Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Με 222 ψήφους «πέρασε» το μνημόνιο, η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη


Υπερψηφίστηκε η συμφωνία στην Ολομέλεια της Βουλής με 222 «Ναι», ενώ 64 βουλευτές είπαν «Όχι» και 11 «Παρών». Η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μετά της 20 Αυγούστου, καθώς έχασε τη δεδηλωμένη, αφού 118 βουλευτές από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. υπερψήφισαν τη συμφωνία.
Πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να πυροδοτήσει η ψήφιση του τρίτου μνημονίου, καθώς η διαφοροποίηση των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας θα επισημοποιήσει το διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής η συνεδρίαση του Eurogroup που καλείται να αποφασίσει για μνημόνιο ή δάνειο-γέφυρα.

Ολες οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο... τσεκούρι του πολέμου (12:49)

Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον δεδομένη, καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα έχει στραμμένο το βλέμμα της στη συγκρότηση ενός νέου κινηματικού μετώπου για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής.
Πυρά από Μαξίμου και προεδρικούς / Οι «53+» σε σταυροδρόμι / «Δεν μπορεί να ψηφίζει τα νομοσχέδια η αντιπολίτευση» / Η Νεολαία σε θέση μάχης / Η ΚΟΕ είναι ήδη εκτός / Πολεμικά ανακοινωθέντα ένθεν και ένθεν

Σαπέν: Το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας «δημιουργήθηκε για να επιτύχει»  

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Μισέλ Σαπέν σχετικά με την υιοθέτηση του τρίτου μνημονίου σήμερα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, επιμένοντας στην «υπευθυνότητα» της κυβέρνησης Τσίπρα όσον αφορά την επιτυχία του.
O Μισέλ ΣαπένAP Photo / Hassan Ammar
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η αλληλεγγύη που οφείλουμε στην Ελλάδα για να επιτρέψουμε στο σύνολο της ευρωζώνης να ανακτήσει την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη».
«Είναι απαραίτητο να επανασχεδιάσουμε το προφίλ (...) του χρέους της Ελλάδας», σημείωσε εκφράζοντας παράλληλα εκ νέου την αντίθεσή του σε διαγραφή του χρέους.

Γεροβασίλη: Θα γίνουν όσα χρειάζεται με βάση τον Κανονισμό  

«Ολοκληρώθηκε μια δύσκολη πραγματικά συνεδρίαση, με ισχυρή όμως πλειοψηφία εγκρίθηκε, υπερψηφίστηκε η πρώτη συμφωνία και αυτό είναι το πρώτο βήμα», δήλωσε Η Όλγα Γεροβασίλη, από το Περιστύλιο της Βουλής, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.
«Πραγματικά σήμερα είχαμε μια μεγάλη πλειοψηφία που ψήφισε τη συμφωνία, είχαμε όμως και έναν αριθμό βουλευτών οι οποίοι επέλεξαν μια διαφορετική διαδρομή», τόνισε.
Όλγα ΓεροβασίληEUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι «από τώρα και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα». 
«Στην πορεία έρχεται η δεύτερη μεγάλη μάχη, που είναι ο στόχος που έχει μπει και από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου όσον αφορά στη συζήτηση για το χρέος. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή διαπραγματευτική προσπάθεια για όλα όσα μέτωπα είναι ανοικτά».
Τόνισε ότι «στη συνέχεια η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του Εurogroup, θα δώσει κι εκεί τη μάχη, έπεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης».  

Σε πτωτική τροχιά το Χρηματιστήριο (11:29)

Αντίστροφη μέτρηση για άνοιγμα ΧρηματιστηρίουEUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Σε πτωτική τροχιά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, στον απόηχο του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για τη συμφωνία από τη Βουλή.
Στις 665, 55 μονάδες διαμορφώνεται ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημειώνοντας με πτώση 3,07%. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές.

Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το μνημόνιο(11:20)

Από το κυβερνών κόμμα 32 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 11 δήλωσαν «παρών», τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα, ενώ ένας βουλευτής ήταν απών.
«Ναι» επί της αρχής ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης («Ναι» στην τροπολογία 233 και «παρών» στα υπόλοιπα), Γιώργος Ψυχογιός («Ναι» και στα άρθρα, «Παρών» στην τροπολογία 232) και Δημήτρης Σεβαστάκης («Παρών» στο άρθρο 1, «Ναι» στα υπόλοιπα).
Από τον ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι βουλευτές:
Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.
«Παρών» δήλωσαν οι: Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Κουρεμπές Φάνης, Ηρώ Διώτη, Κώστας Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα και Βασιλική Λέβα.

Τι ορίζει το Σύνταγμα για την ψήφο εμπιστοσύνης (11:11)

Τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της, προσδιορίζουν το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης (10:26)

Ολομέλεια της ΒουλήςEUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μετά της 20 Αυγούστου, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης.
Η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη, αφού 118 βουλευτές  από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. υπερψήφισαν το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης».

Με 222 ψήφους πέρασε το νέο μνημόνιο (10:19)

Εγκρίθηκε το τρίτο μνημόνιο με 222 «Ναι» από το σύνολο των βουλευτών, στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε στις 10:11 π.μ. στην Ολομέλεια της Βουλής.
Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
«Όχι» είπαν 64 βουλευτές και 11 «Παρών», όπως ο Αλέξης Μητρόπουλο. Συντεταγμένα στη διαδικασία της ψηφοφορίας η αντιπολίτευση υπερψήφισε τη συμφωνία.
Απών ήταν ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ακριώτης.

Κάποτε ομολογήθηκε ότι τα ψέματα τελείωσαν  

Μέσα κι έξω από τη Βουλή και παρά τις εντάσεις, τις προσωπικές κόντρες, την βολική καθήλωση στα «επί της διαδικασίας» που μόνο προσωρινά μπορεί να κρύψουν την προγραμματική ένδεια του πολιτικού κόσμου, κάποτε ομολογήθηκε ότι τα ψέματα τελείωσαν.
Ότι δηλαδή η χώρα είναι αληθινά χρεοκοπημένη. Ότι τα δημόσια ταμεία, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις έχουν στεγνώσει και οι δανειακές υποχρεώσεις, όπως και οι πληρωμές για μισθούς και συντάξεις, τρέχουν χωρίς έλεος.
Ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, παρά την επιτυχημένη διεθνοποίηση του ζητήματος του αβίωτου δημόσιου χρέους και των αδιεξόδων της νεοφιλελεύθερης φονικής συνταγής των Θεσμών, υποχρεώθηκε να συνθηκολογήσει. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *