Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Ακρίβεια εκτός ορίων – Φόβοι για την επάρκεια σε τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα

 

Φόβους για την επάρκεια ορισμένων προϊόντων έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το λαό να πληρώνει (και) με αυτό..

 


Φόβους για την επάρκεια ορισμένων προϊόντων έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το λαό να πληρώνει (και) με αυτό τον τρόπο τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, χώρια την γενικευμένη ακρίβεια.

 

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο αλεύρι και στο ηλιέλαιο, όπου ήδη καταγράφονται ελλείψεις στα ράφια. Κάποια σούπερ μάρκετ έχουν βάλει πλαφόν στον αριθμό των συγκεκριμένων προϊόντων που μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής.

 

 

Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, έχει συγκαλέσει για σήμερα Δευτέρα κυβερνητική σύσκεψη, με την συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε αυτήν θα συζητηθούν οι τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν σε είδη διατροφής και σε πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα, χωρίς βέβαια να αναμένονται …συνταρακτικές αποφάσεις, αφού η κυβέρνηση ομνύει στην «ελεύθερη αγορά» και στον «ανταγωνισμό».

 

Πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισαν στο ΑΠΕ πως «επισιτιστικός κίνδυνος δεν υφίσταται για τη χώρα μας», σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αποτροπή κάθε επισιτιστικού κινδύνου.

 

Η Ελλάδα εισάγει από την Ουκρανία περίπου 30.000 τόνους από τους συνολικά 120.000 τόνους εισαγωγών ηλιέλαιου. Στελέχη της Επιτροπής Επισιτιστικής Κρίσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έλεγαν ότι εύκολα μπορούν να αναπληρωθούν από εισαγωγές από την Αργεντινή ή από άλλες τρίτες χώρες.

 

Οι εισαγωγές καλαμποκιού από Ρωσία και Ουκρανία ανέρχονται περίπου σε 500.000 τόνους, που προορίζονταν κυρίως για την παραγωγή ζωοτροφών. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις του υπουργείου, το κενό θα μπορούσε να καλυφθεί με εισαγωγές από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότιο Αμερική. 






πηγή

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *