Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Η «γενοκτονία» της εποχής των μνημονίων

Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η αύξηση της ανεργίας και όλα τα παρελκόμενα που οδήγησαν στην απότομη χειροτέρευση της ζωής της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού έχουν γίνει βίωμα. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο.
Ομως η ελληνική κρίση και ο τρόπος αντιμετώπισης που επέβαλαν οι δανειστές έχoυν ορισμένες πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες -ενδεχομένως πιο οδυνηρές- που το βαθύ αποτύπωμά τους φτάνει στις επόμενες γενιές.
Τα πρόσφατα δημογραφικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που παρουσιάζει και σχολιάζει σήμερα στη σελίδα 6 της εφημερίδας μας ο καθηγητής και πρώην υπουργός Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι αποκαρδιωτικά, αλλά ταυτόχρονα εύγλωττα για να κατανοήσουμε το μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής που επέφεραν τα μνημόνια μετά και τη χρεοκοπία της χώρας.
Δεν είναι μόνον ότι την τετραετία 2011-2014 οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις στην Ελλάδα, διότι ο τριπλασιασμός της ανεργίας και η μείωση των εισοδημάτων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιοδοξία.
Το ζήτημα είναι ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια εξαλείφθηκε η φυσική αύξηση του πληθυσμού μιας ολόκληρης 20ετίας (1991-2010) και ότι η χώρα χάνει τους νέους της που μεταναστεύουν κατά χιλιάδες για να βρουν αξιοπρεπή εργασία, αλλά και ότι φεύγουν μαζικά και οι αλλοδαποί μετανάστες με τις οικογένειές τους, οι οποίοι πλέον δεν έχουν ευκαιρίες αλλά ούτε και προσδοκίες.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι κατά την 20ετία εισροής μεταναστών στην Ελλάδα (1991-2010) η χώρα είχε οφέλη σε πολλούς κλάδους της οικονομίας - εκείνους στους οποίους δεν υπήρχε προσφορά εργασίας από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό σημαίνει ότι η ρατσιστική προπαγάνδα «οι ξένοι μάς παίρνουν τις δουλειές» δεν είχε καμιά βάση.
Επιπλέον προκύπτει ευκρινώς και η αποκαθήλωση ενός άλλου μεγάλου ξενοφοβικού και ρατσιστικού μύθου που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια (με την αμέριστη χορηγία και καθοδήγηση των υπερπατριωτών, των πολιτικών, των παπάδων και οπωσδήποτε των λαϊκίστικων κραυγών των ΜΜΕ): ότι δήθεν η χώρα δεν χωράει άλλους και οι ξένοι περισσεύουν και αυτοί φταίνε για τη φτώχεια μας.
Τώρα που έφυγαν οι εργαζόμενοι μετανάστες, μαζί με την ντόπια νεολαία, γιατί η Ελλάδα δεν είναι πια πλούσια;

Πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *