Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Προειδοποιήσεις Λαγκάρντ για διάχυση κινδύνου από την ασιατική αγορά

Το «καμπανάκι» για τη διάχυση των κινδύνων από την αστάθεια των αγορών στην Ασία, έκρουσε το πρωί εκ νέου από την Τζακάρτα η Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας πως γρήγορα οι κίνδυνοι μπορούν να περάσουν από τη μία οικονομία στην άλλη.
«Αυτό που καταδείχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες είναι πόσο πολύ η Ασία βρίσκεται στον πυρήνα της παγκόσμιας οικονομίας και πόσο πολύ η αναταραχή σε μία αγορά στην Ασία μπορεί να διαχυθεί στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε σε διάσκεψη που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας.
Έπειτα από ανάλογες χθεσινές δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ για το ότι η παγκόσμια οικονομία θα κινηθεί χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων λόγω της πρόσφατης αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών, το κλίμα έγινε πιο βαρύ.
Η Λαγκάρντ σήμερα είπε πως η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους από την αναπροσαρμογή της Κίνας, την αργή ανάπτυξη της Ιαπωνίας, την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και την αβεβαιότητα όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη «σιδηρά κυρία» του Ταμείου, «οι πολιτικές πρέπει να προσαρμόζονται σε κάθε χώρα, όμως κυρίως θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ενίσχυση της άμυνας με μία συνετή δημοσιονομική πολιτική, τη χαλιναγώγηση της υπερβολικής πιστωτικής επέκτασης, την ευθυγράμμιση των συναλλαγματικών ισοτιμιών ώστε να απορροφούν τους κλυδωνισμούς, τη διατήρηση κατάλληλων αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος και την ενίσχυση της ρύθμισης».
Οι αρχές πρέπει «να παραμείνουν σταθερά σε επαγρύπνηση ιδίως όταν υπάρχουν αυτά τα νέα και καινοτομικά προϊόντα... οι κίνδυνοι αυτοί πρέπει να είναι υπό την παρακολούθηση των εποπτικών αρχών, είτε στην παραδοσιακή τραπεζική είτε σε αυτά τα νέα τραπεζικά συστήματα είτε σε αυτά τα σκιώδη τραπεζικά συστήματα», ανέφερε.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ, που συμμετέχει σε διάσκεψη για το μέλλον της χρηματοδότησης της ανάπτυξης, είπε πως διεθνείς θεσμοί όπως η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB), η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα, θα πρέπει να εργαστούν από κοινού προκειμένου να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες της περιοχής για τη χρηματοδότηση των υποδομών.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *