Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Αυστραλία



Ένα ιδιαίτερα δύσκολο Σαββατοκύριακο περιμένει την Αυστραλία και ειδικότερα τις ανατολικές ακτές της καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο ενισχυμένες από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους δυνατούς ανέμους. Μάχη για να σώσουν ζωές και περιουσίες δίνουν οι πυροσβέστες.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι συνθήκες μπορεί να είναι χειρότερες από αυτές της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, όταν οι φωτιές κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων και ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους και παραθεριστές να αναζητήσουν καταφύγιο στις ακτές.

Η κυβέρνηση -που αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων- κάλεσε 3.000 έφεδρους να αναπτυχθούν για να βοηθήσουν τους πυροσβέστες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον την ίδια ώρα που ένα τρίτο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού -ειδικά εξοπλισμένο για περιπτώσεις καταστροφών και ανθρωπιστικής βοήθειας- συνδράμει προκειμένου να ανακουφίσει πρόσκαιρα τους πληγέντες.


«Είναι η πρώτη φορά όσο μπορεί κανείς να θυμηθεί που καλείται τέτοιος αριθμός εφέδρων (...). Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν φανερώνοντας το μέγεθος της καταστροφής που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές.

Πύρινη κόλαση


Στη νότια Αυστραλία, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νησί του Καγκουρό, δημοφιλές θέρετρο διακοπών, όχι μακριά από την ακτή, αυξάνοντας τον απολογισμό των νεκρών από τις πυρκαγιές αυτής της εβδομάδας σε 12. Είκοσι ένας άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι στη Βικτόρια, αριθμός πάντως μειωμένος σε σχέση με τους 28 που είχαν αναφερθεί την Παρασκευή.

Περισσότερες από 130 πυρκαγιές μαίνονται στη Νέα Νότια Ουαλία, πολλές εκτός ελέγχου. Στη Βικτόρια οι αρχές διέταξαν εκκένωση περιοχών λόγω των επικίνδυνων διαστάσεων που έχουν πάρει έξι πυρκαγιές και εξέδωσαν έκτακτα δελτία για 11 άλλες, ενώ δεκάδες ακόμη μαίνονται.

Από την έναρξη της περιόδου των πυρκαγιών, τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, δεκάδες άλλοι φέρονται ως αγνοούμενοι, ενώ περισσότερα από 1.300 σπίτια έχουν μετατραπεί σε αποκαΐδια.

Δεν έχουν σύμμαχο τον καιρό


Κοκκίνισε ο ουρανός στη Βικτόρια @AvaTheHuman via AP 



«Οι συνθήκες επιδεινώνονται γρήγορα στις φωτιές της Νέας Νότιας Ουαλίας», επισήμανε η Μετεωρολογική Υπηρεσία μέσω Twitter με τη ζέστη και τον άνεμο να ενισχύουν την πύρινη λαίλαπα.

Το Σαββατοκύριακο αναγγέλλεται καταστροφικό στο μέτωπο των πυρκαγιών.

Αναμένεται καύσωνας και σήμερα, θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους. Υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρωθούν εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, που κατακαίουν τη χώρα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι περισσότερες από τις οποίες παραμένουν ακόμη ανεξέλεγκτες. 
















0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *