Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας



Οριστική είναι η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζιτών για τα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ύστερα από την πολύωρη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου ανάμεσα στους επικεφαλής των τραπεζών και τους Αλέκο Φλαμπουράρη και Δημήτρη Λιάκο. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως την Πέμπτη - με διαδικασίες κατεπείγοντος - διότι την 28η Φεβρουαρίου λήγει η προστασία του νόμου Κατσέλη (σ.σ.: έχει δοθεί δίμηνη παράταση από τις 31.12.2018 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου). 

Οι ίδιες πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι στη συνάντηση έκλεισαν τεχνικής φύσης ζητήματα που έχριζαν διευκρινίσεων, ενώ άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι ανάμεσα στα όσα συμφωνήθηκαν είναι να έχει ο νέος νόμος συγκεκριμένη χρονική διάρκεια - πιθανότατα ενός έτους. 

Ως προς τα κριτήρια υπαγωγής δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστό εάν θα ισχύσει η αρχική συμφωνία για αντικειμενική αξία 250 χιλιάδων ευρώ και υπόλοιπο δανείου 130 χιλιάδων ευρώ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν εγείρει ενστάσεις οι εταίροι. 

Εφόσον το νομοσχέδιο πράγματι ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής, απομένει να διευκρινιστεί επίσης πότε θα είναι λειτουργική η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνονται οι ρυθμίσεις των δανείων, αλλά και τι θα συμβεί με όσους έχουν υποβάλλει αίτηση για το νόμο Κατσέλη και οι υποθέσεις τους εκκρεμούν. Με βάση και τα νομικά δεδομένα, πάντως, εκτιμάται πως η δυνατότητα ένταξης στο νέο νομοθετικό πλαίσιο θα είναι προαιρετική.



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *