Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Η μισή Ελλάδα στην κάλπη και η άλλη μισή για... βόλτα

Ικανοποίηση, αισιοδοξία, απογοήτευση και μεγάλη αποχή το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 20ής Σεπτεμβρίου. Πως είδαν την κάλπη σε Μακεδονία, Ήπειρο, Κρήτη, Βορειοανατολικό Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο.

Σε μια ώρα είχαν όλα τελειώσει

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ενας στους δύο απαξίωσε την κάλπη, σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία. Ποσοστά αποχής που φλερτάρουν με το 50% έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα στην Α΄ και Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, όπου έκλεισε η διαδικασία της καταμέτρησης σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μίας ώρας από τη λήξη της ψηφοφορίας. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την ενσωμάτωση στο 23,66%, καταγράφηκε αποχή στο 44,33%. Πολύ υψηλή ήταν η αποχή στις Σέρρες, με το ποσοστό της να ξεπερνά το 50%! Σε Χαλκιδική, Ημαθία, Πέλλα και Πιερία η αποχή ξεπερνούσε το 40%.
Χαμόγελα ικανοποίησης και «δικαίωσης» επικρατούσαν χθες βράδυ στον τρίτο όροφο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Εγνατία οδό. «Σήμερα ο λαός νίκησε και με την ψήφο του αναδεικνύει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, παρ' όλη την προσπάθεια της δημιουργίας “αριστερής παρένθεσης”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, για την αναδιάρθρωση του χρέους, την προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας, τη στήριξη των φτωχών στρωμάτων, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από τη λιτότητα τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο συντονιστής Α΄ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δημητριάδης.
Μούδιασμα και απογοήτευση αντιθέτως στα γραφεία της Ν.Δ., στη Μητροπολίτου Ιωσήφ, όπου οι υποψήφιοι βουλευτές δεν είχαν εμφανιστεί έως αργά το βράδυ και τα στελέχη απέφευγαν τις δηλώσεις, τηρώντας στάση αναμονής.
Αντιθέτως, ικανοποίηση εξέφραζαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης μετά τα πρώτα αποτελέσματα. Απέδιδαν το αποτέλεσμα στη συσπείρωση των κεντροαριστερών δυνάμεων και τη μη κάθοδο του ΚΙΔΗΣΟ. «Τα στελέχη μας επιστρέφουν σπίτι τους. Είμαστε σε διαδικασίες ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου», δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Β΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κυανίτης. Δικαιωμένοι εμφανίζονταν στελέχη και υποψήφιοι των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μιλώντας για πόλεμο από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Με ψυχραιμία και αγωνιστική διάθεση υποδέχτηκαν τα αποτελέσματα στο στρατόπεδο του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης. Ξεκαθάριζαν ότι στη Βουλή δημιουργείται πλέον ένα μεγάλο μνημονιακό μέτωπο, με αποτέλεσμα τις συνέπειες να τις πληρώσει ο λαός και δήλωναν έτοιμοι για έναν μαχητικό αγώνα απέναντι στα μνημόνια. Βαρύ το κλίμα στα καινούργια γραφεία της ΛΑ.Ε.
Με την ανακοίνωση των exit polls, επικράτησε αρχικά συγκρατημένη αισιοδοξία, η οποία όσο περνούσε η ώρα έδωσε τη θέση της στην απογοήτευση. Σε πελάγη ευτυχίας έπλεαν τα μέλη της Ενωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Στελέχη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη δήλωναν συγκινημένα, γιατί είχε αποτέλεσμα ένας αγώνας 25 χρόνων, όπως έλεγαν.   
ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πρωτιά μεν, αλλά σε δύσβατο δρόμο

ΗΠΕΙΡΟΣ: Μέσα σε απόλυτη ηρεμία προσήλθαν στις κάλπες οι Ηπειρώτες, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι η ζωή συνεχίζεται, και μάλιστα με τους δυσμενείς όρους των μνημονίων, που εντείνουν αρνητικά στοιχεία, χαρακτηριστικά για την Ηπειρο, όπως η μεγάλη ανεργία των νέων ή η ερήμωση της υπαίθρου. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, σαν μην πέρασε μια μέρα, η κυριαρχία ήταν καθολική, αφού διατήρησε σχεδόν τις δυνάμεις του σε σχέση με τον Ιανουάριο και τις αύξησε ειδικά στη Θεσπρωτία, παίρνοντας την πρώτη θέση σε όλη την Ηπειρο -τον Ιανουάριο ήταν πρώτος σε τρεις νομούς (Ιωάννινα, Αρτα και Πρέβεζα)-, ενώ η Ν.Δ. ήταν πρώτη στη Θεσπρωτία.
Οι 12 βουλευτές της Ηπείρου μοιράστηκαν τον Ιανουάριο σε ΣΥΡΙΖΑ (8) και Ν.Δ. (4). Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, ο αριθμός των βουλευτών παραμένει ίδιος και αυτή τη φορά για τα δύο κόμματα με την ίδια αναλογία σε κάθε νομό (4-1 στα Ιωάννινα, 2-1 στην Αρτα και από μία έδρα σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία).
Eκλογές, κάλπη
Αξιοσημείωτο είναι και το αποτέλεσμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία παίρνει την τρίτη θέση και στους τέσσερις νομούς. Η Νέα Δημοκρατία διατήρησε σε γενικές γραμμές τις δυνάμεις της, είναι φανερό όμως ότι έχει πολιτικό πρόβλημα σε μια περιοχή η οποία μεταπολιτευτικά αποτέλεσε προπύργιό της.
Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό προβλημάτων στην Ηπειρο, με πρώτο τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και τα χαμηλά εισοδήματα για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, καθώς και την έλλειψη υποδομών (αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ.), οι οποίες, ας μην το ξεχνάμε, προορίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις για ιδιωτικοποίηση. Συνυπολογίζοντας και τη μικρή διείσδυση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, η εικόνα που διαμορφώνεται για τη νέα κυβέρνηση δείχνει ότι η διαδρομή δεν θα είναι καθόλου εύκολη.    
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

«Μαύρο» στη Χρυσή Αυγή

ΚΡΗΤΗ: Ξεκάθαρο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με ελαφρά μειωμένα ποσοστά σε σχέση με τον Ιανουάριο, έδωσε η Κρήτη. Και στους τέσσερις νομούς του νησιού το χρώμα του εκλογικού χάρτη είναι ροζ, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να δίνουν το Ηράκλειο και τα Χανιά, με 44,5% και 42% αντίστοιχα, που αποτελούν από τα μεγαλύτερα ποσοστά του κόμματος σε όλη την Ελλάδα.
Περίπου κατά δύο μονάδες αυξημένα ήταν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας σε όλους τους νομούς, ενώ διπλάσια ποσοστά σε σχέση με τον Ιανουάριο κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ, ενσωματώνοντας τα ποσοστά του ΚΙΔΗΣΟ, αλλά και της ΔΗΜΑΡ. Σε Χανιά και Λασίθι κατέγραψε τα μεγαλύτερα ποσοστά της στην Κρήτη η Λαϊκή Ενότητα (κοντά στο 4%), ενώ στα πανελλαδικά της ποσοστά κινήθηκε σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Εντυπωσιακή είναι για άλλη μία φορά η απαξία προς τη Χρυσή Αυγή, καθώς το Ηράκλειο, το Λασίθι και το Ρέθυμνο είναι οι νομοί με τα τρία χαμηλότερα ποσοστά της σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα ιστορικά Ανώγεια καταγράφονται και πάλι ως ο δήμος με μηδέν ψήφους προς το νεοναζιστικό μόρφωμα.
Απώλειες από μιάμιση έως δυόμισι μονάδες είχαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες στο νησί, με τους ψηφοφόρους που έχασαν να κινούνται μάλλον προς τη Νέα Δημοκρατία, ενώ πολύ χαμηλά κινήθηκαν τα ποσοστά της Ενωσης Κεντρώων, με το μεγαλύτερο να καταγράφεται στα Χανιά, 2,45%. Τέλος, σταθερό στις δυνάμεις του στην Κρήτη παρέμεινε το ΚΚΕ, με οριακές απώλειες της τάξης του 0,20% στους τέσσερις νομούς. Υψηλά μεν, αλλά χαμηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι τα ποσοστά της αποχής στην Κρήτη. Σε σχέση με το πανελλαδικό 45% της αποχής το Ηράκλειο κατέγραψε ποσοστά γύρω στο 37%, ενώ λίγο πάνω από το 40% ήταν στους υπόλοιπους νομούς.
Μοιρασμένες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. είναι οι έδρες στις διεδρικές περιφέρειες Λασιθίου και Ρεθύμνου, ενώ στο Ηράκλειο και τα Χανιά οι καραμπόλες κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον μέχρι αργά το βράδυ. Στην τετραεδρική των Χανίων ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κρατά τις 3 έδρες, ενώ στην οκταεδρική περιφέρεια Ηρακλείου ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά επίσης τις 3 έδρες, ενώ από μία μοιράζονται η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.     
ΜΑΡΙΟΣ ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ

Το προσφυγικό καταγράφηκε στην κάλπη

ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ: Με φόντο τα προσφυγικά ναυάγια των τελευταίων δύο ημερών και τους αγνοούμενους πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, κατά τις οποίες σημειώθηκαν μεγάλη αποχή, αλλά και άνοδος της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ενδεικτικό είναι ότι στη Λέσβο τα ποσοστά της αυξήθηκαν περίπου κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, ξεπερνώντας και το πανελλαδικό της ποσοστό. Εν τούτοις, η κατοχυρωμένη θέση του ΚΚΕ εμπόδισε την απονομή έδρας στο νεοναζιστικό μόρφωμα.
Ο τέως δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, που κατερχόταν δεύτερος στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Λέσβου, με επικεφαλής τον Γιώργο Πάλλη, δημοτικό σύμβουλο, φαίνεται να έσωσε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην εν λόγω εκλογική περιφέρεια. Αν και τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπεφτε στη δεύτερη θέση στα τρία νησιά του νομού (Λέσβος, Λήμνος, Αϊ-Στράτης), με πρώτη τη Νέα Δημοκρατία (κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες), μέχρι αργά το βράδυ τα δύο κόμματα έδιναν τη μάχη στήθος με στήθος.
Κάλπη
Στον Δήμο Λήμνου, παρά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. παρέμενε πρώτη, με ανεπαίσθητη πτώση. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η τοποθέτηση του Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος είχε συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς. Σταθερή πάντως η τρίτη δύναμη -και έδρα- παραμένει το ΚΚΕ, το οποίο παρουσίασε μικρή αύξηση στον νομό, κρατώντας όμως ένα από τα καλύτερα πανελλαδικά ποσοστά του (πάνω από 10%).
Οι έδρες, σε κάθε περίπτωση, από την αρχή κατανεμήθηκαν στον Χαράλαμπο Αθανασίου (Ν.Δ.), τον Γ. Πάλλη (ΣΥΡΙΖΑ) και τον Σταύρο Τάσσο (ΚΚΕ).
Ανατροπή στο νησί του Αϊ-Στράτη καταγράφηκε στο σύνολο των καταμετρημένων ψήφων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνώντας τον εαυτό του ανέβηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με 39,52%. Η Ν.Δ. από το 45,14% κατρακύλησε στο 30,54% και στη δεύτερη θέση.
Στον νομό Σάμου, ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε την έδρα του παρά την πτώση του κόμματος κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ικαρίας ανέτρεψε την πρότερη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και ανέδειξε πρώτο το ΚΚΕ. Στη διεδρική Χίο, η μεγάλη πτώση της Ν.Δ. (πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες στον νομό), η μικρή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η αξιοσημείωτη αποχή που καταγράφηκε κατά την εκλογική διαδικασία δεν στάθηκαν αρκετές για να ανατρέψουν τελικά την πρωτιά της Ν.Δ.    
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Πλην Εύβοιας και Βοιωτίας, ντέρμπι

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΛΑΜΙΑ: Σε εύκολη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ σε Εύβοια και Βοιωτία και σε ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ–Ν.Δ. σε Φθιώτιδα, Ευρυτανία και Φωκίδα εξελίχθηκαν οι εκλογές στη Στερεά Ελλάδα. Στον Νομό της Εύβοιας, που έχει και τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων, η κατάσταση ξεκαθάρισε νωρίς, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει σαφές προβάδισμα διατηρώντας το ποσοστό που πήρε στις εκλογές του Ιανουαρίου, κάτι που συνέβη και με τη Νέα Δημοκρατία. Σε θρίλερ εξελίχθηκε η κατανομή των εδρών που άλλαζε συνεχώς.
Ωρα της αλήθειας για τα κόμματα
Από νωρίς ξεκαθάρισε η κατάσταση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και στη Βοιωτία, καθώς μάλιστα διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά που είχε πάρει τον Ιανουάριο. Μικρή αύξηση είχε και η Νέα Δημοκρατία, ενώ σε ό,τι είχε να κάνει με τις έδρες φαίνεται να μοιράζονταν από μία ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. και η Χρυσή Αυγή, κάτι που όμως δεν ήταν σίγουρο ότι θα παραμείνει μέχρι το τέλος.
Αργά το βράδυ άρχισε να ξεκαθαρίζει η κατάσταση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα. Μικρή αύξηση παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία, αλλά και η Χρυσή Αυγή που μαζί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη διεκδίκησαν μία έδρα.
Σε απόλυτο ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. εξελίχθηκε το αποτέλεσμα στην Ευρυτανία, χωρίς ουσιαστικά να μπορούσε κανείς να εκτιμήσει πριν καταμετρηθεί και το τελευταίο εκλογικό τμήμα ποιος θα κέρδιζε τη μονοεδρική στον νομό. Αντίστοιχη κατάσταση διαμορφώθηκε και στις μονοεδρικές της Φωκίδας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να έχει ένα μικρό προβάδισμα, που όμως δεν καθιστούσε σίγουρη την τελική νίκη. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερα υψηλά ήταν τα ποσοστά της αποχής, όπου στην Ευρυτανία άγγιξε το 60%, στη Φωκίδα το 48%, στη Βοιωτία το 40% και στη Φθιώτιδα το 40%, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο.    
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΙΧΑΣ

Μεγάλη συμμετοχή στις... παραλίες

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΙΟΝΙΟ: Τις παραλίες και την κυριακάτικη βόλτα προτίμησαν σε μεγάλο βαθμό χθες οι ψηφοφόροι στη δυτική Ελλάδα, με την αποχή να ξεπερνά το 40%. Από εκεί και πέρα, η άνοδος της Χ.Α. και στους 3 νομούς της περιφέρειας ήταν το δυσάρεστο αποτέλεσμα της βραδιάς. Σε ό,τι αφορά τα συνολικά αποτελέσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ μέτρησε λίγες απώλειες.
Στην Αχαΐα χθες βράδυ, με καταγεγραμμένο το 45% των ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφορά 18 μονάδων από τη δεύτερη Ν.Δ. (41% έναντι 23%) και οι έδρες πήγαιναν ως εξής: τρεις στον ΣΥΡΙΖΑ και από μία έδρα σε Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χ.Α., ΚΚΕ και ΑΝ.ΕΛΛ.
Επανάληψη των αποτελεσμάτων του Ιανουαρίου είχαμε πάνω-κάτω στην Ηλεία, όπου χθες βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεν μικρές απώλειες, της μίας μονάδας, ωστόσο ήταν πρώτο κόμμα στον νομό. Με καταγεγραμμένο το 50% των ψήφων ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε 3 έδρες και από μία οι Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Σε μια ώρα είχαν όλα τελειώσει
Η αποχή έφτασε στο 50%. Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία, πράγμα που δεν φάνηκε ικανό να του αφαιρέσει την πρωτιά. Στις έδρες, πάντως, δεν άλλαζε κάτι, όπου ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. μοιράζονταν από δύο και οι υπόλοιπες τρεις του νομού πήγαιναν σε Δημ. Συμπαράταξη, Χ.Α. και ΚΚΕ. Η αποχή στον νομό έφτασε το 49%.
Μεγάλη ήταν η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στη Ζάκυνθο –με την αποχή να φτάνει στο 51%–, ωστόσο η μονοεδρική του νησιού φάνηκε να καταλήγει και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Σταύρο Κοντονή. Στην Κέρκυρα έβγαζε βουλευτή και η Χ.Α. (έδρα που έπαιρνε απ' τον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ οι άλλες δύο έδρες του νησιού κατέληγαν σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Στην Κεφαλονιά η αποχή έφτανε στο 60% και η μονοεδρική του νησιού κατέληγε στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά από τη Ν.Δ. να φτάνει τις 300-350 ψήφους.
Σε ντέρμπι εξελισσόταν η μάχη για τη μονοεδρική της Λευκάδας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει οριακό προβάδισμα χθες βράδυ της τάξης των 100 ψήφων απ' τη Ν.Δ. Η αποχή στο νησί έφτασε στο 50%.   


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *