Θα μπορούσε πλέον να πει κανείς ότι το τείχος του Βερολίνου το 1989 έπεσε πολύ πιο εύκολα από το τείχος που η γερμανική κυβέρνηση έχει υψώσει απέναντι στη συμφωνία για την Ελλάδα. Αν και οι διαπραγματεύσεις έχουν κι επίσημα πλέον φτάσει στο τέλος τους και η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να περάσει και το φρούριο του ελληνικού κοινοβουλίου, Μέρκελ και Σόιμπλε παραμένουν στις επάλξεις επινοώντας ένα νέο «τρικ» προκειμένου να αποφύγουν την αναδιάρθρωση του χρέους, που η χώρα μας καλείται να πληρώσει με αντίτιμο μία επώδυνη συμφωνία.
Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει αν η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να παράσχει εγγυήσεις για το ελληνικό χρέος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και να αποφευχθεί η ανάγκη για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
«Αν η Ελλάδα ξεμείνει από χρήμα, θα συμβάλλουν οι ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν θα υποστεί απώλειες. Ως αντάλλαγμα, το ΔΝΤ δεν θα απαιτεί πλέον μεγάλη ελάφρυνση χρέους», είναι η συλλογιστική που αναπτύσσει η εφημερίδα χωρία ωστόσο να την αποδίδει σε συγκεκριμένες πηγές.
Σημειώνεται ότι ένα τέτοιο σχέδιο αυτό θα ικανοποιούσε δυο βασικές απαιτήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ: τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την αποφυγή απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Σχολιάζοντας τη σκληρή για την Ελλάδα συμφωνία, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ δήλωσε σήμερα ότι «αν αναλογιστείτε τι έχουμε ξεπεράσει τους τελευταίους μήνες σε αυτή την διαπραγμάτευση, αυτό είναι ένα απτό αποτέλεσμα με λογικά και σημαντικά μέτρα».
«Οπότε μπορούμε να πούμε πως η συμφωνία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά αυτή την ώρα δεν είναι ακόμη δυνατόν να πούμε αν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε μια διαδικασία σε εθνικό επίπεδο, με άλλα λόγια μια ψηφοφορία στην γερμανική βουλή», σημείωσε.
Στο μεταξύ, αν και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε στην υπογραφή που θα ανοίξει τη στρόφιγγα της ρευστότητας, η Γερμανία επαναφέρει στις «καθυστερήσεις» το ζήτημα ενός νέου δανείου- γέφυρα. «Δεν έχει φύγει ακόμη από το τραπέζι η πρόταση για δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας παράλληλα ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει μέρος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια για περί σχεδίου παροχής εγγυήσεων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προς το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, λέγοντας πως τέτοια ιδέα δεν θα ήταν αρμόζουσα.
Στον αντίποδα αν και η Γερμανία μέσω της ηγεσίας της εμμένει στη σκληρή της στάση αναφορικά με το κούρεμα χρέους, ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους, μάλιστα εντός του 2015, το Γερμανικό Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών.
Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει «ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους εντός του τρέχοντος έτους», εκφράζει ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW), Μάρτσελ Φράτσερ, εκ των σημαντικότερων οικονομολόγων στη Γερμανία και με μεγάλη επιρροή στο Βερολίνο.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου