Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

ΠΟΕΔΗΝ: Τι φταίει για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ και τι έγινε στο Αγρίνιο

 


Θέση για τα υψηλά ποσοστά θνητότητας στη ΜΕΘ Αγρινίου παίρνει η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνοντας υποστελέχωση και ελλείψεις.

 

Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία θνητότητας στη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου του Αγρινίου, που είναι ιδιαίτερα αυξημένα με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια να ζητά εξηγήσεις από την διοίκηση του νοσοκομείου.

 

Όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ δεν πρόκειται για την μοναδική περίπτωση. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως υψηλή θνητότητα έχουν οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ των νοσοκομείων όπως αυτή του νοσοκομείου Έδεσσας που στην αυτοσχέδια ΜΕΘ 6 κλινών η θνητότητα αγγίζει το 100%.

 

Οι αιτίες του προβλήματος

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο η υψηλή θνητότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι το επίπεδο νοσηλείας, η μη έγκαιρη διασωλήνωση πριν η κατάσταση του ασθενούς γίνει μη αναστρέψιμη, η μη έγκαιρη διακομιδή σε ΜΕΘ και όχι η πολυήμερη αναμονή, η επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια, και η μη παραμονή στη ΜΕΘ μετά την αποσωλήνωση ώστε να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η στελέχωση.

 

«Όταν οι ΜΕΘ είναι υποστελεχωμένες με ελάχιστο ανειδίκευτο νέο προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό έχουν αναπόφευκτα υψηλά ποσοστά θνητότητας» επισημαίνει και αναλύει την κατάσταση στο Αγρίνιο.

 

«Η ΜΕΘ Αγρινίου 5 κλινών από τον Οκτώβρη μετατράπηκε σε κορονοϊού. Κατέληξαν περί τους 35 ασθενείς. Πριν το κορονοϊό ήταν γενική ΜΕΘ και η θνητότητα ήταν στα επίπεδα του μέσου όρου. Ο διευθυντής της επανηλλειμένως ζήτησε τη στελέχωση της ΜΕΘ με έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό» υπογραμμίζοντας πώς έγινε το αντίθετο με μετακίνηση έμπειρου προσωπικού και στελέχωση της μονάδας με επικουρικό προσωπικό.

 

Όπως σημειώνει ο κ.Γιαννάκος η συγκεκριμένη ΜΕΘ δέχτηκε και περιστατικά από Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα και θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση τους τη στιγμή που διακομίσθηκαν στη ΜΕΘ ώστε να βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

 

«Στο νοσοκομείο Καρπενησίου που γίνονται διακομιδές στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει ότι κάποια στιγμή δεν είχαν γιατρούς ούτε για διασωλήνωση. Εκατοντάδες ασθενείς με κορονοϊού κατέληξαν σε κλινικές κορονοϊού , πολλοί κατέληξαν διασωληνωμένοι σε κλινικές ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής για ΜΘ. Εκατοντάδες ασθενείς με κορονοϊό κατέληξαν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ.. Η οποία έρευνα θα καταδείξει ως υπεύθυνο το σύστημα υγείας και τις παθογένειες του» καταλήγει ο κ.Γιαννάκος.  






πηγή

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *