Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Ο Τσίπρας βλέπει τον Κέρι με το χρέος στο επίκεντρο


Το ελληνικό χρέος, η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, η κρίση στη Συρία και το προσφυγικό αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι. 
Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά με τον Τζον Κέρι έχει προγραμματιστεί για μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος. 
Η συνάντηση που έρχεται στη σκιά της, χαμηλής έντασης πάντως, χθεσινής εμπλοκής για το θέμα των Σκοπίων.
Η εμπλοκή προέκυψε όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην παραβρεθεί στη συνάντηση κορυφής που είχε συγκαλέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού του ISIS, επειδή σ’ αυτή θα συμμετείχαν και τα Σκόπια με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». 
Η ελληνική πλευρά κατέθεσε αίτημα να συμμετάσχουν τα Σκόπια ως FYROM – ένα αίτημα που δεν έγινε δεκτό και, κατόπιν τούτου, ο πρωθυπουργός δεν πήγε στη σύνοδο.
Παρά την απόφαση αυτή, ωστόσο, το ζήτημα κρατήθηκε χαμηλά και από τις δύο πλευρές και δεν υπήρξε κανένα επίσημο διάβημα, καθώς ούτε η Αθήνα ούτε η Ουάσιγκτον θέλουν να διαταράξουν το διμερές θετικό κλίμα.
Στη σημερινή του συνάντηση με τον Τζον Κέρι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναφέρει και να εστιάσει ξανά στο αίτημα της διεθνούς λύσης για το χρέος, προσβλέποντας στην πάγια θέση της Ουάσιγκτον υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους αλλά και της εμπλοκής του ΔΝΤ προς την ίδια κατεύθυνση.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *