γράφει η Αλίκη Μάτση
Οι σημερινές είναι ίσως οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο, με βάση τουλάχιστον την πλειονότητα των δημοσκοπήσεων, έως χθες το τοπίο δεν είχε ξεκαθαρίσει.
Αποτέλεσμα, διάφορα σενάρια για την επόμενη μέρα να υπάρχουν στο τραπέζι για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τα οποία στηρίζονται εν πολλοίς και στις έως τώρα εκπεφρασθείσες θέσεις των μεγάλων ή και των μικρότερων κομμάτων, μερικά όμως και στις επιθυμίες ορισμένων κύκλων.
Η «Εφ.Συν.» επιχειρεί σήμερα την καταγραφή τους προκειμένου να έχουμε μια εικόνα για το τι αναμένεται από το πρωί της Δευτέρας, καθώς ένα είναι δεδομένο: η βούληση όλων η χώρα να μην οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές.
1. Αυτοδυναμία: Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαντάζει αδύνατη, παρότι ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μόνο δύο επιπλέον βουλευτές, σε σχέση με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, για να την κατακτήσει. Οι δημοσκοπήσεις όλων των τελευταίων εβδομάδων επιμένουν ότι είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Ν.Δ. θα προηγηθούν βραχεία κεφαλή, με περισσότερες πιθανότητες να προηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
2. Κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.: Ο Αλέξης Τσίπρας το έχει αποκλείσει, ο Β. Μεϊμαράκης όχι. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η απόπειρα όσων ευαγγελίζονται μια τέτοια προοπτική είναι να «ενσωματωθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση των πολιτών ως κόμμα ταυτόσημο με τα παλιά που οδήγησαν τη χώρα στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα. Ενα δεύτερο επιχείρημά του είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον –δυστυχώς– η Χ.Α. αναδειχθεί τρίτο κόμμα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το φιλοναζιστικό κόμμα Μιχαλολιάκου καθίσταται αυτόματα αξιωματική αντιπολίτευση.
Αντιθέτως, ο Β. Μεϊμαράκης φαίνεται να αγνοεί αυτή την παράμετρο και επιμένει ότι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι απαραίτητη, θα δεχόταν δε ακόμη και να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δείξει προβάδισμα της Ν.Δ. Συμπέρασμα, και αυτό το ενδεχόμενο πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να αποκλειστεί.
3. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.: Προϋποθέτει ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στο όριο του στατιστικού λάθους, πρέπει να μπει στο Κοινοβούλιο, επιτυγχάνοντας ποσοστό από 3% και πάνω. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο κ. Καμμένος έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η επτάμηνη συνεργασία τους ήταν άψογη και η χημεία μεταξύ τους ιδιαίτερα καλή. Ο τέως πρωθυπουργός, μάλιστα, έχει εκφράσει τη βούλησή του να συνεργαστεί μόνο με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Το αυριανό αποτέλεσμα θα δείξει αν αυτό είναι υλοποιήσιμο, καθώς απαιτείται και τα δύο κόμματα να συγκεντρώσουν ποσοστά ανάλογα με εκείνα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, δηλαδή 36,34% o ΣΥΡΙΖΑ και 4,75% οι ΑΝ.ΕΛΛ.
4 ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. - ΠΑΣΟΚ: Εφόσον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. δεν συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ποσοστά, ώστε να κάνουν μόνοι τους κυβέρνηση, είναι πιθανόν να ζητηθεί και η συνδρομή του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, ο Π. Καμμένος έχει δηλώσει ότι με το ΠΑΣΟΚ δεν συνεργάζεται, εφόσον το πάλαι ποτέ ισχυρό κόμμα δεν απαλλαγεί από τα «βαρίδια του», εννοώντας κυρίως τον Ευάγγ. Βενιζέλο, αλλά όχι μόνο. Το συγκεκριμένο σενάριο συνεπάγεται ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. θα πέσουν κάτω από τα ποσοστά του Ιανουαρίου, κάτι πιθανόν.
5. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν μπαίνουν στη Βουλή σε αυτό το ενδεχόμενο, το δε ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό αρκετά υψηλότερο από αυτό του 4,68% του Ιανουαρίου του 2015, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει τουλάχιστον στο 36,34%. Επιτυγχάνεται προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων. Δεν αποκλείεται.
6. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι: Είναι στην πραγματικότητα συνέχεια του προηγούμενου στην περίπτωση που τα ποσοστά των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν είναι τέτοια ώστε να επιτρέπουν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση των δύο κινείται επί ξηρού ακμής. Είναι γνωστό ότι ο Στ. Θεοδωράκης έχει βάλει ψηλά τον πήχη για το κόμμα του –στο 10%–, κάτι τέτοιο φαίνεται, όμως, βάσει των δημοσκοπήσεων, μάλλον αδύνατο. Με το δε ποσοστό 6,05% που είχε πάρει το Ποτάμι τον Ιανουάριο, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει στα ίδια ποσοστά, θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση οι δυο τους. Ωστόσο, οι προβλέψεις θέλουν το κόμμα Θεοδωράκη να πέφτει χαμηλότερα...
7. Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ: Προϋποθέτει ότι η Ν.Δ. θα προηγηθεί έστω βραχεία κεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα ανεβάσει τα ποσοστά του. Βεβαίως, το κόμμα που επί χρόνια διακυβέρνησε με αυτοδυναμία τη χώρα πρέπει να πάρει πάνω από 30%, ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου είχε φτάσει το 27,81%. Η υψηλή συσπείρωση που καταδεικνύεται στις μετρήσεις για τη Ν.Δ. επιτρέπει προβλέψεις για αύξηση των ποσοστών της. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα αρκέσουν για τον σχηματισμό δικομματικής κυβέρνησης με τον άλλοτε ισχυρό της αντίπαλο.
8. Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ: Συνέχεια και αυτό του προηγούμενου. Εφόσον το αποτέλεσμα των εκλογών δεν επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης των δύο και με δεδομένο ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΛΑ.Ε. και ΑΝ.ΕΛΛ. αρνούνται να συμμετάσχουν, το Ποτάμι αποτελεί την πλέον πρόσφορη λύση, πολλώ δε μάλλον που επανειλημμένα έχει εκφραστεί εμμέσως ή αμέσως η επιθυμία των επιτελών του για μια κυβέρνηση συνεργασίας με στόχο τη «σωτηρία της χώρας».
9. Οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο: Το σενάριο το έχουμε ξαναζήσει με την κυβέρνηση Παπαδήμου. Σημαίνει ότι οι διερευνητικές εντολές τις οποίες λαμβάνουν οι αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων αποβαίνουν άκαρπες, η βούληση όλων είναι να μην οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές, οι κύριοι Τσίπρας και Μεϊμαράκης δεν επιθυμούν να ηγηθούν της κυβέρνησης.
Σε αυτή την περίπτωση συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συναποφασίζουν την ανάθεση της πρωθυπουργίας σε ένα τρίτο πρόσωπο κοινής αποδοχής. Στην κυβέρνησή του μετέχουν είτε υπουργοί από όλα τα κόμματα είτε από κάποια που αποδέχονται τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση είτε εξωκοινοβουλευτικοί παράγοντες κοινής αποδοχής. Οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν ένα τέτοιο σενάριο να μην έχει αποκλειστεί, κάποιοι μάλιστα επιμένουν ότι υπάρχει ήδη λίστα με ονόματα «πρωθυπουργίσιμων».
Τα πάντα εξαρτώνται από τη δική μας ψήφο. Η Δευτέρα 21η Σεπτεμβρίου θα είναι σίγουρα μια καινούργια μέρα για τη χώρα σε κάθε περίπτωση.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου