Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Βόμβα από τους «53» του ΣΥΡΙΖΑ: Σκέφτονται να αποσύρουν από τα ψηφοδέλτια Τσακαλώτο-Σακελλαρίδη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει εκλογών καθώς οι αποχωρήσεις από το κόμμα αλλά και οι αποσύρσεις στελεχών από τα ψηφοδέλτια είναι σαρωτικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, στα γραφεία της «Εποχής» συνεδρίασε η ομάδα των 53 προκειμένου να αποφασίσουν για την στάση που θα κρατήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν διατυπωθεί εισηγήσεις να αποσυρθούν από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος – ο οποίος υπέγραψε το Μνημόνιο 3 – και ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος συνόδευσε σε όλα τα ταξίδια του στις Βρυξέλλες τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην αποψινή συνεδρίαση, που διήρκησε σχεδόν μέχρι τα μεσάνυχτα, δεν ελήφθη τελική απόφαση και όλα παραπέμπονται για την «διερυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επίτροπής» (Πανελλαδική Συνδιάσκεψη) του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, είναι προφανές ότι στις τάξεις της τάσης, επικρατεί έντονος σκεπττικισμός.
Οι δύο συναντήσεις που έγιναν, η μία την Κυριακή και η άλλη εχθές, κατέδειξαν ότι οι «53+» δεν θα προχωρήσουν ως μια ενιαία και συμπαγής τάση. Οι περισσότεροι τάχθηκαν τελικά υπέρ της παραμονής τους στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη διάσπαση και έχουν προκύψει  τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις.
 Στον πυρήνα της πρώτης προσέγγισης βρίσκεται η παραμονή στο κόμμα και η συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά στις προσεχείς εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικοί υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι κυρίως στελέχη που πέρασαν από κυβερνητικές θέσεις. Συγκεκριμένα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Θεανώ Φωτίου και η Τασία Χριστοδουλοπούλου θεωρούν πως μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για να μη χαθεί πρόωρα το στοίχημα της αριστερής κυβέρνησης.
Η κα Χριστοδουλοπούλου ήδη από τη συνάντηση της Κυριακής είχε θέσει το ζήτημα της διαχείρισης θεμάτων, πέραν της συμφωνίας, σε σχέση με μια άλλη κυβέρνηση στην οποία δεν θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, η συγκεκριμένη υπουργός δεν αναμένεται να είναι υποψήφια, όπως δεν ήταν και στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Αντίθετα, ο σύζυγος της, Θοδωρής Δρίτσας, βρίσκεται κοντά στο να συμμετέχει ξανά στις εκλογές, ύστερα από επικοινωνία που είχε με το Μέγαρο Μαξίμου. Στο ίδιο κλίμα, από συγκλίνουσες πληροφορίες, εντάσσεται και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος την Κυριακή άφησε να φανούν οι προθέσεις του να θέσει ξανά υποψηφιότητα στην Ά Αθήνας.  Επιπλέον, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Χριστόφορος Παπαδόπουλος εκφράστηκε εχθές υπέρ της ενεργούς συμμετοχής στην εκλογική μάχη.
Η δεύτερη πρόταση που κατέβηκε στη συζήτηση ήταν η παραμονή στο κόμμα, χωρίς, όμως, συμμετοχή στις εκλογές. Πρόκειται για μια προσέγγιση που ουσιαστικά υποστήριξε με τη συμπεριφορά του ο απερχόμενος γραμματέας Τάσος Κορωνάκης, ο οποίος ήδη από την Κυριακή ανακοίνωση την αποχώρησή του. Μάλιστα, ο κ. Κορωνάκης την Κυριακή προϊδέασε και για την αποχώρηση και άλλων στελεχών από καίριες θέσεις, χωρίς, εντούτοις, να έχει συμβεί ακόμα κάτι τέτοιο. Σύμφωνη με τον κ. Κορωνάκη έδειξε να είναι με ανακοίνωσή της η Ηρώ Διώτη. Κρίνοντας από τη στάση τους στις τελευταίες ψηφοφορίες, αμφιταλαντεύονται για το τι θα πρέπει να αποφασίσουν τελικά και οι κκ Κατριβάνου και Καββαδία.

Η τρίτη προσέγγιση για το μέλλον των «53+» αφορά στην αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και στην προσκόλληση στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Στη συζήτηση αυτής της εκδοχής ακούστηκε η γνώμη να υπάρξει συμμετοχή στη Λαϊκή Ενότητα με τη μορφή συνιστώσας.  Υπέρ στη συμπόρευση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη τάσσεται ο Κώστας Μαρματάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Επίσης κοντά σε αυτή την κατεύθυνση φέρεται να βρίσκεται και ο Κώστας Ζαχαριάς, ο οποίος συμμετείχε εχθές στην ολομέλεια της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, όπου πήραν μέλος κυρίως βουλευτές από τη Λαϊκή Ενότητα.    
Τέλος, επισημαίνεται ότι απ’ όσους είχαν υπογράψει το αρχικό κείμενο των «53» πήραν αποστάσεις από τη συμφωνία και υπέγραψαν το κείμενο των «109»:

Ελθήνα Αγγελοπούλου, Παναγιώτης Βωβός, Κατερίνα Θεοδωράτου, Βαγγέλης Καραγιώργος, Στράτος Κερσανίδης, Λίτσα Κιτσαντά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χρήστος Λάσκος, Χαρά Ματσούκα, Μάνια Μπαρσέφσκι, Νάγια Νικολάου, Αγγέλικα Σαπουνά, Μανώλης Σαρρής, Νίκος Τσιγώνιας, Τόνια Τσίτσοβιτς, Μιχάλης Υδραίος. Επίσης σε αυτούς θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος ψήφισε παρών στην ψηφοφορία στη Βουλή της 14ης Αυγούστου, για τη συμφωνία.
Φίλης: Υπάρχει προβληματισμός με Τσακαλώτο και Σακελλαρίδη
Την άποψη πως οι εκλογές θα φέρουν πολιτική σταθερότητα στη χώρα εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης.
Σε δηλώσεις του στο «Παραπολιτικά Fm» ο κ.Φίλης παραδέχθηκε πως υπάρχει προβληματισμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές οι κ.κ.Τσακαλώτος και Σακελλαρίδης, οι οποίοι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Ο κ.Φίλης εκτίμησε πως οι πολίτες έχουν τη διάθεση να δημιουργήσουν μια νέα προοπτική για την χώρα, ενώ τόνισε ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το παλιό κομματικό κατεστημένο χωρίς το κατονομάσει.
«Έχει σημασία να δούμε εάν το νέο – που εκπροσωπείται από το ΣΥΡΙΖΑ - θα μπορέσει να δώσει μια προοπτική εξόδου ή θα ακολουθήσουμε τον παλαιοκομματισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Φίλης.




0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *