Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Ρώσοι σοσιαλιστές εναντίον του πολέμου

  


Το ακόλουθο κείμενο συντάχθηκε από τον «Συνασπισμό των σοσιαλιστών εναντίον του πολέμου», που αποτελείται από ακτιβιστές σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών οργανώσεων της Ρωσίας. Το κείμενο αυτό, που διακινείται στη Ρωσία, δημοσιεύτηκε και στο αμερικανικό περιοδικό Jacobin.


Οπως και κάθε πόλεμος της Ιστορίας, αυτός ο πόλεμος μας διαιρεί σε δύο παρατάξεις: υπέρ και κατά του πολέμου. Η προπαγάνδα του Κρεμλίνου προσπαθεί να μας πείσει ότι το έθνος είναι ενωμένο στο πλάι της κυβέρνησης. Και ότι εκείνοι που θέλουν την ειρήνη είναι μόνο θλιβεροί αποστάτες, φιλοδυτικοί φιλελεύθεροι και αργυρώνητοι εχθροί. Πρόκειται για ένα απαράδεκτο ψεύδος. Αυτή τη φορά οι παλιοί εκπρόσωποι του Κρεμλίνου είναι με τη μειοψηφία. Το μεγαλύτερο μέρος ακόμα και εκείνων που συνεχίζουν να εμπιστεύονται την κυβέρνηση δεν θέλουν έναν αδελφοκτόνο πόλεμο.


Κλείνουν τα μάτια τους όσο τους είναι δυνατό, μόνο και μόνο για να μη βλέπουν το πώς ο κόσμος που σχεδίασαν οι Ρώσοι προπαγανδιστές διαλύεται μπροστά τους. Πολλοί ακόμα αυταπατώνται ότι αυτός δεν είναι ένας πόλεμος, πόσο μάλλον ένας επιθετικός πόλεμος, αλλά μια «ειδική επιχείρηση» σχεδιασμένη για να «απελευθερώσει» τον ουκρανικό λαό. Οι τρομερές κινηματογραφημένες εικόνες των σκληρών κανονιοβολισμών και των βομβαρδισμένων πόλεων θα συντρίψουν σύντομα αυτούς τους μύθους. Ακόμα και οι πιο πιστοί ψηφοφόροι του Βλαντίμιρ Πούτιν θα πουν: «Δεν σε ψηφίσαμε για να κάνεις αυτόν τον άδικο πόλεμο!».


Ηδη σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα εξέφρασαν τη φρίκη και την αποστροφή τους για τις ενέργειες της κυβέρνησης Πούτιν. Πρόκειται για πρόσωπα με διαφορετικές πεποιθήσεις. Αντίθετα με όσα ισχυρίζονται οι προπαγανδιστές του καθεστώτος, το μεγαλύτερο μέρος τους δεν είναι φιλελεύθεροι. Ανάμεσά τους υπάρχουν πάρα πολλά πρόσωπα της Αριστεράς, σοσιαλιστές ή κομμουνιστές. Και φυσικά αυτοί οι άνθρωποι –το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας– είναι αληθινοί πατριώτες. Μας είπαν ότι όσοι αντιτίθενται σε αυτόν τον πόλεμο είναι υποκριτές, ότι δεν είναι εναντίον του πολέμου αλλά υπέρ της Δύσης. Αυτό είναι ψεύδος.


Δεν υπήρξαμε ποτέ υποστηρικτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής τους. Οταν τα ουκρανικά στρατεύματα βομβάρδισαν το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ δεν παραμείναμε σιωπηλοί. Δεν θα σωπάσουμε ούτε τώρα, όταν το Χάρκοβο, το Κίεβο και η Οδησσός θα βομβαρδίζονται με διαταγή του Πούτιν και της κλίκας του. Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για να εναντιωνόμαστε στον πόλεμο. Για μας, που υποστηρίζουμε την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και την ελευθερία, ορισμένοι από αυτούς τους λόγους είναι ιδιαίτερα σημαντικοί.


Αυτή είναι μια άδικη εισβολή. Δεν υπάρχει καμία απειλή για το ρωσικό κράτος, η οποία να δικαιολογεί την αποστολή των στρατιωτών μας για να σκοτώσουν και να σκοτωθούν. Δεν «απελευθερώνουν» κανέναν. Δεν βοηθούν κανένα λαϊκό κίνημα. Δεν πρόκειται για τίποτε άλλο παρά για έναν κανονικό στρατό, που καταστρέφει τις ειρηνικές ουκρανικές πόλεις, επειδή το θέλουν μια δράκα δισεκατομμυριούχοι που ονειρεύονται να διατηρήσουν τον έλεγχο της Ρωσίας για πάντα.

Αυτός ο πόλεμος παράγει ανυπολόγιστες καταστροφές για τους λαούς μας. Τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι τον πληρώνουν ακριβά, με το αίμα τους. Μετά από πολύ καιρό, όταν θα έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός, η φτώχεια, ο πληθωρισμός και η ανεργία θα πλήξουν τους πάντες. Και δεν θα είναι οι ολιγάρχες και οι γραφειοκράτες εκείνοι που θα πληρώσουν τον λογαριασμό, αλλά οι φτωχοί, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι. Πολλοί από μας δεν θα έχουν τα μέσα για να θρέψουν τα παιδιά τους.

 Αυτός ο πόλεμος θα μετατρέψει την Ουκρανία σε ερείπια και τη Ρωσία σε μια φυλακή. Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας της αντιπολίτευσης έχουν ήδη κλείσει. Οι άνθρωποι καταλήγουν στη φυλακή επειδή μοιράζουν προκηρύξεις, κρατούν ακίνδυνα πλακάτ, ακόμα και για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύντομα οι Ρώσοι θα έχουν μία και μοναδική επιλογή: τη φυλακή ή τη στρατολόγηση. Ο πόλεμος παράγει δικτατορίες διαφορετικές από εκείνες που γνώρισαν οι γενεές που ζουν ακόμα.

Αυτός ο πόλεμος πολλαπλασιάζει όλους τους κινδύνους και τις απειλές για τη χώρα μας. Ακόμα και εκείνοι οι Ουκρανοί που πριν από λίγες βδομάδες ένιωθαν συμπάθεια για τη Ρωσία, τώρα στρατολογούνται στην εθνοφρουρά, για να πολεμήσουν τα στρατεύματά μας. Με την επίθεσή του, ο Πούτιν τούς προμήθευσε με δικαιολογίες, για να εγκαταστήσουν νέους πυραύλους και στρατιωτικές βάσεις κατά μήκος των συνόρων μας.

Τέλος, η πάλη για την ειρήνη είναι πατριωτικό χρέος για κάθε Ρώσο. Οχι μόνον επειδή είμαστε οι θεματοφύλακες της μνήμης του χειρότερου πολέμου της Ιστορίας, αλλά και επειδή ο τωρινός πόλεμος απειλεί την ακεραιότητα και την ίδια την ύπαρξη της Ρωσίας.

Ο Πούτιν προσπαθεί να συνδέσει την προσωπική του τύχη με την τύχη της χώρας μας. Αν το κατορθώσει, η αναπόφευκτη ήττα του θα γίνει ήττα ολόκληρου του έθνους. Τότε ενδέχεται αληθινά να αντιμετωπίσουμε τη μοίρα της μεταπολεμικής Γερμανίας: κατοχή, εδαφική διαίρεση, καλλιέργεια της συλλογικής ενοχής. Υπάρχει μόνον ένας τρόπος να προλάβουμε αυτές τις καταστροφές. Εμείς οι ίδιοι, γυναίκες και άνδρες της Ρωσίας, οφείλουμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Αυτή η χώρα μάς ανήκει, δεν είναι ιδιοκτησία μιας δράκας ολιγαρχών που τρελαίνονται για παλάτια και για γιοτ. Είναι καιρός να την ανακτήσουμε.


Οι εχθροί μας δεν είναι στο Κίεβο και στην Οδησσό, αλλά στη Μόσχα. Είναι ώρα να τους εκδιώξουμε. Ο πόλεμος δεν είναι πόλεμος της Ρωσίας. Ο πόλεμος είναι του Πούτιν και της κυβέρνησής του. Να γιατί εμείς, Ρώσοι σοσιαλιστές και κομμουνιστές, είμαστε αντίθετοι σε αυτόν τον εγκληματικό πόλεμο. Θέλουμε να τον σταματήσουμε για να σώσουμε τη Ρωσία.


Οχι στην επέμβαση!


Οχι στη δικτατορία!


Οχι στη φτώχεια!


Επιμέλεια-μετάφραση: Θανάσης Γιαλκέτσης

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *