Και βέβαια υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο. Οταν μάλιστα πρόκειται για την ελληνική επικαιρότητα υπάρχουν εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα: Πολιτικές και οικονομικές. Κυβερνητικές πηγές και αξιωματούχοι της ευρωζώνης διακινούν σε διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ την εκτίμηση ότι μπορεί μέσα στην εβδομάδα να έχει ριφθεί ο κύβος της μεγάλης συμφωνίας με τους πιστωτές και μάλιστα να ψηφιστεί την Πέμπτη (13/8) από την ελληνική Βουλή.
Βουλευτές που παραθερίζουν ή ετοιμάζονται για 15Αύγουστο στις εκλογικές τους περιφέρειες δηλώνουν άγνοια και αναρωτιούνται πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και πότε θα προλάβουν να διαβάσουν ένα τόσο εκτενές και σύνθετο κείμενο, το οποίο θα προωθηθεί, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν η κυβέρνηση και οι εταίροι καταλήξουν μέσα στα επόμενα 24ωρα σε συμφωνία, τα πολιτικά γεγονότα θα συμβούν με καταιγιστικούς ρυθμούς και χωρίς οι βουλευτές που θα ψηφίσουν να καταλάβουν καλά-καλά ποιες μεταρρυθμίσεις και ποια μέτρα θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες.
Υπάρχουν ανησυχίες για ατύχημα της τελευταίας στιγμής, επειδή ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε υπενθυμίζει με διάφορους έμμεσους τρόπους ότι προτιμά ένα τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων και ένα δάνειο-γέφυρα, ενώ από η Φιλανδία έστειλε ένα πολύ σκληρό μήνυμα, εκφράζοντας απροθυμία να μετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο γρίφος της ψηφοφορίας
Ετσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, το περιεχόμενο της συμφωνίας, παρόλο που είναι βαρύ και περίπλοκο, θα απασχολήσει λιγότερο το δημόσιο διάλογο από όσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Γιατί με τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ θα διαχωριστούν οι δυο κόσμοι που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ με τη διάσπαση να έχει ήδη συμβεί χωρίς να έχει επισημοποιηθεί.
Η Αριστερή Πλατφόρμα με την καθοδήγηση του Π. Λαφαζάνη οργανώνεται για τη δημιουργία νέου κόμματος. Οσο περισσότερες θα είναι οι διαρροές, τόσο καλύτερα για το σχεδιασμό τους, παρόλο που δεν ισχύει ότι όσοι βουλευτές καταψηφίσουν, δηλώσουν “παρών” ή απουσιάσουν θα ενταχθούν στο κυοφορούμενο κόμμα που ήδη περιγράφεται από πολλές πλευρές ως κόμμα της δραχμής. Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιδιώξει συνεργασία, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσουν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Αλέκος Αλαβάνος.
Τυπικά, έχει προγραμματιστεί έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για το τέλος Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά δεν είναι αυτό το ορόσημο, αφού η Αριστερή Πλατφόρμα είναι πιθανό να μην θελήσει να συμμετάσχει, προβλέποντας ότι οι συσχετισμοί θα είναι σε βάρος της. Ετσι, το κρίσιμο σημείο είναι η ψηφοφορία για τη συμφωνία με τους πιστωτές και πρόθεση της ομάδας των “ανταρτών” είναι να χρεώσουν την ευθύνη της διάσπασης στην ηγεσία, που επιδιώκει το ακριβώς αντίθετο.
Το αίνιγμα των εκλογών
Κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν την προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή προκειμένου να πραγματοποιηθούν μέσα στον Σεπτέμβριο. Είναι το σενάριο που απεύχονται στα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα προτιμούσαν να γίνουν πρώτα αισθητά τα μέτρα στους πολίτες, να ξεκινήσει μια κάποια φθορά για τον πρωθυπουργό, να αποτυπωθεί αυτό στις δημοσκοπήσεις και μετά να συζητηθεί η προοπτική της κάλπης.
Ομως, στα επιτελεία των αντίπαλων πολιτικών αρχηγών γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού ο οποίος φαίνεται πως έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές τόσο στο κόμμα του όσο και στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, αμέσως μετά την ψηφοφορία για το νέο τριετές ελληνικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει μια θερμή πολιτικά περίοδος η έκβαση της οποίας θα επηρεαστεί από τη δυναμική της οικονομίας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης ετοιμάζει τον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα παρουσιαστεί σύντομα ως η ελληνική αντιπρόταση για την αναθέρμανση της οικονομίας που υποφέρει ξανά από την ύφεση. Μεγάλο βάρος θα δοθεί στην αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ (35 δισ. ευρώ), ενώ ο Α. Τσίπρας θα θέσει με πιεστικό τρόπο το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους αφού περάσει τον κάβο της έγκρισης της συμφωνίας από τη Βουλή και αφού επανακαθοριστούν οι κανόνες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου