Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου
(Παρακολουθώ όπως οι περισσότεροι συμπατριώτες τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και ΔΕΝ μπορώ να αποφασίσω εάν πρέπει να αναλυθώ σε λυγμούς ή να ξεκαρδιστώ στα γέλια!...Κοντός ψαλμός αλληλούια αλλά στο μεταξύ ρίξτε μια ματιά σε αυτά που έγραφα για τις δημοσκοπικές ΓΚΑΦΕΣ των Βρετανικών εκλογών του περασμένου Μαΐου και μετά αποφασίστε και εσείς εάν πρέπει να κλαίμε ή να γελάμε όταν μας σερβίρουν τα «αποτελέσματα» που μας σερβίρουν. Θα σας παρακαλέσω να αναρτήσετε το κείμενο που ακολουθεί το οποίο είχε δημοσιευθεί στα blogs τον περασμένο Μάιο. Θα δούμε εντυπωσιακές εκπλήξεις το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου και θα ζήσουμε ακόμη πιο εντυπωσιακές στη διαδικασία σχηματισμού Κυβέρνησης που θα μας… «ΣΩΣΕΙ» από τους δανειστές!...)
ΚΑΝΕΙΣ δεν περίμενε τα αποτελέσματα που προέκυψαν όταν άρχισαν να μετρούν ψηφοδέλτια από τις Εθνικές εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία που κατέγραψαν απρόσμενη νίκη των...Συντηρητικών.
Οι γνωστοί πια για τις απίστευτες «γκάφες» τους διεθνώς, και όχι μόνο στην Ελλάδα, «δημοσκόποι» με τα «Gallup» τους επί σειρά μηνών και εβδομάδων μέχρι την 6 Μαΐου πληροφορούσαν την Βρετανική κοινή γνώμη και την διεθνή κοινότητα για αποτελέσματα αμφίρροπα (με διαφορά από 1 έως 2 μονάδες) μεταξύ των Συντηρητικών του κ Cameron και των Εργατικών του κ Milliband.
Η παγιωμένη θέση των Δημοσκόπων ήταν για ισοδυναμίες που είχαν να συμβούν σε Βρετανικές εκλογές εδώ και 70 χρόνια, και με το ρεφραίν ότι ο κ Cameron «σίγουρα χάνει» και ο κ Miliband θα είναι ο νέος ένοικος της Downing Street καθώς θα κληθεί να σχηματίσει Κυβέρνηση «συνεργασίας»…
Τελικά με τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εκλογικά αποτελέσματα οι Συντηρητικοί του κ Cameron πέτυχαν ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ νίκη και θα σχηματίσουν ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ Κυβέρνηση με 330 Βουλευτές (έχοντας κερδίσει 24 επί πλέον έδρες) στη Βουλή των 550 εδρών ενώ οι Εργατικοί του κ Miliband «συρρικνώθηκαν» μένοντας στους 232 βουλευτές (σημειώνοντας απώλεια 26 εδρών).
Ακόμη πιο δραματικά ήταν τα αποτελέσματα στη Σκωτία όπου το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας πήρε τις 56 από τις 58 έδρες (προσθέτοντας 50 έδρες στις δεδομένες 6 έδρες τους) και ΣΒΗΝΟΝΤΑΣ, ουσιαστικά, το Εργατικό Κόμμα από τον πολιτικό χάρτη της Σκωτίας!..
Πολύ πικρό το «μάθημα» για τους Δημοσκόπους οι οποίοι τώρα «ψάχνονται» για να εντοπίσουν τα λάθη των επιστημονικών τους μεθόδων που τους οδήγησαν σε τόσο παταγώδεις αποτυχίες πρόβλεψης.
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΔΗΣΗ καθώς γράφω αυτές τις γραμμές είναι η σύσταση ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ που θα διερευνήσει τους λόγους που οδήγησαν ΟΛΕΣ τις δημοσκοπήσεις σε «εσφαλμένα αποτελέσματα» (δηλαδή την πιθανότητα να ήταν ίσως και εσκεμμένη η απόκρυψη της υπεροχής των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών στην Βρετανική Κοινή Γνώμη!...)
Ταυτόχρονα κάποιοι συζητούν για το δίλημμα που αφορά στους Δημοσκόπους και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και θέτουν το «πικρό» και «προσβλητικό» ερώτημα:
«είναι, τελικά, οι Δημοσκόποι και οι Εταιρείες τους επιστημονικοί κομπογιαννίτες ή αργυρώνητοι ψεύτες που παράγουν αυτά τα αποτελέσματα;»
Προσωπικά απορρίπτω το δίλημμα αλλά σίγουρα θα χρειασθούν πολλές αναλύσεις και θα επανεξετασθούν όλες οι τεχνικές μέθοδοι συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων (τηλεφωνήματα ή διαδικτυακές ερωταποκρίσεις) για να εντοπισθούν, και φυσικά να αποκλεισθούν από επανάληψη οι φετινές «ιστορικές» πλέον γκάφες…
Στο κάτω-κάτω της γραφής όταν υπολογισθεί πόσα χρήματα ξοδεύονται και πόσοι ειδικοί επιστήμονες και αναλυτές εμπλέκονται στις δημοσκοπήσεις σίγουρα ΡΙΖΙΚΕΣ αναθεωρήσεις μεθόδων (και αξιολογήσεις προσώπων και εταιρειών) είναι απαραίτητες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το άρθρο του Πρακτορείου Bloomberg που αναδεικνύει το γεγονός ότι οι Δημοσκόποι «την πάτησαν» ενώ οι Εταιρείες Στοιχημάτων προέβλεψαν σωστά τα αποτελέσματα των φετινών Εκλογών! Το μάθημα τελικά ήταν ότι έπρεπε να ακούσουμε τα Γραφεία Στοιχημάτων και όχι τους Δημοσκόπους.
Οι φετινές Βρετανικές Εκλογές απέδειξαν, για πολλοστή φορά, το αξιοζήλευτο επίπεδο πολιτικών και πολιτικής που χαρακτηρίζουν το Βρετανικό πολιτικό Σύστημα και τους Βρετανούς πολιτικούς.
Μόλις παγιώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης ο Πρόεδρος του Κόμματος των Εργατικών κ Miliband υπέβαλε ΑΜΕΣΑ την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του Κόμματός του!
Ο Πρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (που συμμετείχε στην Κυβέρνηση Συνασπισμού με τον κ Cameron) κ Clegg που είδε το Κόμμα του να συντρίβεται χάνοντας 49 από τις 57 έδρες του υπέβαλε επίσης ΑΜΕΣΑ την παραίτησή του από το Προεδρικό αξίωμα!
Αλλά και ο γνωστός σε εμάς τους Έλληνες (από τη συχνή και βροντερή στήριξη των Ελληνικών θέσεων στην Ευρωβουλή) Πρόεδρος του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου κ Farage που ΔΕΝ κατόρθωσε να πάρει 2 αλλά μόνο 1 έδρα στη Νέα Βουλή και δεν εκλέχτηκε βουλευτής υπέβαλε επίσης ΑΜΕΣΑ την παραίτησή του από τη θέση Προέδρου!...
Σίγουρα υπάρχουν στρεβλώσεις και ιδιομορφίες στο Βρετανικό Εκλογικό Σύστημα που για πολλούς αντικειμενικούς παρατηρητές «στερούν» την εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο των «μικρών Κομμάτων» αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι το Εκλογικό Σύστημα ψηφίστηκε από τον Αγγλικό Λαό το 2011.
Δείγμα των στρεβλώσεων και της απώλειας ψήφων αποτελεί το γεγονός ότι στη Σκωτία το Εθνικό Κόμμα κέρδισε 56 έδρες συγκεντρώνοντας 1,455,000 ψήφους, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες με 2,416,000 ψήφους περιορίστηκαν σε 8 έδρες, το Κόμμα του κ Farage συγκέντρωσε 3,882,000 ψήφους αλλά κέρδισε ΜΟΝΟ 1 έδρα, και οι Πράσινοι με 1,158,000 ψήφους πήραν ΜΟΝΟ 1 έδρα.
Το σκίτσο είναι του Σπύρου Δερβενιώτη.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου