γράφει η Άντα Ψαρρά
Με ενιαίο και αμάσητο τρόπο οι έγκυρες εφημερίδες «Εθνος» και «Καθημερινή», οι σκανδαλοθηρικές και φυσικά τα επώνυμα και ανώνυμα ιστολόγια παρουσίασαν χθες δύο διαφορετικές ειδήσεις. Η μία αφορούσε διάπραξη φόνου από πρώην κρατούμενο-νυν αποφυλακισμένο και η άλλη την αποφυλάκιση ενός Ελληνα νονού ηρωίνης (του οποίου η ποινή απλώς μειώθηκε στο δικαστήριο).
Οι αποφυλακίσεις ενιαία αποδόθηκαν στον Νόμο Παρασκευόπουλου που, κατά τον αρχηγό του Ποταμιού, άνοιξε τις φυλακές! Αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν καν διαβάσει τον συγκεκριμένο νόμο, έσπευσαν να υιοθετήσουν την επικίνδυνη εκδοχή της «εύκολης» αποφυλάκισης επικίνδυνων κρατουμένων.
Για τις διαχρονικά συνεχείς προφυλακίσεις, για τη στέρηση αδειών ακόμα και για εκπαιδευτικούς λόγους, για την παράταση προφυλακίσεων απλών συγγενών κρατουμένων και κυρίως για τις αθρόες ΜΗ προφυλακίσεις μεγαλοσχημόνων οφειλετών και καταχραστών του Δημοσίου ή ακόμα και μελών μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων, δεν ιδρώνει φυσικά το αυτί κανενός! Ασχετα όμως από την καυτή και στρατευμένη προεκλογική περίοδο οφείλουν όλοι οι δημοσιογράφοι να γνωρίζουν ότι ο νέος νόμος υιοθετεί ρυθμίσεις που επαναλαμβάνονται σε κάθε προσπάθεια αποσυμφόρησης από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και για τις οποίες -ορθότατα- ποτέ δεν στοχοποιήθηκε (όπως τώρα) ένας υπουργός Δικαιοσύνης.
Ο τ. υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η συνεχιζόμενη εκμετάλλευση του θέματος της απόλυσης κρατουμένων για μικροκομματικούς σκοπούς είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη τόσο για την ασφάλεια όσο και για τη δημοκρατία. Η σύνδεση, για παράδειγμα, της αιματηρής ληστείας που τελέστηκε στη Θεσσαλονίκη με τον νόμο 4322/2015 είναι άστοχη. Ο νόμος 4322/2015 καινοτόμησε ως προς την αποφυλάκιση τριών κατηγοριών κρατουμένων: φιλοξενούμενων αλλοδαπών, αναπήρων και ανηλίκων. Αντίθετα, ως προς την απόλυση κατόπιν έκτισης μέρους της ποινής (1/3, 2/5 κ.λπ.), απλώς υιοθέτησε παλαιότερους τύπους ρυθμίσεων οι οποίες είχαν θεσπιστεί αλλεπάλληλα από κυβερνήσεις μετά το 2005. Επομένως η αιματηρή ληστεία ούτως ή άλλως δεν έχει σχέση με τις καινοτομίες του νέου νομοθετήματος.
»Χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι οι κρατούμενοι κάποια στιγμή απολύονται. Η απόδοση ευθύνης στον νομοθέτη, στον δικαστή ή στον υπεύθυνο εκτέλεσης της ποινής για την υποτροπή που κάποτε δυστυχώς ακολουθεί είναι αδικαιολόγητη και επιζήμια για τους θεσμούς».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου