Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Κομισιόν: Τον Οκτώβριο η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους


Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ότι σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, ο σχηματισμός μετεκλογικής κυβέρνησης στην Ελλάδα δεν καθυστερεί ιδιαίτερα, επισημαίνοντας ότι μέσα στον Οκτώβριο πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος. Ο εν λόγω αξιωματούχος τόνισε πως τον Οκτώβρη θα πρέπει να ξεκινήσει και η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται, πως η διαρροή έρχεται μια ημέρα μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Νέων που έγραφε πως «οι Βρυξέλλες στέλνουν μήνυμα στην Ελλάδα ότι η αναδιάρθρωση χρέους θα συζητηθεί μόνο με κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ)».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος αξιωματούχος, εκτός από τα τεχνικά ζητήματα της αξιολόγησης, στο τραπέζι θα τεθούν και μια σειρά από θέματα «πολιτικού ενδιαφέροντος» όπως είπε, τα οποία αφορούν τον ρόλο του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σχετικά με το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα – η οποία εκκρεμεί – ανέφερε ότι πιθανότατα θα επιτευχθεί συμφωνία.
Υπενθυμίζεται, ότι το ΔΝΤ επιμένει πως για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το θέμα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε ότι τον πρώτο λόγο στη λήψη αποφάσεων έχουν τα κράτη μέλη και όχι οι θεσμοί, ωστόσο εκτίμησε ότι αυτή τη φορά – σε σχέση με το 2012 – δεν θα είναι τόσο «επίπονη» η διαδικασία.
Σημείωσε, επίσης, ότι σημαντική παράμετρος είναι ο τρόπος μέτρησης του βάρους του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ελληνικό ΑΕΠ. Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι εκτός από το ύψος του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, σημαντικός παράγοντας είναι και η ετήσια επιβάρυνση του ελληνικού κράτους για την απόσβεση του ελληνικού χρέους.
Για τα capital controls και τον χρόνο άρσης των περιορισμών, ο ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θέλησε να κάνει κάποια εκτίμηση, ωστόσο σημείωσε πως οι επιπτώσεις στην Ελλάδα ήταν λιγότερο εκτεταμένες σε σχέση με άλλες χώρες, όπως στην Ισλανδία και την Κύπρο.
Τέλος δήλωσε «απολύτως πεπεισμένος» πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα συμφωνημένα, σημειώνοντας πως είναι σίγουρος ότι όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση «θα τιμήσει τη συμφωνία». Επιπλέον, εξήγησε πως οι όροι του μνημονίου είναι υπό συνεχή διαπραγμάτευση και ως «ζωντανός οργανισμός» υπόκειται σε αλλαγές. Υπάρχει, συνέχισε, κατανόηση ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες η νομοθετική εφαρμογή των επιμέρους στοιχείων του προγράμματος, δεν είναι δυνατή. Ωστόσο, όπως είπε, οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για το νομοθετικό έργο προχωρούν και θα είναι κομμάτι της παρουσίασης του Έλληνα υπουργού.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *