Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Πρόβες διάσπασης μέσω δηλώσεων

Ως δεδομένες και αναγκαίες αντιμετωπίζουν τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τις πρόωρες εκλογές, δίνοντας μάλιστα την αίσθηση ότι η προκήρυξή τους θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη σύναψη της συμφωνίας, ελέω της διαφαινόμενης αποχώρησης της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων διαφωνούντων από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το όλο σενάριο, ωστόσο, «κρέμεται» από το αν θα συναφθεί τελικά η συμφωνία, μιας και οι σκληροί κύκλοι της ευρωζώνης, με κυρίαρχη τη Γερμανία, βάζουν αναχώματα στη διαπραγματευτική διαδικασία.
«Αν παραστεί ανάγκη, ναι» ήταν η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου σε ερώτηση της «Ναυτεμπορικής» αν η κυβέρνηση θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Η Ολγα Γεροβασίλη πήγε όμως αρκετά «βήματα» παρακάτω, εκτιμώντας ότι «αν προσφύγουμε σε εκλογές, θα τις κερδίσουμε, εκτιμώ και με αυτοδυναμία».
Ο δε ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών «ως ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως άλλο κόμμα», ενώ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας προανήγγειλε τη συνέχιση της συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Δίνοντας τέλος το στίγμα της πολιτικής επιχειρηματολογίας που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση εκλογών, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «διατηρούμε έναντι όλων το ηθικό πλεονέκτημα», «ασχέτου αποτελέσματος, ο πρωθυπουργός διαπραγματεύθηκε σκληρά», «αλλάξαμε την ατζέντα της Ευρώπης και έπεσαν οι μάσκες», ενώ «μόνο μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να αναστρέψει τα δεδομένα υπέρ των αδύναμων».
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης επένδυσε στην «ανάγκη» για διενέργεια πρόωρων εκλογών. «Εγώ δεν είμαι από αυτούς που λένε ότι πρέπει να πάμε οπωσδήποτε σε εκλογές. Οι εκλογές μπορεί να προκληθούν εξ αντικειμένου, να χρειαστεί, ή να επιβληθούν όταν δεν υπάρχει η πλειοψηφία στην κυβέρνηση για να μπορεί να κυβερνήσει», είπε στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Επικρατείας για τον κυβερνητικό συντονισμό.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «οι εκλογές δεν είναι καταστροφή», ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Λαφαζάνη αρκέστηκε να πει ότι «έχει πάρει έναν δρόμο τον οποίο επέλεξε μόνος του, ας τον τραβήξει».
«Εάν διαπιστωθεί με τρόπο οριστικό το ρήγμα (σ.σ. στον ΣΥΡΙΖΑ), τη λύση θα δώσουν οι εκλογές» είπε στον Alpha εξάλλου ο Νίκος Φίλης, επισημοποιώντας ότι κυριαρχεί η σκέψη για προσφυγή στις κάλπες άμα τη αποχωρήσει της Αριστερής Πλατφόρμας από την Κουμουνδούρου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι «όταν καταψηφίζεις ένα κρίσιμο νομοθέτημα είναι σαν να καταψηφίζεις την κυβέρνηση».
Ο Νίκος Φίλης χρησιμοποίησε μάλιστα σκληρές εκφράσεις για το τι συμβαίνει στην κοινοβουλευτική διαδικασία, μιλώντας για «τραγέλαφο της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης και της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης», που «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί».
«Ασύμβατες»
Τα κορυφαία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας στις δηλώσεις τους αρνούνται ότι επιθυμούν τη διάσπαση, ωστόσο επιμένουν ότι οι πράξεις της κυβέρνησης είναι ασύμβατες με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το σενάριο στο οποίο δουλεύουμε αυτήν τη στιγμή είναι να κρατηθεί ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, να επανέλθει στην αντιμνημονιακή του πολιτική και στο πρόγραμμά του», δήλωσε στον Real FM ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος μίλησε χθες σε εκδήλωση του iskra.gr στον Βόλο.
Στην ομιλία του ο βουλευτής υπογράμμισε ότι «όσοι στον ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι προστατεύουν την ενότητά του, τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ανοίγοντας δρόμους εφαρμογής των μνημονίων, κάνουν σοβαρό και ιστορικά ασυγχώρητο πολιτικό λάθος» και κάλεσε «όλες τις αντιμνημονιακές και αριστερές δυνάμεις, τον λαό και τη νεολαία σε κοινές δράσεις για τη συγκρότηση ενός μεγάλου, δημοκρατικού, πατριωτικού, προοδευτικού μετώπου του ΟΧΙ».
Υπάρχουν πάντως και κορυφαία στελέχη που στέκονται με ιδιαίτερο προβληματισμό ενώπιον της όλης κατάστασης. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Θοδωρή Δρίτσα, που διατηρεί στενές σχέσεις με τους «53+».
«Αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να το σηκώσει μια κυβέρνηση της Aριστεράς και δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να προηγηθεί λαϊκή έγκριση ή απόρριψη», δήλωσε «στο Κόκκινο» ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, σημειώνοντας μάλιστα ότι βασικό στοιχείο του εκτάκτου συνεδρίου «πρέπει να είναι ο επανακαθορισμός του προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ μετά από τη βαριά ήττα που υπέστη η διαπραγματευτική στρατηγική του».

Συμμετέχουν στις διαδικασίες για το έκτακτο συνέδριο

Οι διαδικασίες πάντως για τη σύγκληση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρούν κανονικά, καθώς χθες η ηγεσία της Κουμουνδούρου ανακοίνωσε τη σύνθεση των αρμόδιων επιτροπών. Σε αυτές συμμετάσχουν στελέχη από όλες τις τάσεις εκτός της ΚΟΕ, καθώς τα στελέχη της παραιτήθηκαν πρόσφατα από την Κεντρική Επιτροπή.
Εχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι η Αριστερή Πλατφόρμα συμμετέχει στις εργασίες για την προετοιμασία του συνεδρίου, ωστόσο με μικρές «δυνάμεις». Χαρακτηριστικά στην Επιτροπή Θέσεων συμμετέχουν από τη διαφωνούσα τάση οι Αλέκος Καλύβης, Αντώνης Νταβανέλος και Γιάννης Τόλιος σε σύνολο 17 στελεχών. Στη δε Οργανωτική Επιτροπή, που θα έχει μεταξύ άλλων αρμοδιότητα την έγκριση των προσυνεδριακών εκλογικών διαδικασιών, συμμετέχουν οι Σοφία Δερμεντζόγλου, Σόφη Παπαδόγιαννη και Βασίλης Πριμικήρης.
Αναλυτικά η σύνθεση των δύο επιτροπών είναι η εξής:
 Επιτροπή Θέσεων Αθανασίου Κώστας, Γολέμης Χάρης, Ηλιόπουλος Νάσος, Καλύβης Αλέκος, Καμτσίδου Ιφιγένεια, Καραμάνος Χρήστος, Καρίτζης Ανδρέας, Κορωνάκης Τάσος, Μανταδάκης Αγγελος, Μπαλτάς Αριστείδης, Νταβανέλος Αντώνης, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Παππάς Στέλιος, Πουλάκης Κώστας, Στάικος Χρήστος, Τόλιος Γιάννης και Τριγάζης Πάνος.
■ Οργανωτική Eπιτροπή Δερμετζόγλου Σοφία, Ζαχαριάδης Κώστας, Καλκανδής Πέτρος, Καραγεώργος Πέτρος, Λάμπρου Πάνος, Μαρματάκης Κώστας, Μπουρνούς Γιάννης, Παπαδόγιαννη Σόφη, Πριμικήρης Βασίλης, Ρήγας Πάνος και Σβίγκου Ράνια.



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *