Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Επιχειρούν να ερμηνεύσουν το θολό προεκλογικό τοπίο

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις προεκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα μεγάλα ξένα ΜΜΕ. Ειδικά ο γερμανικός Τύπος δείχνει να... αγωνιά για τη σημαντική πτώση που εμφανίζουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και να προσπαθεί να ερμηνεύσει το θολό πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα εν όψει των εκλογών.
Τα περισσότερα δημοσιεύματα επικεντρώνονται στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και τη δημοσκοπική... παρακμή που παρουσιάζει το κόμμα του στα γκάλοπ. «Ελάχιστα μπροστά ο Τσίπρας – Οι συντηρητικοί ανακάμπτουν», γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της Frankfurter Allgemeine: «Τρεις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα έξι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται ελαφρώς.
Ωστόσο, οι συντηρητικοί της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη τον ακολουθούν κατά πόδας. Και το κομματικό σύστημα κατακερματίζεται όλο και περισσότερο», αναφέρει η FAZ.
«Ο τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει μάλλον να σχηματίσει συνασπισμό με τους αντιπάλους του προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», συμπληρώνει η Die Welt, εκτιμώντας ότι «η προώθηση των αναγκαίων αλλαγών κινδυνεύει».
Οπως επισημαίνει, «γίνεται ολοένα πιθανότερο ότι ακόμη και σε περίπτωση νίκης, [ο Τσίπρας] θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό ενδεχομένως ακόμη και με τρία άλλα κόμματα. Και το να θέσει αυτά τα κόμματα υπό τον έλεγχό του μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο».
Το θέμα της επόμενης ημέρας
Οπως γράφει η βερολινέζικη εφημερίδα, ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛΛ., κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής, ενώ «είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σχηματίσει συνασπισμό με την αποσχισθείσα Λαϊκή Ενότητα». Αρα ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ήταν αναγκασμένος» να στραφεί στο ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και το Ποτάμι, παρά το γεγονός ότι «ο Τσίπρας κατηγόρησε αυτά τα κόμματα για διαφθορά, ότι εκπροσωπούν επιχειρηματικά συμφέροντα και ότι ενσαρκώνουν το παλιό πολιτικό σύστημα»...
«Ο Τσίπρας πρέπει να αγωνιά για την επανεκλογή», σχολιάζει με τη σειρά της η Frankfurter Rundschau: «Ο Ελληνας πρωθυπουργός παραιτήθηκε ώστε να αποσπάσει ακολούθως περισσότερες ψήφους. Θα έχει όμως επιτυχία το σχέδιό του; Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον μόλις ένα ισχνό προβάδισμα».
Σε ανάλογη «γραμμή» βαδίζει και ο Economist: «Οταν τελείς υπό αμφισβήτηση, προκήρυξε εκλογές. Αυτός φαίνεται πως είναι ο “χρυσός” κανόνας της πολιτικής, που στην περίπτωση της Ελλάδας ισχύει και με το παραπάνω. Ο Τσίπρας άντεξε μόλις επτά μήνες στην εξουσία και τώρα ζητά νέα εντολή», γράφει χαρακτηριστικά το βρετανικό περιοδικό.
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται πως «τα δεδομένα έχουν αλλάξει (...) με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται πολύ μακριά από την αυτοδυναμία, αλλά και από τις 149 έδρες που είχε στην προηγούμενη Βουλή, πράγμα που σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μετεκλογικές συνεργασίες».
Μετά το πρακτορείο Reuters, που αφιέρωσε προχτές εκτενέστατο τηλεγράφημα στη «μάχη» που μαίνεται στο εσωτερικό του ΔΝΤ για τη συμμετοχή ή όχι στο νέο ελληνικό «πακέτο σωτηρίας», χτες ήταν η σειρά της Deutsche Welle να αναφερθεί στο φλέγον θέμα, τονίζοντας πως «το ΔΝΤ αλλάζει τακτική για την Ελλάδα».
Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πλέον δεν έκανε λόγο για διαγραφή χρέους αλλά για αναδιάρθρωσή του, η ηλεκτρονική έκδοση της DW εξηγεί ότι παρά το γεγονός πως το Ταμείο δεν επιθυμεί να μετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα, «είναι φανερό πως δειλά δειλά αλλάζει τον τόνο και προχωράει σε συμβιβασμούς. Το Ταμείο έπρεπε να είχε αποχωρήσει εδώ και καιρό», υποστηρίζει, «τώρα είναι πλέον αργά για να το πράξει».
Γαλλικά «πυρά» προς Γερμανία
Πολύ ενδιαφέρον έχει η υποβόσκουσα γαλλο-γερμανική «κόντρα» για την Ελλάδα: Χτες, η γαλλική Liberation, αναδημοσιεύοντας κείμενο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σχολιάζει πως ενώ η Γερμανία παρουσιάζεται ως σοβαρή και ευσυνείδητη, αρκετές από τις εμβληματικές βιομηχανίες της κατηγορούνται για συμμετοχή σε σκάνδαλα διαφθοράς στην Ελλάδα, που «φούσκωσαν» υπέρμετρα το χρέος της χώρας.
Οπως σχολιάζει η κεντροαριστερή εφημερίδα, την «ελίτ» των γερμανικών βιομηχανιών έχουν απασχολήσει πλήθος υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδας, την ίδια στιγμή που το Βερολίνο συνεχίζει να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για την οικονομική αστάθεια της Αθήνας...
Αναφερόμενη στη Siemens, η εφημερίδα τονίζει ότι η εταιρεία φέρεται να δαπάνησε 70 εκατομμύρια ευρώ για δωροδοκίες στην Ελλάδα και ότι η δικαστική έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται εδώ και εννέα χρόνια, με τη δικογραφία να ξεπερνά τις 2.300 σελίδες.
Θυμίζει τη μη έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου από τη Γερμανία και συμπληρώνει ότι η υπόθεση χαρακτηρίζεται «το μεγαλύτερο εταιρικό σκάνδαλο στη μεταπολεμική Ελλάδα» και σημειώνει πως, μολονότι δεν έχει ακόμη οριστεί δικάσιμος για τα 19 πρώην μεγαλοστελέχη της Siemens, η δίκη θα είναι σίγουρα «μια από τις μεγαλύτερες της δεκαετίας στην Ελλάδα».
Η Liberation επισημαίνει ότι ένας ακόμη κερδοφόρος τομέας για τις γερμανικές επιχειρήσεις ήταν η προμήθεια όπλων, ενώ η Ελλάδα για χρόνια δαπανούσε το 2,2% του ΑΕΠ της για την άμυνα. Αναφέρεται ακόμη στην αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, σημειώνοντας ότι η ελληνική Δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα στις αρχές του 2015 με υποψίες περί δωροδοκίας στην ανάθεση της σύμβασης για στρατιωτικά οχήματα, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια ώρα, η Krauss Maffei Wegmann, εκ των κατασκευαστών των αρμάτων μάχης Leopard, τέθηκε, επίσης, υπό έρευνα από τους εισαγγελείς στο Μόναχο.
Τέλος, η Libe καταγράφει την καταδίκη της Rheinmetall, στην οποία επιβλήθηκε το 2012 πρόστιμο 37 εκατομμυρίων ευρώ από δικαστήριο της Βρέμης για υπόθεση δωροδοκίας που αφορούσε την πώληση αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων, αλλά και την πρόσφατη καταδίκη δύο πρώην διευθυντικών στελεχών της Ferrostaal για την υπόθεση των υποβρυχίων, που συνοδεύτηκε από πρόστιμο 140 εκατομμυρίων ευρώ για την εταιρεία.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *