Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Στον αέρα η πρώτη αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να καθυστερήσουν την πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου μέχρι τον Νοέμβριο, είπαν πολλές ευρωπαϊκές πηγές στο MNI, με αποτέλεσμα οι συνομιλίες για πιθανή ανακούφιση ή μείωση του χρέους να μετατίθεται για αργότερα, όσο η Ελλάδα προετοιμάζεται για τις πρόωρες εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Επίσης αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι όποια νέα κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τους όρους του τρέχοντας μνημονίου, προκειμένου να εκταμιευθούν τα 3 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από την 1η δόση και έχουν ήδη προειδοποιήσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων που έχουν οριστεί για τον μήνα Σεπτέμβριο.
«Ρεαλιστικά μιλώντας, η επιστροφή των κλιμακίων στην Ελλάδα μπορεί να καθυστερήσει - και η πρώτη αξιολόγηση να γίνει τον Νοέμβριο κι όχι τον Οκτώβριο. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν περιμένω να γίνουν ταυτόχρονα οι συνομιλίες για τη μείωση του χρέους», είπε ανώτατη πηγή από την Κομισιόν. «Αλλά είναι η νέα ελληνική κυβέρνηση αυτή που θα πρέπει να εφαρμόσει ένα νέο πακέτο μέτρων πριν εισπράξει τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ, ανεξαρτήτως με το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές.»
Η Ελλάδα και οι πιστωτές δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει το πακέτο των μέτρων που θα είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι τίποτα από όλα αυτά δεν αποτελούσε έκπληξη για τους πιστωτές: η ηγεσία της Ευρώπης και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης γνώριζαν από τον Ιούλιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου.
«Πιστεύαμε τότε ότι ο Τσίπρας θα κερδίσει πάλι και όλα θα προχωρήσουν όπως τα είχαμε συμφωνήσει», είπε η ευρωπαϊκή πηγή, προσθέτοντας ότι «τώρα υπάρχει μία ανησυχία για το αποτέλεσμα και τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ακόμα και για την πιθανότητα δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης».



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *