Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Αποσωληνώθηκε η 63χρονη στο Βενιζέλειο - Μήνυμα του διευθυντή της ΜΕΘ



Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η γυναίκα από την Αργεντινή, που επί μέρες δίνει μάχη με τον κορονοϊό στην εντατική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Η γυναίκα είχε παρουσιάσει συμπτώματα υψηλού πυρετού και δύσπνοιας ενώ βρισκόταν εν πλω στο κρουαζιερόπλοιο «Costa Victoria», το οποίο έπλεε στα νότια της Κρήτης.

Στις 22 Μαρτίου οι υγειονομικές αρχές της χώρας έδωσαν έγκριση για να μεταφερθεί με λάντζα στο λιμανάκι του Κόκκινου Πύργου και από εκεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Τις επόμενες ημέρες η γυναίκα βρέθηκε θετική στον κορονοϊό ενώ παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση με την κατάστασή της να χαρακτηρίζεται κρίσιμη και να διασωληνώνεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κατάσταση στην οποία παρέμεινε για μία εβδομάδα.  Χθες η γυναίκα παρουσίασε σημαντική βελτίωση και οι γιατροί την αποσωλήνωσαν ενώ παραμένει στη ΜΕΘ.

Σε μήνυμά του ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου Ανέστης Κιούλπαλης επισημαίνει πως αν και η γυναίκα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο σίγουρα πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, ενώ με αυτή την ευκαιρία τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας με νέες δομές και προσωπικό.


Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κιούλπαλη:

Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού φαίνεται ότι αποδίδουν για τον σκοπό που επιβλήθηκαν. Επιβραδύνουν την διασπορά των νέων κρουσμάτων δίνοντας ετσι την δυνατότητα στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίζει σε κατάλληλες συνθήκες, σε μονωμένες κλίνες ΜΕΘ, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας και από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό ακόμα και τους πιο σοβαρά πάσχοντες. Το παράδειγμα της πρώτης ασθενούς μας που αναπνέει πια χωρίς μηχανικό αερισμό, είναι χαρακτηριστικό. Δεν έχει βέβαια ακόμα διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά είναι σίγουρα ένα καλό νέο!

Μόνο όμως η επιβράδυνση της επιδημίας δεν είναι αρκετή αν δεν συνοδεύεται και με μέτρα ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας με νέες δομές και προσωπικό, ώστε ακόμα κι αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων να μπορεί να τα απορροφήσει με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο, και όχι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Δίνεται ο χρόνος για προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού, μέτρων ατομικής προστασίας, αντιδραστηρίων για τεστ ανίχνευσης του ιού και φαρμάκων που λόγω της μεγάλης ζήτησης βρίσκονται σε έλλειψη. Δίνεται ο χρόνος να έχουμε αύριο καλύτερα και πιο σύγχρονα νοσοκομεία για πιθανές αυξημένες ανάγκες και στο μέλλον.

Ανάμεσα όμως στον άρρωστο και στο νοσοκομείο λείπει ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα του συστήματος υγείας, η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τα κέντρα υγείας, οι ΤΟΜΥ και οι οικογενειακοί γιατροί πρέπει να συμμετέχουν στην μάχη με τη νόσο μιας και φαίνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που μπορεί να ειναι το 85%, δεν χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο, αλλά έχει ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής και ιατρικής φροντίδας.

Ας ελπίσουμε να πήραμε όλοι το μάθημα μας από τον ιό και να μην ξανακούσουμε στο μέλλον τις επικίνδυνες απόψεις για περιορισμό των δαπανών για την υγεία και το ΕΣΥ. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας να έχουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό ΕΣΥ, αλλά θέμα ζωής η θανάτου. 




















  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *