Βαριά λαβωμένη βγήκε η κυβέρνηση από την ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο, σπάζοντας ακόμη και το φράγμα των 120 βουλευτών. Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αφού από το σύνολο των 222 ψήφων η συγκυβέρνηση κατέγραψε μόλις 118 «Ναι», 32 «Όχι», 11 «παρών» και μία απουσία.
Αναπόφευκτη φαντάζει πλέον η προσφυγή στις κάλπες για να ξεκαθαρίσει το αδιέξοδο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ , ενώ η πολλαπλή ρήξη στο κυβερνών κόμμα είναι γεγονός και το πολιτικό σύστημα κατακερματίζεται περαιτέρω με αποτέλεσμα όλοι οι «παίκτες» να σπεύδουν να καταλάβουν θέση γύρω από τη σκακιέρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής κατά των διαφωνούντων, καθώς μίλησε για «απρόσμενους συμμάχους» όσων δεν θέλουν την Αριστερά στην κυβέρνηση. Η ηγεσία του κόμματος, άλλωστε, απουσία συλλογικών αποφάσεων ενώπιον της συμφωνίας, δεν έχει τη νομιμοποίηση για διαγραφές. Γι' αυτό είτε θα αναμένει την οικειοθελή αποχώρηση των διαφωνούντων βουλευτών που συντάσσονται με την «Αριστερή Πλατφόρμα» είτε θα ενεργοποιήσει άμεσα τις διαδικασίες για εκλογές.
Την Κυριακή, σε άτυπη ενημέρωσή του, το Μαξίμου υπογράμμισε πως μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο. Από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.
Πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί εκλογές, ενώ σε συνέντευξή της («Αυγή» έκανε έκανε λόγο για ισχυρές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, που θα επιθυμούσαν διακαώς μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
«Σε αυτούς, λοιπόν, τους σχεδιασμούς δεν θα μας βρουν συμμάχους. Όσες πιέσεις και αν ασκήσουν, όσα πρωτοσέλιδα και αν στήσουν. Θα απογοητευθούν οικτρά όσοι εύχονται να ανοίξουμε την πόρτα για να εισβάλουν εκείνοι στους οποίους η ελληνική κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη. Η πορεία ανάκαμψης της χώρας περνάει μέσα από ισχυρές κυβερνήσεις που προκύπτουν από καθαρή λαϊκή εντολή», τονίζει.
Από την άλλη πλευρά, ανυπόγραφο κείμενο στην ιστοσελίδα iskra, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα, με τίτλο «Eurogroup: Όλα καλά όλα ωραία, με τρίτο μνημόνιο παρέα» χαρακτηρίζει τον Βόλφανγκ Σόιμπλε «πολύ καλό σύμμαχο της κυβέρνησης», «με την οποία έχει εγκαινιάσει μια πολύ καλή σχέση με “άριστο μέλλον”».
«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά κορόιδευε τον ελληνικό λαό και ενέπαιζε τη Βουλή, εμφανίζοντας για αυτονόητους λόγους σκοπιμότητας, το τρίτο μνημόνιο να “κινδυνεύει” τάχα, να μην περάσει στο Eurogroup της Παρασκευής, εξαιτίας της αρνητικής στάσης της Γερμανίας και ειδικότερα του Β. Σόιμπλε. Μάλιστα, η κυβέρνηση έφτανε στο σημείο να κατηγορεί την Αριστερή Πλατφόρμα πως συμπλέει(!), περίπου, με το Grexit του Σόιμπλε, σε μια δήθεν “ανίερη συμμαχία” μαζί του», σημειώνεται.
Αναφέρεται δε πως το Eurogroup «πανηγυρικά και ομόφωνα, έδωσε τη θερμή πολιτική συγκατάθεση του στη νέα τρίτη “βελτιωμένη” προς το χειρότερο και πιο συγκεκριμενοποιημένη, μνημονιακή υποδούλωση της χώρας, με όλους, ανεξαιρέτως, τους εταίρους της Ε.Ε. να εξαίρουν τον “μεταμορφωμένο” ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης ως “καλού μαθητή” και “πειθαρχικού εταίρου” της ευρωζώνης».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου