Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Μήπως να ακυρωθούν τα πτυχία Σερρών;



Η ιστορία των Σερρών, με τον καθηγητή λογιστικής που κατηγορείται για παθητική δωροδοκία, είχε ενδιαφέρον για την κοινωνική πτυχή της. Η εμφάνιση του Αλέξη Κούγια θα την μετατρέψει σε δικαστικό αφήγημα, αντάξιο για μίνι σειρά στο Νέτφλιξ.

Γράφει η Λώρη Κέζα

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του Κλεάνθη Κωνσταντινούδη ο οποίος κατηγορείται ότι εκβίαζε τους φοιτητές του επί είκοσι χρόνια. Για να περάσουν το μάθημά του και να πάρουν πτυχίο, έπρεπε να πληρώσουν ένα ποσό ή να εργαστούν δωρεάν σε γραφείο ή να δείξουν λίγο στήθος. Στη σχολή λέγεται ότι «όλοι γνώριζαν», ότι «είχε προστασία υπουργού της Νέας Δημοκρατίας» και ότι είχε προσωνύμιο «καθηγητής Φακελάκης». Τελειώνει το πρώτο επεισόδιο, αρχίζει το δεύτερο με γκρο πλαν στο μεγαλοδικηγόρο.

Ο Αλέξης Κούγιας θα ζητήσει από την Ανακρίτρια Σερρών να εξετάσει ως μάρτυρες τουλάχιστον είκοσι καθηγητές πανεπιστημίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι καθηγητές δεν θα μπορούν να ομολογήσουν ότι είχαν γνώση των αδικημάτων. Αν κάποιος κάνει το λάθος να περιγράψει την κατάσταση, θα παραδέχεται ότι δεν ενήργησε με τον προσήκοντα τρόπο. Δεν ενημέρωσε την αστυνομία, δεν κίνησε διαδικασίες ελέγχου στα όργανα της σχολής. Συγκάλυψε και τούτο είναι από μόνο του αδίκημα.

  
Ας υποθέσουμε ότι φοιτητές προσέρχονται οικειοθελώς στην ανακρίτρια για να δηλώσουν ότι έδωσαν χρήματα για να περάσουν το μάθημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έχουν δωροδοκήσει. Έχει συμμετάσχει στην εγκληματική πράξη. Αν κάποια κοπελίτσα τρόμαξε από τις απειλές και βγήκε με τον καθηγητή για ποτό, θα έχει να απαντήσει στο θεώρημα της συναίνεσης. Σε κάθε περίπτωση ενδέχεται τα θύματα του εκβιασμού να βρεθούν υπόλογα.
  
Το ΤΕΙ Σερρών δεν κατάφερε να προστατεύσει το εαυτό του. Κανονικά θα έπρεπε να έχει γίνει εκκαθάριση με τους εσωτερικούς κανόνες λειτουργίας. Να έχει εκδιωχτεί από τους συναδέλφους του ο εκβιαστής καθηγητής. Το ερώτημα πλέον είναι εάν η δίωξη θα προχωρήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να ακυρωθούν τα πτυχία όσων έχουν αγοράσει τον  βαθμό. Από όσα λέγονται, θα έπρεπε να ακυρωθούν τα περισσότερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πτυχιούχοι θα λουφάξουν.

Οι φοιτητές που αγόρασαν το πτυχίο από τον «καθηγητή Φακελάκη» είναι και οι ίδιοι «λογιστές Φακελάκηδες». Ξέρουν ότι αν μιλήσουν θα εμπλακούν σε μια υπόθεση που θα τους στοιχήσει, ίσως, την άδεια εργασίας. Θα είναι συνένοχοι στην απάτη. Κι επειδή δεν είναι τηλεοπτική σειρά, θα πρέπει να συνηθίσουμε στη ιδέα της ατιμωρησίας του Κλεάνθη Κωνσταντινούδη. Όχι επειδή είναι καλός οικογενειάρχης και έχει ο ίδιος τρία παιδιά πτυχιούχους, όπως διατείνεται ο Αλέξης Κούγιας. Θα συνηθίσουμε στην ιδέας της ατιμωρησίας επειδή, όταν έρθει η ώρα, η σιωπή των μαρτύρων θα είναι εκκωφαντική. 


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *