γράφει ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης
Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών για το ενδεχόμενο κοινής καθόδου στις εκλογές μέσω ενός ενιαίου ψηφοδελτίου που θα αποτυπώνει τη συνένωση των κατακερματισμένων μέχρι σήμερα δυνάμεων του χώρου της Κεντροαριστεράς.
Το προσκλητήριο της συμπόρευσης για τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου που θα εκφράζει κόμματα και κινήσεις της ευρωπαϊκής σοσιλαδημοκρατίας επανέλαβε χθες η Φώφη Γεννηματά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, λίγες ώρες αργότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη συγκλίσεων και ανασύνταξης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού μέσα από την εκλογική σύμπραξη κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του ευρύτερου χώρου.
Από τη δική της πλευρά η ΔΗΜΑΡ, που πραγματοποίησε το απόγευμα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της για τον εκλογικό σχεδιασμό του κόμματος, μέσω του προέδρου της Θανάση Θεοχαρόπουλου έχει ταχθεί υπέρ της συνεργασίας και της συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.
Μάλιστα για τον κ. Θεοχαρόπουλο φημολογείται έντονα ότι ίσως ηγηθεί του κοινού ψηφοδελτίου Επικρατείας σε μια ενέργεια με ισχυρό συμβολισμό για την επιχειρούμενη ανασυγκρότηση και ανανέωση -σε επίπεδο προσώπων- της Κεντροαριστεράς.
Ενστικτο αυτοσυντήρησης
Ωστόσο, παρά την εκπεφρασμένη επιθυμία των ηγεσιών των τριών κομμάτων, η πιο κρίσιμη εκκρεμότητα είναι να επιτευχθεί συμφωνία για το είδος και τη μορφή της εκλογικής προσέγγισης, καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται διαφέρουν και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ακόμη ένα ναυάγιο στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις.
Ως μία από τις κύριες αιτίες των προσπαθειών επανένωσης και των εκκλήσεων που απευθύνουν αμφότεροι οι εκπρόσωποι του πολιτικού κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας πρέπει να θεωρείται και η παράμετρος της πολιτικής επιβίωσης των συγκεκριμένων κομμάτων, που βλέπουν τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά τους να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση προς το ΚΙΔΗΣΟ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.» στη Χαριλάου Τρικούπη -λόγω της τραυματικής διάσπασης και των συνεπειών της- προκρίνουν το μοντέλο της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ μεμονωμένων στελεχών και πρώην βουλευτών που ακολούθησαν τον κ. Παπανδρέου στην ίδρυση ενός ξεχωριστού φορέα τον περασμένο Ιανουάριο.
Σε αυτή την κατεύθυνση στο κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης με ικανοποίηση παρατηρούν αξιοσημείωτη ροή προσχωρήσεων ανά την Ελλάδα παραγόντων που είχαν αποχωρήσει πριν από τις τελευταίες εκλογές, ενώ ανάμεσα στα πιο προβεβλημένα στελέχη που βάσιμα εκτιμάται ότι θα επανακάμψουν συγκαταλέγονται οι πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Αγγελος Τόλκας, Συμεών Κεδίκογλου, Φραγκίσκος Παρασύρης κ.ά.
Ήδη στο ΠΑΣΟΚ εντάχθηκε ο Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος στις πρόσφατες εκλογές, απογοητευμένος από τη διαίρεση των δυνάμεων της Χαριλάου Τρικούπη.
Πάντως, όπως διευκρινίζουν πηγές που συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις, το συγκεκριμένο κάλεσμα πολύ δύσκολα θα μπορούσε να συμπεριλάβει τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό για το πρόσθετο γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε τις σφοδρότατες αντιδράσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων κομματικών παραγόντων.
«Οι πρωταίτιοι της διάσπασης εξαιρούνται» τονίζουν με νόημα συνομιλητές της Φώφης Γεννηματά, ενώ για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε χθες ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και το «προσωπικό κόμμα που δημιούργησε υπονόμευσε την προσπάθειά» υπό τη δική του ηγεσία.
Συνασπισμό δυνάμεων με ισότιμη συμμετοχή ή αλλιώς αυτόνομη κάθοδο του ΚΙΔΗΣΟ φέρεται να εισηγούνται οι Γιώργος Ελενόπουλος, Φίλιππος Πετσάλνικος και Μιχάλης Καρχιμάκης, τρεις εκ των στενότερων συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου, απολύτως αρνητικός σε σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ο Σωκρατης Ξυνίδης, υπέρ της επανένωσης τάσσονται -κατά ορισμένες πληροφορίες- οι Θάνος Μωραϊτης και Γιώργος Πεταλωτής, κλειστά χαρτιά κρατά ο Φίλιππος Σαχινίδης.
Στη λογική του «ανοίγματος» του ΠΑΣΟΚ θετικό αντίκτυπο εκτιμάται ότι θα είχε η επαναπροσέγγιση με τους πρώην υπουργούς Γιάννη Ραγκούση και Αννα Διαμαντοπούλου, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια ένδειξη ότι θα γυρίσουν στην αρχική τους εστία.
Θέλει συμπαράταξη η ΔΗΜΑΡ
Πιο βατό και σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο παρουσιάζεται το πλαίσιο των συνομιλιών με τη ΔΗΜΑΡ, η οποία επιδιώκει τη συγκρότηση μιας συμπαράταξης δυνάμεων στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με σκοπό έναν εναλλακτικό πόλο διακυβέρνησης. Από την Αγίου Κωνσταντίνου επισημαίνουν ως την πλέον κατάλληλη φόρμουλα της συμπόρευσης το μοντέλο που είχε υιοθετηθεί στη συνεργασία με τους Πράσινους, με τη διατήρηση της αυτοτέλειας των συνεργαζόμενων κομμάτων, ενώ απορρίπτουν την εκδοχή των προσχωρήσεων και της απορρόφησης από το ΠΑΣΟΚ.
Οι επαφές αναμένεται να οριστικοποιηθούν σύντομα και εφόσον υπάρξει θετική κατάληξη δεν αποκλείονται επίσημες ανακοινώσεις και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Αγκάθι αποτελεί προς το παρόν η εξεύρεση των θέσεων και ο αριθμός των υποψήφιων της ΔΗΜΑΡ στις ενιαίες λίστες, ώστε να υπάρξει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Περιφέρειες που συζητούνται είναι η Β΄ Θεσσαλονίκης (αν δεν τοποθετηθεί στο Επικρατείας ο Θ. Θεοχαρόπουλος), η Ημαθία , η Αχαΐα (Ν. Τσούκαλης) και οι Α’ και Β’ Αθηνών (Θ. Μαργαρίτης και Δ. Χατζησωκράτης).
Με την προοπτική σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί ριζικά ο τέως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος αντιπροτείνει την προγραμματική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά ορισμένες πηγές θα του γίνει πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου.
Τις απόψεις Κουβέλη φέρεται να συμμερίζεται ακόμη μια ομάδα στελεχών που είχε αντιταχθεί στην υποψηφιότητα Θεοχαρόπουλου στο συνέδριο του περασμένου Ιουνίου.
Σημειώνεται ωστόσο ότι η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ επιρρίπτει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τη μη επίτευξη ενός «πολιτικού γάμου» ανάμεσα στις δύο δυνάμεις, καθώς -όπως αναφέρεται- σε πολλαπλές απόπειρες για διάλογο η πλευρά της Κουμουνδούρου ουδέποτε ανταποκρίθηκε.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου