Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Φώφη Γεννηματά : Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση ευρύτατης συναίνεσης

Στον απόηχο του ναυαγίου των διαβουλεύσεων με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στέλνει μέσω της «Εφ.Συν.» μήνυμα συσπείρωσης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες επιστρέφουν «στο σπίτι τους» και απαιτούν την ενότητα της παράταξης.
Εμφανίζεται δε αισιόδοξη για την εκλογική ενίσχυση του κόμματός της, αν και αποφεύγει να ορίσει σε συγκεκριμένο σημείο τον πήχη για τα ποσοστά της Χαριλάου Τρικούπη.
Η Φώφη Γεννηματά τάσσεται υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας και χαρακτηρίζει «νέα αυταπάτη» το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα περί αυτοδυναμίας. Παράλληλα τον κατηγορεί ότι είναι «πολιτικά ντεμοντέ», καθώς, όπως λέει, χρησιμοποιεί τα «γνωστά κόλπα του παλιού πολιτικού συστήματος που δήθεν αποκηρύσσει».
Εξίσου αιχμηρή είναι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι εξαπάτησε τον λαό και αποτελεί «κίνδυνο» για τη χώρα, ενώ καταλήγει με την επισήμανση ότι κανένας νέος κύκλος ψεύτικων υποσχέσεων «δεν μπορεί να κρύψει αυτόν τον εμπαιγμό».
• Εχετε απευθύνει προσκλητήριο συμπόρευσης και κοινής καθόδου στις εκλογές με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ποιους πολιτικούς φορείς και κινήσεις αφορά και ποιο στόχο επιδιώκετε να πετύχετε με αυτή την πρωτοβουλία;
Μέρα με τη μέρα διαμορφώνουμε και διευρύνουμε τον ζωτικό χώρο ενός προοδευτικού ρεύματος με αναφορές στον δημοκρατικό σοσιαλισμό, την Κεντροαριστερά και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Δημιουργούμε τον ισχυρό εναλλακτικό τρίτο πόλο στο πολιτικό σύστημα που μπορεί να εγγυηθεί λύσεις και σταθερότητα. Εχουμε ξεκινήσει από τη βάση και φυσικά γίνονται συζητήσεις και με κόμματα, κινήσεις, πρωτοβουλίες, πρόσωπα.
• Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου δεν είχαν την έκβαση που επιθυμούσατε, αφού δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για μια ενιαία πορεία. Πώς σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;
Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει καθοριστεί από το συνέδριο. Το ΠΑΣΟΚ έχει γυρίσει σελίδα, έχει κάνει μια νέα αρχή. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα που έμειναν και αισθάνονται ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αν δεν μας ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές έρχονται και πάλι μαζί μας και απαιτούν την ενότητα του κινήματος και της παράταξης.
• Με ποιο ποσοστό στις εκλογές θα είστε ικανοποιημένη, κ. πρόεδρε; Πού βάζετε τον πήχη της προσπάθειά σας;
Ο πήχης μπαίνει για τη χώρα. Να έχει την επόμενη ημέρα πολιτική σταθερότητα, ισχυρή κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο. Να μη χαθεί άλλος χρόνος. Πιστεύω ότι στο εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί η απαίτηση των πολιτών για συνεννόηση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Το ΠΑΣΟΚ, με νέο ύφος, νέο λόγο, νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτιά μας, ενισχυμένο σίγουρα εκλογικά και κοινοβουλευτικά θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.
• Τις τελευταίες ημέρες έχετε επικεντρώσει τα πυρά σας στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορείτε για κυβιστήσεις, ψέματα και καταστροφικές επιλογές. Μήπως τελικά η ένταση των επιχειρημάτων σας κατά του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο γεγονός ότι η προσαρμογή του στην πραγματικότητα τον μετατρέπει σε κόμμα της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και άρα σε απειλή ακόμη και για την είσοδο του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή;
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε κίνδυνος και απειλή για την ίδια τη χώρα. Τα ψέματα, οι καταστροφικές επιλογές, οι κυβιστήσεις είναι η πραγματικότητα του κ. Τσίπρα. Είναι γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ στεγάστηκαν τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ανθρωποι που αισθάνθηκαν ότι προδόθηκαν οι ιδέες και τα όνειρά τους, είδαν την ίδια τους τη ζωή να συνθλίβεται από το βάρος της κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας κερδοσκόπησαν πολιτικά, παίζοντας με τον πόνο και την ελπίδα αυτών των ανθρώπων. Καμία μεταμφίεση, κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα, κανένας νέος κύκλος ψεύτικων υποσχέσεων δεν μπορεί να κρύψει αυτόν τον εμπαιγμό. Γι’ αυτό και η σχέση αυτού του κόσμου με τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά το χθες και όχι το αύριο. Εμείς αναγνωρίζοντας τις δικές μας ευθύνες καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους, στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη
• Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα συμμετάσχει το κόμμα σας σε κυβέρνηση συνεργασίας; Ισχύει το ίδιο πλαίσιο είτε πρόκειται για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε για μια κυβέρνηση της Ν.Δ.;
Τα περί της αυτοδυναμίας είναι η νέα αυταπάτη. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος και το λέμε καθαρά και ξάστερα είναι να εκφραστεί σε κυβερνητικό επίπεδο η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση. Με σαφές, συγκεκριμένο και δεσμευτικό προγραμματικό πλαίσιο. Οσοι ψάχνουν στο ΠΑΣΟΚ για πρόθυμους εταίρους θα διαψευστούν. Πάθαμε και μάθαμε! Δεν θα γίνουμε ουρά ή άλλοθι κανενός. Η χώρα χρειάζεται μια σειρά προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που υπερβαίνουν το νέο τριετές Μνημόνιο. Ριζοσπαστικές αλλαγές παντού. Στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, στην παραγωγική διαδικασία, στην οικονομία, στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση. Ωστε η πατρίδα μας να ανακτήσει την αξιοπιστία και να πετύχει τη βελτίωση αντιπαραγωγικών, υφεσιακών, άδικων όρων του νέου Μνημονίου. Η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό και παραγωγικό σοκ που θα βάλει ξανά την οικονομία μπροστά, θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης.
• Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών αν δεν έχει το πρώτο κόμμα αυτοδυναμία; Ο ΣΥΡΙΖΑ διάκειται αρνητικά σε συνεργασίες, τουλάχιστον –όπως δηλώνει- με το «παλαιό πολιτικό σύστημα»… Τι στάση θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ σε μια τέτοια εξέλιξη;
Ο κ. Τσίπρας είναι πολιτικά ντεμοντέ. Χρησιμοποιεί τα γνωστά κόλπα του παλιού πολιτικού συστήματος, που δήθεν αποκηρύσσει. Ψεύτικα διλήμματα, τεχνητή πόλωση. Δεν καταλαβαίνει ούτε αυτός ούτε η Ν.Δ. ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί. Η απάντησή μας είναι καταλυτική και αφοπλιστική. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *