Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Εριξα στο τζάκι λίγη μακεδονίνη




Εφημερίδες δεν έρχονται στον Λαύκο Νοτίου Πηλίου που βρίσκομαι από το Σάββατο. Ούτε και στην παραλιακή και κάπως πιο κοσμική το χειμώνα Μηλίνα που κατηφορίζω περπατώντας κάθε πρωί· νομίζω έρχονται μόνον οι κυριακάτικες. Από επαγγελματική συνήθεια μπαίνω, πρωί με τον καφέ, στο λάπτοπ για μια ματιά στα πρωτοσέλιδα.

Μπήκα και χθες. Τρία κυρίως τα θέματα των πρώτων σελίδων, περίπου ευανάγνωστος και ο προσανατολισμός, η «γραμμή», των εφημερίδων· γνωριζόμαστε που λένε: Η γρίπη· αν οι νεκροί ήταν έως χθες όντως 40, τα εμβόλια ανεπαρκή, τα νοσοκομεία με ελλείψεις και η κυβέρνηση θεωρεί εαυτήν αθώα, κακώς· ανεξαρτήτως του τι υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Τα «κόκκινα» δάνεια, η πρώτη κατοικία και ο νόμος Κατσέλη· σοβαρότατο θέμα· «φωτισμένο» από την άσπρη πλευρά από την κυβέρνηση και από τη μαύρη από την αντιπολίτευση (στη χώρα μας απουσιάζουν παντελώς οι ενδιάμεσοι τόνοι, οι «μέσες λύσεις»).

Οι προσλήψεις στους δήμους· προεκλογικές, έγραψα και την περασμένη βδομάδα. Κυρίως το ημέτερον «Μακεδονικόν», καθώς από χθες η γείτων, από Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, της Συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμοζομένης, έπιασε να ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία.

Είχα ήδη στείλει χρονογράφημα για σήμερα. Ομως το άλλαξα, γιατί με ενόχλησε το πρωτοσέλιδο των «Νέων»: «Βόρεια Μακεδονία ή Μακεδονία; - Η απάντηση στο ερώτημα για το όνομα που θα επικρατήσει», από σχετική έρευνα του περιοδικού «Economist» επί έξι άλλων χωρών που άλλαξαν όνομα, εκ των οποίων (δεν τις ξέρω όλες) η εφημερίδα προβάλλει στην πρώτη σελίδα τις τρεις: Ιράν (από Περσία), Σρι Λάνκα (από Κεϋλάνη) και Ζιμπάμπουε (από Ροδεσία)! Θύμωσα. Ειλικρινά. Είχε μισοσβήσει και το τζάκι. Βγήκα στην αυλή. Πήρα δυο-τρία ξύλα, λεπτά, προσανάμματα κι έριξα στο τζάκι λίγη… μακεδονίνη να το ξαναφουντώσω!  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *