Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Μόνος σύμμαχος του Πούτιν είναι η «μαύρη διεθνής»

 


γράφει ο Γιώργος X. Παπασωτηρίου  

 

«Ένας αλλά λύκος πολεμάει ανώμαλους», γράφει για τον Πούτιν η γνωστή ελληνική φασιστοφυλλάδα. Οι μόνοι σύμμαχοι του Ρώσου δικτάτορα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι οι ακροδεξιοί. Παραδόξως, αυτός που έχει εισβάλει στην Ουκρανία με πρόσχημα την "αποναζιστικοποίησή" της, υποστηρίζεται από τους νεοναζί όλου του κόσμου.

 

Ο ακροδεξιός, πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Στηβ Μπάνον τάχθηκε υπέρ του Πούτιν γιατί επιτίθεται στους τρανς, ενώ το ομογάλακτο τηλεοπτικό κανάλι Fox News διατυπώνει τη θέση μέσω του παρουσιαστή Tucker Carlson ότι «Το μίσος κατά του Πούτιν έχει γίνει ο πυλώνας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής»(NYT). Επίσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ραδιοφωνική εκπομπή The Clay Travis & Buck Sexton Show, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι «έξυπνος». Στη συνέχεια, το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου, όταν έγινε γνωστό ότι είχε ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Τραμπ επανέλαβε τον θαυμασμό του για τον Πούτιν, αλλά στις 26 Φεβρουαρίου αναδιπλώθηκε και αποκάλεσε την εισβολή «θηριωδία», επαναλαμβάνοντας όμως ότι ο Πούτιν «παίζει» τον Τζο Μπάιντεν!

 

Γενικά, αν κάποτε η Ρωσία και άλλα απολυταρχικά καθεστώτα θεωρούνταν αντιδημοκρατικά, σήμερα αναδεικνύονται ως σύμβολο του αμερικανικού συντηρητισμού και καθρέφτης του οράματός του για τον κόσμο. Υποστηρίζοντας τον Πούτιν και άλλους δικτάτορες, η ακροδεξιά στις ΗΠΑ έχει βρει έναν νέο τρόπο να διαχειρίζεται τις ιδεολογικές διαμάχες και να διχάζει περαιτέρω τους Αμερικανούς.

 

Στην Ευρώπη, ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά στην Ιταλία, έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τους Financial Times, έκανε αρκετά ταξίδια στη Ρωσία για να συναντήσει αξιωματούχους του Ρώσου προέδρου και τον Μάρτιο 2017 υπέγραψε και συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα του Πούτιν.

 

Στενοί φαίνονται να είναι οι δεσμοί της Μόσχας και με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Το BBC αποκάλυψε ένα διαβαθμισμένο έγγραφο του Κρεμλίνου στο οποίο αναφερόταν ότι ο ακροδεξιός βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, Μάρκους Φρόνμαϊερ θα μπορούσε να γίνει «απολύτως ελεγχόμενος» από τη Ρωσία. Το έγγραφο περιγράφει επίσης λεπτομερώς τις προσπάθειες επηρεασμού της κοινής γνώμης και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

 

Σε άρθρο που δημοσίευσε η επιθεώρηση Foreign Affairs αναφέρεται η άτυπη «μαύρης διεθνής» που έχει έδρα τη Μόσχα και δεσμούς με όλα τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης.

 

Το ναζιστικό κόμμα Τζόμπικ (τρίτο στο ουγγρικό Κοινοβούλιο) είναι προνομιακός συνομιλητής κύκλων της ρωσικής ελίτ που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν.

 

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου τους Μόσχας και πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου Αλεξάντερ Ντούγκιν (πατέρας του δόγματος της ευρασιατικής πολιτικής της Ρωσίας) έστειλε επιστολή στον έγκλειστο φασίστα Νίκο Μιχαλολιάκο, στην οποία «προσέφερε υποστήριξη για τις γεωπολιτικές θέσεις της Χρυσής Αυγής».

 

Τέλος, ένα τηλεγράφημα που αποκαλύφθηκε από τα WikiLeaks δείχνει ότι το ακροδεξιό κόμμα Ατάκα έχει στενούς δεσμούς με τη ρωσική πρεσβεία στη Σόφια.

 

Αλεξάντερ Ντούγκιν

 

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, ένας από τους πνευματικούς ηγέτες της ρωσικής ακροδεξιάς (ο Ρώσος Στηβ Μπάνον), είναι ο εμπνευστής και θεωρητικός της νέας γεωπολιτικής στρατηγικής της Ρωσίας και του ρεύματος του "ευρασιανισμού". Έγινε διάσημος με το βιβλίο του "Τα θεμέλια της Γεωπολιτικής: Το Γεωπολιτικό Μέλλον της Ρωσίας", το οποίο εκδόθηκε το 1996 και άσκησε τεράστια επιρροή στους Ρώσους ολιγάρχες.

 

Η σκέψη του και οι θέσεις του αντανακλώνται στις κινήσεις του Πούτιν, με την εισβολή στην Ουκρανία να μοιάζει βγαλμένη μέσα από το πόνημά του.

 

Ο Ντούγκιν πιστεύει ότι η ευρασιατική αυτοκρατορία είναι το εκ γενετής δικαίωμα του ρωσικού λαού να κυβερνά τους “κατώτερους λαούς” στα εδάφη που τον περιβάλλουν. Σύμφωνα με τον Ντούγκιν, οι Ρώσοι είναι ένας μεσσιανικός λαός, με “καθολική, πανανθρώπινη σημασία”.

   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *