Η γαλλική εφημερίδα, αναδημοσιεύοντας κείμενο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, σχολιάζει πως η ενώ η Γερμανία παρουσιάζεται ως σοβαρή και ευσυνείδητη, αρκετές από τις εμβληματικές βιομηχανίες της κατηγορούνται για συμμετοχή σε σκάνδαλα διαφθοράς στην Ελλάδα που διόγκωσαν το χρέος της χώρας.
Όπως σχολιάζει η Liberation, η αφρόκρεμα των γερμανικών βιομηχανιών, Siemens, Daimler, Rhainmetall, έχουν απασχολήσει με κάμποσες υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδας, ενώ, το Βερολίνο συνεχίζει να προειδοποιεί για τα ασταθή οικονομικά της Αθήνας.
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην μεταπολεμική Ελλάδα
Αναφερόμενη στη Siemens η εφημερίδα τονίζει ότι το αμερικανικό CorpWatch έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση ως «το μεγαλύτερο εταιρικό σκάνδαλο στην μεταπολεμική Ελλάδα». Σημειώνει, ακόμη, ότι μπορεί να μην έχει οριστεί ακόμη δικάσιμος για τα 19 πρώην μεγαλοστελέχη της Siemens, ωστόσο η δίκη θα είναι μια από τις μεγαλύτερες της δεκαετίας στην Ελλάδα.
Το άρθρο σημειώνει ότι η σύνδεση της Siemens στην Ελλάδα ξεκινάει από τον 19ο αιώνα με την εταιρεία να θεωρείται τώρα ύποπτη για «λάδωμα» διαφόρων υπαλλήλων ώστε να καταφέρει να συνάψει επικερδή συμβόλαια, ειδικά για την αναβάθμιση του ελληνικού τηλεφωνικού δικτύου στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Η Siemens συνολικά φέρεται να δαπάνησε 70 εκατ. ευρώ για δωροδοκίες στην Ελλάδα με την έρευνα της υπόθεσης να βρίσκεται στον ένατο χρόνο της και η δικογραφία αριθμεί περισσότερες από 2.300 σελίδες.
Το γαλλικό πρακτορείο ζήτησε την άποψη κάποιου εκπροσώπου της εταιρείας, ωστόσο, η απάντηση που έλαβε ήταν «ουδέν σχόλιον».
Σημειώνεται, ακόμη, ότι ένας από τους κύριους υπόπτους για διαφθορά είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος είναι απίθανο να προσαχθεί σε δίκη, καθώς, το 2009, κατέφυγε στη Γερμανία και η γερμανική δικαιοσύνη αρνήθηκε να τον εκδώσει.
Χοντρές μπίζνες με τα εξοπλιστικά
Η Liberation επισημαίνει ότι ένας ακόμη κερδοφόρος τομέας για τις γερμανικές επιχειρήσεις ήταν η προμήθεια όπλων, ενώ η Ελλάδα για χρόνια δαπανούσε το 2,2% του ΑΕΠ της για την άμυνα.
Εκτός της Siemens η Liberation αναφέρεται και στην αυτοκινητοβιομηχανία Daimler σημειώνοντας ότι η ελληνική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα στις αρχές του 2015 με υποψίες περί δωροδοκίας στην ανάθεση της σύμβασης για στρατιωτικά οχήματα, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ώρα, ο Krauss Maffei Wegmann, ένας από τους δημιουργούς των Leopard, τέθηκε, επίσης, υπό έρευνα στο Μόναχο.
Τέλος, η Liberation καταγράφει και την υπόθεση της Rheinmetall στην οποία επιβλήθηκε το 2012 πρόστιμο 37 εκατομμυρίων ευρώ από δικαστήριο της Βρέμης για υπόθεση δωροδοκίας που αφορούσε την πώληση αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων. Επίσης καταδικάστηκαν και δύο πρώην διευθυντικά στελέχη της Ferrostaal για την υπόθεση των υποβρυχίων, ενώ, η εταιρεία «έφαγε» πρόστιμο 140 εκατ. ευρώ.
Πάντως, η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχουν παρατηρητές που σημειώνουν ότι τα πρόστιμα δεν έχουν καμία σχέση με την αξία των συμβάσεων.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου