γράφει ο Νικόλας Ζηργάνος
Είναι μάλλον σπάνιο μια κυβέρνηση να μην ψηφίζει στον ΟΗΕ υπέρ των συμφερόντων της χώρας της, πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση αυτή είναι υπηρεσιακή. Ωστόσο η Αθήνα πρωτοτύπησε και σε αυτό, καθώς χθες εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που περιγράφει τις βασικές αρχές αναδιάρθρωσης χρέους, με την Ελλάδα να απέχει έπειτα από απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη.
Το ψήφισμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό ούτε «παράγει» δίκαιο (έχει ωστόσο πολιτική βαρύτητα) ενεκρίθη με 136 ψήφους υπέρ, 41 αποχές και την αρνητική ψήφο μόλις έξι χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Καναδάς, Ιαπωνία και Ισραήλ).
Το ψήφισμα ζητάει από τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ να υποστηρίξουν εννέα αρχές για την αναδιάρθρωση χρέους, τις οποίες πρότειναν έπειτα από διαβούλευση εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού. Στην εισαγωγή αναγνωρίζεται το «δικαίωμα των κυβερνήσεων στην αναδιάρθρωση χρέους», επαναφέροντας έτσι το κέντρο λήψης αποφάσεων και σχεδιασμού της μακροοικονομικής πολιτικής στις κυβερνήσεις από τα διεθνή απρόσωπα και μη εκλεγμένα οικονομικά κέντρα.
Η αναδιάρθρωση «δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται από καταχρηστικά μέτρα», μια σαφής αναφορά στις «ετεροδικίες» και την κατίσχυση του βρετανικού ή άλλων δικαίων έναντι των εθνικών.
Με διαφάνεια
Στις εννέα αρχές περιλαμβάνονται η διαφάνεια που πρέπει να διέπει τις συμφωνίες αναδιάρθρωσης, η ισότιμη μεταχείριση, ενώ περιλαμβάνεται έκκληση προς δανειστές και υπερχρεωμένες χώρες «να ενεργήσουν μέσα σε πνεύμα καλής πίστης και συνεργασίας» ώστε να καταλήξουν σε συναινετικές συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρέους.
Το ψήφισμα είχε υποστηρίξει με επιστολή της και ομάδα 19 επιφανών οικονομολόγων, μεταξύ των οποίων οι Γιάνης Βαρουφάκης, Τομά Πικετί, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και Χάινερ Φλάσμπεκ. Οι «19» χαρακτήρισαν τη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών «απάτη», καθώς αν είχαν τηρηθεί οι εννέα αρχές του ψηφίσματος του ΟΗΕ «θα είχαμε αποφύγει τις παγίδες της ελληνικής κρίσης, στην οποία οι πολιτικοί ενέδωσαν στις απαιτήσεις των πιστωτών παρά την έλλειψη οικονομικής λογικής».
Βασικό επιχείρημα των «19» είναι πως «όπως το πτωχευτικό δίκαιο εντός των κρατών προστατεύει τους υπερχρεωμένους ιδιώτες και επιχειρήσεις έναντι των δανειστών τους, έτσι απαιτείται να διαμορφωθεί και ένα ανάλογο διεθνές πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα κράτη».
Την απόφαση να απόσχει η Ελλάδα από τη σχετική ψηφοφορία έλαβε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, έπειτα από εισήγηση, όπως αναφέρουν από τη Βασιλίσσης Σοφίας, του επίσης υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε γραπτή του δήλωση τόνισε πως «η υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης» και υπογράμμισε ότι «βάσει οδηγιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το υπουργείο Εξωτερικών, μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας, έδωσε σαφείς οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ να συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος.
Η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους». Ο κ. Κοτζιάς κατέληξε ότι «η αλλαγή της πολιτικής σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προτροπή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλ. Τσίπρα».
«Κατηγορώ» Λαφαζάνη και άδειασμα από ΥΠ.ΟΙΚ.
Η αποχή από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το χρέος προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της ΛΑ.Ε. Π. Λαφαζάνη, αλλά και ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στον τέως υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά. Και η μεν ανακοίνωση Λαφαζάνη δεν εκπλήττει, κατόπιν και της γνωστής επιστολής της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - του ζητούσε να κοινοποιήσει το θέμα του χρέους στον ΟΗΕ στο πλαίσιο της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Προκύπτει όμως σαφώς εσωκομματικό θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης ήταν στην ομάδα διαπραγμάτευσης με τον Ευκλ. Τσακαλώτο και τον πρωθυπουργό και οι πληροφορίες θέλουν τον Αλ. Τσίπρα να τον έχει προτείνει για τη θέση που σήμερα κατέχει. Ο Π. Λαφαζάνης δηλώνει ότι «η Ελλάδα έπρεπε να έχει πει ένα ηχηρό ναι», καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «συντάχθηκε με τους τοκογλύφους» και χαρακτηρίζει την αποχή «ντροπή και όνειδος».
Το δε υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως «δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για τη στάση της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου