Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Το ιερό μέτωπο της Αλβανίας

Τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας κατεδάφισαν στις τέσσερις τα ξημερώματα ως «αυθαίρετο», μηχανήματα της αλβανικής πολεοδομίας, ενώ νωρίτερα ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Εντι Ράμα, ο οποίος έχει ενστερνιστεί εδώ και καιρό τον ακραίο εθνικισμό, είχε χαρακτηρίσει τον ναό «οικοδόμημα που μοιάζει με γκαράζ».
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε ότι «η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής, από τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία».
Ο κ. Κούτρας κατέληξε με τη φράση «ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος», μια έμμεση αναφορά στην -άνευ ανταλλαγμάτων- υποστήριξη που έχει παράσχει η χώρα μας στην ένταξη της Αλβανίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αλλά και στον ίδιο τον κ. Ράμα, ο οποίος στο παρελθόν είχε υποστηριχθεί προσωπικά ποικιλοτρόπως από την Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κληθεί άμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Αλβανός πρέσβης για να δώσει εξηγήσεις, θα επιδοθεί ρηματική διακοίνωση, θα αποσταλεί επιστολή στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα ενημερωθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΑΣΕ, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, ενώ το θέμα θα τεθεί και στο Βερολίνο και τη Βιέννη, καθώς Γερμανία και Αυστρία συνδιοργανώνουν σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Η πρωτοφανής ενέργεια των αλβανικών αρχών προκάλεσε και την έντονη διαμαρτυρία του Κόμματος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα και συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα.

Δήλωση Ντούλε

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, χαρακτήρισε την κατεδάφιση του ναού «κρατικό βανδαλισμό» και δήλωσε πως «είναι άλλη μία σημαντική ένδειξη ότι η αντισυνταγματικότητα, η έλλειψη του Κράτους Δικαίου, της ανθρώπινης διάστασης και της θρησκευτικής ελευθερίας, εγκαταλείπονται και αντικαθιστώνται από την αυθαιρεσία, την αλαζονεία, τη βία και την υποκρισία».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «εγκλωβισμένη στα πελατειακά συμφέροντα» και άφησε υπονοούμενα για σχέδιο του τοπικού βουλευτή και φίλου του Ράμα, Κότσιο Κοκεδήμα, «να σφετεριστούν τις περιουσίες των κατοίκων της Χειμάρρας».
Στη θέση του ορθόδοξου ναού, οι αλβανικές αρχές προτίθενται να κατασκευάσουν μνημείο προς τιμήν του καθολικού ιεραπόστολου Νίλο Καταλάνο, ο οποίος έδρασε στην περιοχή στα τέλη του 17ου αιώνα.
Σε ανακοίνωσή του, ο υπεύθυνος του τομέα εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογράμμισε πως «η καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων είναι μείζον ζήτημα. Δεν είναι διμερές ελληνοαλβανικό. Είναι πολύ ευρύτερο. Αφορά τις σχέσεις Αλβανίας-Ευρώπης. Ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας. Και ο νοών νοείτω».
Σχετική ερώτηση κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *