Η πρώτη ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα στο αποψινό debate θα αφορά την οικονομία και θα την υποβάλει η Όλγα Τρέμη για λογαριασμό του Mega. Η σημειολογία είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει την πολιτική ίντριγκα, αλλά δεν είναι εκείνη που θα κρίνει τελικά ούτε την ουσία, ούτε τις εντυπώσεις της αναμέτρησης.
Διότι η πραγματική, πολιτική μάχη του Αλέξη Τσίπρα απόψε θα είναι διμέτωπη και θα έχει δύο βασικούς αντιπάλους: Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Η μάχη Τσίπρα - Μεϊμαράκη
Η μάχη Τσίπρα - Μεϊμαράκη δεν θα είναι παρά μόνον η πρώτη πράξη καθώς το έργο προβλέπεται... to be continued: Την επόμενη Δευτέρα το, επίσης πανεθνικής τηλεοπτικής εμβέλειας, ραντεβού κορυφής είναι κλεισμένο μόνον για δύο κι εκεί, αμφότεροι, αναμένεται να «παίξουν τα ρέστα τους».
Ο αποψινός σταθμός, ωστόσο, είναι κομβικός. Είναι η ευκαιρία του Αλέξη Τσίπρα να ανακόψει oριστικά το γαλάζιο come back και να αρχίσει να χτίζει τα κέρδη της δικής του αντεπίθεσης. Ταυτόχρονα όμως είναι και η μεγάλη του πρόκληση διότι, μέχρι στιγμής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει αποδώσει τα μέγιστα: Είτε με το «λαϊκό προφίλ», είτε με την απλή επίκληση του κοινού νου πέτυχε να πλασάρει ένα άλλο πρόσωπο της ΝΔ, πιο... φιλικό προς τον πολίτη σε σχέση με τις ημέρες Σαμαρά.
Διαχειρίστηκε, μάλλον άψογα, την πρώτη φάση της συριζαϊκής πτώσης, εσωστρέφειας και αριστερής μελαγχολίας και κατάφερε να συσπειρώσει σχεδόν στο μέγιστο βαθμό την εκλογική συντηρητική βάση. Και το δικό του στοίχημα στο εξής είναι να περάσει σε δεύτερο επίπεδο αυτή την τακτική, βάζοντας ουσιαστική υποθήκη εκλογικής νίκης.
Εδώ ο Αλέξης Τσίπρας αντιπαραβάλει το δικό του come back - την επιχείρηση restart που ξεκίνησε από το Αιγάλεω και τη Λειβαδιά και κλιμακώνει καθημερινά παρουσιάζοντας πλέον σαφές πολιτικό αφήγημα.
Το αφήγημα αυτό συμπυκνώνεται σε τρεις άξονες: Τη σύγκρουση «νέου» και παλιού» («ποιός θέλετε να κυβερνήσει, εγώ ή ο Μεΐμαράκης»), το κατηγορηματικό «όχι» σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και το «ναι υπό όρους» - πλέον - σε προγραμματικές συνεργασίες ακόμα και με το ΠΑΣΟΚ, και στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ που θα αμβλύνει τις συνέπειες του Μνημονίου και θα δώσει κοινωνική δικαιοσύνη.
Το ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει να κάνει αυτό το αφήγημα πειστικό, κι η αποψινή αναμέτρηση θα αποτελέσει πολιτικό (και δημοσκοπικό) crash test.
O Bαγγέλης Μεϊμαράκης θα τον χτυπήσει στα δύο αδύναμα σημεία του: Στο ηθικό πλήγμα της σχέσης του με τους ψηφοφόρους μετά τη στροφή από την αντιμνημονιακή γραμμή και στο μέτωπο της «επόμενης ημέρας» πυροβολώντας δια της... συναίνεσης». Θα του απευθύνει ευθέως το προσκλητήριο για τον «μεγάλο συνασπισμό» και θα επιμείνει στην ανάγκη της κυβερνητικής σταθερότητας.
Εάν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να πείσει ότι το δικό του, άφθαρτο πολιτικό κεφάλαιο εγγυάται καλύτερες κυβερνητικές λύσεις από μια «συγκυβέρνηση με τα ζόμπι», τότε και οι νέες δημοσκοπήσεις και το ντιμπέιτ της Δευτέρας μπορεί να έχουν άλλα πολιτικά χαρακτηριστικά.
Η μάχη Τσίπρα - Λαφαζάνη
Το ηθικό πλήγμα της διακυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι το κεντρικό στοιχείο της έτερης κρίσιμης μάχης της αποψινής βραδιάς, εκείνης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον, πρώην σύντροφο, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Η αναβίωση του εμφυλίου της αριστεράς είναι το τελευταίο που επιθυμεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πιο κομβική καμπή της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, όμως, δεν θα χαριστεί, θα χρησιμοποιήσει το τετ-α-τετ για να ξανακουρδίσει τις χορδές της αριστερής μελαγχολίας και να χρεώσει στον Αλέξη Τσιπρα την «προδοσία» και του «Οχι» και των συντρόφων.
Στρατηγική επιλογή Τσίπρα είναι να αποφεύγει με κάθε τρόπο την μετωπική και σκληρή αντιπαράθεση με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν. Στο νέο του πολιτικό αφήγημα, ωστόσο, δεν χωρούν πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης και, για μια ακόμη φορά, θα θυμίσει ότι «την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς την έριξαν οι αριστεροί της βουλευτές».
Το ποιός εκ των δύο θα «μιλήσει» περισσότερο στην πολιτική συνείδηση των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, εν τέλει, να κρίνει και το αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου