Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Ο Πούτιν έχει ήδη ηττηθεί

 


γράφει ο Παντελής Μπουκάλας

 

 

Ακόμα και ο Ιωσήφ Στάλιν, αδήλωτο πρότυπο του Βλαντιμίρ Πούτιν, υποχρεώθηκε κάποια στιγμή να παραδεχτεί ότι δεν έχει δίκιο σε όλα. Κατά τραγική σύμπτωση μάλιστα, την απόφασή του να αποδεχτεί πως υπάρχουν και σοφότεροί του στα στρατιωτικά την πήρε μετά τη μάχη του Κιέβου, Ιούλιο με Σεπτέμβριο του 1941, που τελείωσε με την ήττα του Κόκκινου Στρατού και την κατάκτηση της Ουκρανίας από τον Χίτλερ. Αναγκαστικά, ο Στάλιν στράφηκε στον Γκεόργκι Ζούκοφ, παρότι πριν από τη μάχη του Κιέβου τον είχε παύσει από επιτελάρχη, ως διαφωνούντα. Και αυτός οργάνωσε την άμυνα του Λένινγκραντ, κέρδισε τη μάχη της Μόσχας και πρωταγωνίστησε στο Στάλινγκραντ.

 

Αγάλματα του έφιππου Ζούκοφ υπάρχουν ακόμα στη Ρωσία. Ο Πούτιν θα μπορούσε να επισκεφθεί κάποιο, επίσης έφιππος, κατά την προπαγανδιστική συνήθειά του, και να πιάσει συζήτηση μαζί του. Ισως μάθαινε όχι πώς να οργανώσει την εισβολή στην Ουκρανία, με πρότυπο την εισβολή στην Ουγγαρία που είχε σχεδιάσει ο Ζούκοφ, παρά τους αρχικούς δισταγμούς του, αλλά ότι τη μάχη του Κιέβου θα τη χάσει και αυτός.

 

Ακόμη κι αν ο στρατός του νικήσει, με τη συνδρομή μισθοφόρων ή «εθελοντών» Τσετσένων, το blitzkrieg απέτυχε. Και απέτυχε επειδή η στραταρχική φιλαυτία του, που αδιαφορεί για τις δυσάρεστες πληροφορίες και περιφρονεί τις αντίθετες γνώμες (αν υποθέσουμε πως οι σύμβουλοί του έχουν ρητή γνώμη), ήταν βέβαιη ότι οι Ουκρανοί, σαν «ανύπαρκτο έθνος», όπως τους χαρακτήρισε ο αναθεωρητικός του οίστρος, δεν θα υπάρξουν και στα πεδία των μαχών. Δεν θα αντισταθούν. Θα τον προσκυνήσουν μαζικά από την πρώτη στιγμή.

 

Η σιγουριά του εγωλάτρη Πούτιν ηττήθηκε πολλαπλώς: Ανέστησε τον Ψυχρό Πόλεμο στη χειρότερη δυνατή εκδοχή του. Οδήγησε τη χώρα του σε δεινή απομόνωση, πολιτική, οικονομική και αθλητική. Εδωσε την ευκαιρία στο ΝΑΤΟ να υποκριθεί τον ειρηνοποιό. Πρόσφερε στην Ε.Ε. τη δυνατότητα να αντιδράσει στη σύνθλιψή της από τις δύο υπερδυνάμεις, που την αντιμετωπίζουν σαν παρακατιανή οντότητα, χειραγωγήσιμη πολιτικά ή εκβιάσιμη ενεργειακά. Με την απόφασή του για τα πυρηνικά έστρεψε εναντίον του κάθε σώφρονα του πλανήτη.

 

Επιπλέον, η εισβολή τού στερεί συμμάχους μέσα στην ίδια τη Ρωσία. Η μεσαία τάξη, που βλέπει την καταστροφή της να επέρχεται λόγω της αποκοπής της από τη διεθνή οικονομία, ήδη δυσφορεί. Και η δυσφορία της δεν αντιμετωπίζεται με συλλήψεις, όπως συνελήφθησαν ήδη 5.000 γενναίοι Ρώσοι που τόλμησαν να διαδηλώσουν κατά του πολέμου.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *