Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

«Πυρετός» διαβουλεύσεων με ορίζοντα τη συμφωνία μέχρι αύριο


Οι βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να βρίσκονται στην Αθήνα. Γνωρίζουν ότι μπορεί την Πέμπτη να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση και τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης (σε δύο χωριστά άρθρα). Θα το ξέρουμε οριστικά την Τρίτη το πρωί, γιατί αν ως τότε δεν έχει βγει λευκός καπνός από το ξενοδοχείο Χίλτον όπου γίνονται οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και “κουαρέτου”, τότε θα προηγηθεί της μεγάλης συμφωνίας  (η οποία θα μετατεθεί για το φθινόπωρο) μια συμφωνία-γέφυρα και θα δοθεί περιορισμένη χρηματοδότηση για να καλυφθεί η δόση στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου (3,2 δισ).
Η οδηγία του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς που εμπλέκονται είναι να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να κλείσει τις επόμενες ώρες η διαπραγμάτευση χωρίς να μείνουν μεγάλες εκκρεμότητες. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν υπάρξει τώρα μια μεσοβέζικη λύση ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε θα βρει ευκαιρία να θυμίσει τις ενστάσεις του σε σχέση με τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος από τους εταίρους και να ζητήσει αυστηρότερη στάση.
Δύσκολα σημεία
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αποκκλίσεις στην προσέγγιση ως προς την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (κάτι που θα ορίσει και την “ιδιοκτησία” του ελέγχου τους). Δεν έχει βρεθεί ακόμη συμβιβασμός στο θέμα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων, επειδή οι δανειστές ζητούν να επιτραπεί η πώλησή τους από τράπεζες. Χάσμα υπάρχει και στα εργασιακά με επίκεντρο τη μετενέργεια για τις συλλογικές συμβάσεις ως προς την οποία οι δανειστές ζητούν τρίμηνη διάρκεια (αντί εξάμηνης που ισχύει σήμερα). Αλλαγές θα γίνουν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις με αύξηση επιτοκίου από το 3% στο 5% για όσους έχουν χρέος πάνω από 5.000 ευρώ, ενώ για μικρότερα ποσά μπαίνουν κριτήρια προκειμένου να ισχύει το μηδενικό επιτόκιο. 
Ακόμη, εξάλλου, δεν έχει ολοκληρωθεί ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα που δεν είναι σαφές αν θα περιλαμβάνει διατάξεις για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων. Δεν έχει επίσης ξεκαθαριστεί αν θα προβλέπεται κάτι σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών πέρα από τη σταδιακή κατάργηση της επιστροφής φόρου στο αγροτικό ντίζελ. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και για το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, όπως επίσης για παρεμβάσεις στην αγορά προϊόντων, με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Η αριθμητική του ΣΥΡΙΖΑ
Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, είτε γίνει την Πέμπτη όπως επιδιώκει η κυβέρνηση είτε αργότερα, θα έχει καταλυτική επίδραση στην εσωκομματική αρχιτεκτονική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αριθμός των διαρροών θα δείξει τα όρια του εγχειρήματος Λαφαζάνη, παρόλο που δεν είναι βέβαιο ότι όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσουν θα ακολουθήσουν την Αριστερή Πλατφόρμα στο δρόμο της για δημιουργία νέου αντιμνημονιακού, δραχμικού κόμματος. Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης που θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) δεν αναμένονται διαρροές παρόλο που υπάρχει γκρίνια μεταξύ των βουλευτών τους για το πολιτικό κόστος που αναλαμβάνουν χωρίς ο πρωθυπουργός να το λαμβάνει υπόψιν του στον εκλογικό του σχεδιασμό.
Ο κ. Τσίπρας έχει δεχτεί δύο διαφορετικές εισηγήσεις: Κατά την πρώτη, θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά την κρίσιμη ψηφοφορία για να γίνουν μέσα στον Σεπτέμβριο ώστε να ξεκαθαριστεί γρήγορα το πολιτικό τοπίο στο εσωκομματικό και το ευρύτερο πεδίο. Κατά άλλη αντίληψη, οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν μετά το έκτακτο συνέδριο που προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα γιατί δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς να αγνοεί τις κομματικές διαδικασίες και να λύνει τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως η διάσπαση, με “αντικανονικούς” τρόπους. Η επιλογή που, τελικά, θα κάνει ο κ. Τσίπρας προφανώς θα επηρεαστεί από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το νέο πρόγραμμα αλλά επίσης από την έκβαση της διαπραγμάτευσης.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *