Σε δύσκολη θέση θα βρεθούν περίπου 1.500.000 φορολογούμενοι με ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές, αφού το υπουργείο Οικονομικών θα ελέγξει απευθείας όλες τις κινήσεις τους σε βάθος δεκαετίας, δεσμεύοντας επιτόπου κινητή και ακίνητη περιουσία όσων βρεθούν εκτεθειμένοι.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν να τεθεί το νέο πλαίσιο ελέγχων ως προαπαιτούμενο της συμφωνίας, διευκολύνοντας έτσι τους νομοθετικούς χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών που θα μπορεί να προβάλλει το σαφάρι των μεγάλων φοροφυγάδων ως αντίβαρο στα δύσκολα μέτρα που έρχονται.
Το πρώτο στάδιο των ελέγχων θα αρχίζει με την εισαγγελική παραγγελία ή την εντολή ελέγχου. Αμέσως μετά, πιστοποιημένοι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών -ήδη υπάρχουν 100 τέτοιοι στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου- θα έχουν απευθείας πρόσβαση, δηλαδή online, στα φορολογικά δεδομένα του ελεγχόμενου, καθώς και στους τραπεζικούς του λογαριασμούς.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να ελέγχουν όχι μόνο τα υπόλοιπα καταθέσεων αλλά και τις κινήσεις σε βάθος 10ετίας, χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει καμία άλλη Αρχή, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Θέμα απορρήτου δεν τίθεται, αφού, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, οι έλεγχοι δεν θα γίνονται στα «τυφλά», ούτε δειγματοληπτικά, αλλά με βάση εντολή από εισαγγελέα.
Με βάση τις διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις αλλά και στις κινήσεις λογαριασμών, θα συντάσσεται ειδικό ενημερωτικό σημείωμα προς τον οικονομικό εισαγγελέα, ενεργοποιώντας την τρίτη φάση της διαδικασίας ελέγχου.
Στην τέταρτη φάση ο εισαγγελέας θα διατάσσει επιτόπου τη δέσμευση κινητών κι ακινήτων, εφόσον υπάρχουν υπόνοιες παραβατικότητας, ενώ θα ξεκινά ο τακτικός έλεγχος.
Αυτήν την ώρα στα χέρια των ελεγκτικών Αρχών και του οικονομικού εισαγγελέα βρίσκονται 68 CD, τα οποία περιλαμβάνουν 1.364.069 ΑΦΜ φορολογούμενων που είτε είχαν τραπεζικές συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ ή εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ σε μια χρήση. Οι έλεγχοι είναι δύσκολοι και επίπονοι και είναι ενδεικτικό ότι επί του παρόντος έχουν επιφορτιστεί με το εν λόγω έργο μόλις 20 ελεγκτές. Ωστόσο, με τη νέα ελεγκτική διαδικασία εκτιμάται πως οι υποθέσεις μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου