Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Ο ρόλος του lifestyle στην πολιτική




Τον ρόλο του λάιφσταιλ στην πολιτική και τη χρήση του ως εργαλείο από τα ΜΜΕ στην επιρροή του κόσμου τον εντοπίζουμε στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων και παραδοσιακά συστημικών εφημερίδων, που πλέον όλες λίγο πολύ είναι ΝΔ. Από τη μία ο Μητσοτάκης στα Σαββατιάκα ΝΕΑ και το αγαπημένο του σίριαλ, από την άλλη ο Χαρδαλιάς στο Πρώτο Θέμα και το “life story ενός ανθρώπους της διπλανής πόρτας”.

Η τακτική αυτή βοηθά τα ΜΜΕ να τους παρουσιάσουν πιο ανθρώπινους  και να μειώσουν την απόσταση με τον πολίτη, η οποία όμως στην πραγματικότητα παραμένει χαώδης σε υλικό επίπεδο, γιατί ο Μητσοτάκης θα βγει έξω από το σπίτι του και θα μπει σε λιμουζίνα κι εσύ σε γκρίζο χιουντάι με ξηλωμένο στην άκρη τον προφυλακτήρα.

Περισσότερο όμως πετυχαίνουν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από την ουσία της πολιτικής και από τα πραγματικά ζητήματα. Αντί να βρίσκεται στο επίκεντρο η περιστολή των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, βρίσκεται το αγαπημένο βιβλίο του Μητσοτάκη, όλως τυχαίως το “Epidemics and Society” και πόσο “καλέ τι γκόμενος είσαι εσύ;” είναι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Είναι απορίας άξιο βέβαια, γιατί ενώ εμφανίζεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντίπαλο, επιστρατεύονται μέθοδοι αποπροσανατολισμού από την ουσία της πολιτικής που υλοποιεί. Γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο το τζάκι του πρωθυπουργού και όχι η κατάσταση στα νοσοκομεία;

Αυτό είναι όμως δικό τους θέμα. Το θέμα του τηλεθεατή, του αναγνώστη των εφημερίδων, του πολίτη ευρύτερα είναι να μη μείνει στην εντύπωση, αλλά να εντοπίσει την ουσία.

Κι αυτό γιατί πολύ απλά την τρίχα του Χαρδαλιά που βλέπει σήμερα στην οθόνη, θα τη δει μεθαύριο στο πιάτο. Τίποτα άλλο δεν θα έχει να προσφέρει αυτή η κυβέρνηση πέρα από φτώχεια και ανεργία.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *