Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ψέματα ενός σιδηρόφρακτου πρωθυπουργού


Εικόνα που παραπέμπει στις πιο φρικτές στιγμές του 20ου αιώνα έδωσε ο Α. Σαμαράς με τις δηλώσεις που έκανε μπροστά στον φράχτη του Έβρου. Η εμφάνιση ενός υποψήφιου πολιτικού σαν δεσμοφύλακα μπροστά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης θεωρείται λάθος που δεν θα έκανε κανένας υπεύθυνος επικοινωνίας.
Η δήλωσή του απερχόμενου πρωθυπουργού όμως περιείχε και σειρά από ψέμματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του φράχτη.


Όπως απέδειξε η ομάδα Μετανάστευσης του ΕΛΙΑΜΕΠ (που μόνο σαν αντικυβερνητική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί) ο φράχτης στοίχισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αλλά το βασικό αποτέλεσμα από την δημιουργία του ήταν η μεταφορά των μεταναστευτικών ροών προς τα θαλάσσια περάσματα του Αιγαίου.
Σε έκθεσή της με τίτλο «Αξιολογώντας τη σχέση κόστους-αποτελέσματος των πολιτικών ελέγχου της παράτυπης μετανάστευσης στην Ελλάδα» η ερευνήτρια Άννα Τριανταφυλλίδου και η επιστημονική της ομάδας απέδειξαν ότι το μισό δισεκατομμύριο που ξόδεψαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έφερε πενιχρά αποτελέσματα.
Ειδικά για τον φράχτη του έβρου η Εφημερίδα των Συντακτών ανέφερε τότε σε σχετικό ρεπορτάζ της:
«Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του φράχτη στον Εβρο και της επιχείρησης «Ασπίδα», που τοποθέτησε 1.900 αστυνομικούς κατά μήκος των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων. Τη διετία 2010-2012, ο έλεγχος των συνόρων στον Εβρο κόστισε 67 εκατομμύρια ευρώ (το κόστος του φράχτη ήταν συνολικά 5,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 3,16 εκατομμύρια δόθηκαν στην κατασκευαστική εταιρεία. Τους πρώτους έντεκα μήνες, όσο διατηρούταν το σύνολο των αστυνομικών στην περιοχή, η επιχείρηση «Ασπίδα» κόστισε 24 εκατομμύρια ευρώ).
Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι τα χρήματα έπιασαν τόπο, καθώς πράγματι σχεδόν εκμηδενίστηκε η μεταναστευτική ροή στον Εβρο. Στην πραγματικότητα, όμως, οι μετανάστες στράφηκαν στα θαλάσσια περάσματα του Αιγαίου και το πρόβλημα απλά μετατοπίστηκε, δημιουργώντας νέους πονοκεφάλους για τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων».
Στη μεταφορά των μεταναστευτικών ροών από τα χερσαία περάσματα προς τα θαλάσσια είχε αναφερθεί και ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Γ.Τσαρμπόπουλος, επισημαίνοντας όχι μόνο τον τεράστιο κίνδυνο για τους μετανάστες αλλά και το υπέρογκο κόστος που επωμίζεται ο κρατικός μηχανισμός και οι τοπικές νησιωτικές κοινωνίες.
Ανανέωσή: Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του καταδίκασε τις δηλώσεις Σαμαρά στον Έβρο συγκρίνοντάς τον μάλιστα με τον δίαυλο επικοινωνίας του Μαξίμου με τους ναζιστές,   Τάκη Μπαλτάκο.
«Η, ενόψει εκλογών, νεκρανάσταση των ιδεών του κ. Μπαλτάκου δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στη χώρα. Αυτό τον «πολιτικό» χώρο άλλωστε τον έχουν καταλάβει ήδη η Χρυσή Αυγή και άλλες ομάδες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αυτό που ξέχασε να σημειώσει το συγκυβερνών κόμμα είναι τον φράχτη δεν τον έφτιαξε η Νέα Δημοκρατία αλλά τον εγκαινίασε ο Παπουτσής.
Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη μάλιστα είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του εκπροσώπου της Κομισιόν Michele Cercone που είχε υποστηρίξει ότι η κατασκευή του φράχτη δεν έχει νόημα.
Συνεπώς το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να είναι οι δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Μπαλτάκου αλλά το γεγονός ότι δεν πρόλαβε να φωτογραφηθεί στο φράχτη ο Βενιζέλος.
Κούκου, ο Παπουτσής είμαι

1 comments :

nahamenalegame on 7 Ιανουαρίου 2015 στις 12:51 μ.μ. είπε...

5,5 μυρια??? καλα "φαγανε' κι απ τον φραχτη... αλητηριοι του κερατα...

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *