληρώνονται οι υπερωρίες;

 

Τα ΜΜΕ έχουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση συνειδήσεων. Όχι όμως όταν επιχορηγούνται αδρά από τις λίστες του Στέλιου Πέτσα δίχως όρους, κανάλια που κατά βάση επενδύουν σε φθηνά και χείριστης ποιότητας «ριάλιτι».

 

Ανάλογα παραδείγματα θα μπορούσε κανείς να αναφέρει για κάθε υπουργείο. Η ουσία όμως του πράγματος είναι μία: Τους «ψεκασμένους» τους δημιουργούν και τους συντηρούν συγκεκριμένες πολιτικές-οικονομικές συνθήκες.

 

Έτσι η εκάστοτε κυβέρνηση κρίνεται από το αν και πόσο επιχειρεί να τις αλλάξει. Όχι από το πόσες φραστικές καταδίκες του ανορθολογισμού θα καταγράψει στο ενεργητικό της.   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *