Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο...


Αγρότες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι, οικογένειες με παιδιά που φοιτούν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια και ιδιοκτήτες ακινήτων είναι τα μεγάλα θύματα του νέου Μνημονίου.
Είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν τον νέο «λογαριασμό» των μέτρων, που ξεκίνησε από τα 3,2 δισ. ευρώ στα μέσα Ιουλίου με το πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης και από τότε συνεχώς ανεβαίνει…
Πιο σφοδρή από οποιαδήποτε άλλη φορά η νέα φορο-καταιγίδα αναμένεται να πλήξει οικογένειες με παιδιά που φοιτούν σε ιδιωτικά φροντιστήρια, φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ αλλά και όλους τους καταναλωτές.
Για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015 η κυβέρνηση φορτώνει με πρόσθετα φορολογικά βάρη 851 εκατ. ευρώ τους μισθωτούς μέσω της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τις επιχειρήσεις με την αναπροσαρμογή στο 100% της προκαταβολής του φόρου από 80%.
Εκτός από τις μικρές επιχειρήσεις, που μέχρι σήμερα προκατέβαλαν το 55% του φόρου και από φέτος το ποσοστό αυτό αυξάνει στο 75% για να φτάσει στο 100% το 2016, στο μέτρο εμπίπτουν ακόμη ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι εργάζονται με «μπλοκάκια».
Ισχυρό χτύπημα θα δεχτεί ο κλάδος και από την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 29% από 26% που είναι σήμερα προμηνύοντας νέες απολύσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στο νέο φορολογικό περιβάλλον.
Η μεγαλύτερη σοδειά 2,390 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 795 εκατ. ευρώ φέτος, θα έρθει από τον ΦΠΑ, καθώς δεκάδες προϊόντα μετακόμισαν από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή του φόρου. Η εστίαση έχει ήδη ανέβει στο 23% ενώ η διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία από τον Οκτώβριο θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%.
Επίσης, επιβάλλεται για πρώτη φορά ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέτρο που θα αυξήσει τα βάρη της νέας σχολικής χρονιάς. Ανοδικά έχουν ήδη κινηθεί και οι τιμές σε όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια μετά την αύξηση της φορολογίας.

Χαμένοι οι αγρότες

Αυξημένες θα είναι οι φορολογικές επιβαρύνσεις και για τους αγρότες, καθώς διπλασιάζεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για όλους τους υπόχρεους (γεωργοί, κτηνοτρόφοι) από το 27,5% στο 55%, ενώ τριπλασιάζεται ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο από τον Οκτώβριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αλλαγή της προκαταβολής του φόρου στο 55% χιλιάδες αγρότες που έχουν υποβάλει τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα θα παραλάβουν νέα, τροποποιημένα εκκαθαριστικά με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν τον επιπλέον φόρο. Από την άλλη, όσοι αγρότες δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις φετινές τους δηλώσεις θα λάβουν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα με χρέωση προκαταβολής φόρου 55% αντί 27,5%.
Την ίδια στιγμή, μέσα σ’ αυτό το τσουνάμι μέτρων «αγριεύει» ακόμη περισσότερο η Εφορία για όσους δεν πληρώνουν τα χρέη τους προς αυτήν. Και αυτό γιατί μειώνεται το ακατάσχετο όριο για μισθούς και συντάξεις από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται το ποσοστό που μπορεί να κατασχεθεί από το 25% στο 50%.
Ουσιαστικά η Εφορία μπαίνει πιο βαθιά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών με τη μείωση του ακατάσχετου ορίου, ενώ εισάγεται νέο σύστημα διαρκούς παρακολούθησης των λογαριασμών όσων χρωστούν 70.000 ευρώ και άνω.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του τρίτου Μνημονίου, το όριο του μηνιαίου ποσού μισθού, σύνταξης ή ασφαλιστικού βοηθήματος που δεν επιτρέπεται να κατάσχεται για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο είναι 1.000 ευρώ. Επιπλέον προβλέπεται ότι επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε ποσοστό 50%, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, ή σε ποσοστό 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ για τα μεγαλύτερα εισοδηματικά κλιμάκια.
Οι ανωτέρω τροποποιήσεις εφαρμόζονται και επί των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί επί των συγκεκριμένων απαιτήσεων βάσει των προγενέστερων διατάξεων, ήτοι για ποσά άνω των 1.500 ευρώ. Στο εξής και στις περιπτώσεις αυτές για τις απαιτήσεις που δημιουργούνται μετά τη θέση σε ισχύ των νέων διατάξεων τα αποδοτέα ποσά θα υπολογίζονται βάσει των διατάξεων αυτών. Ταυτόχρονα, μειώνεται το ακατάσχετο όριο των καταθέσεων για όλα τα φυσικά πρόσωπα από τα 1.500 ευρώ στα 1.250 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, οι προσδοκίες για μειώσεις που καλλιεργήθηκαν, με αντίστοιχη μεταφορά των φορολογικών βαρών στις μεγάλες ιδιοκτησίες, και δη αυτές που η αντικειμενική τους αξία υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ, έπεσαν στο κενό. Η μόνη αλλαγή που προωθείται είναι αυτή με τα εκκαθαριστικά σημειώματα και όχι με τις εισπράξεις των 2,65 δισ. ευρώ από τον φόρο που οι θεσμοί δεν αφήνουν σε καμία περίπτωση να πειραχτούν…
Ετσι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το φετινό έτος θα έχουν αναρτηθεί το αργότερο έως τις 26 Οκτωβρίου 2015 στους λογαριασμούς που διατηρούν 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες στο σύστημα TAXISNET.
Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 θα πρέπει να γίνει σε 5 δόσεις, αντί σε 6-7 που έγινε πέρυσι, οπότε τα ποσά των δόσεων θα είναι φέτος μεγαλύτερα. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, η δεύτερη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, η τρίτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, η τέταρτη μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2016 και η πέμπτη μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016.
Στα μεγάλα «πλην» του Μνημονίου και η κατάργηση της έκπτωσης 2% που χορηγείται σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Η διάταξη «ξηλώθηκε» πριν προλάβει να νομοθετηθεί από τη Νάντια Βαλαβάνη…



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *