Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη για το μεταναστευτικό, με τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρά σε δηλώσεις, αναφέροντας εκτενώς το τι αποφασίστηκε κατά την υπουργική σύσκεψη.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε το γεγονός πως «μας υπερβαίνει» αυτό το πρόβλημα, καθώς είναι «μία κρίση, μέσα στην κρίση», ενώ επισήμανε ότι το πρόβλημα πρέπει οπωσδήποτε να διεθνοποιηθεί, αφήνοντας αιχμές για τις «εθελοντικές» πολιτικές που ακολουθούν όψιμες χώρες της ΕΕ για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
«Εξετάσαμε τα οξυμένα προβλήματα των τελευταίων ημερών από την ραγδαία αύξηση εισροής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά» είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις, λόγω της κατάρρευσης των χωρών προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών».
Πως όλοι αντιλαμβανόνται ότι η όξυνση προέρχεται από την άλογη παρέμβαση της Δύσης στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν κυρίως οι χώρες υποδοχής».
Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει τη διάσταση του προβλήματος, καταφέρνοντας για πρώτη φορά η Ελλάδα να συμπεριληφθεί ως μία από τις δύο ευρωπαϊκές χώρες (σ.σ. Ιταλία) που θα λάβουν κονδύλια, παροχή τεχνικών μέσων, αλλά και ειδική μέριμνα για τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ.
«Πρέπει να υιοθετηθεί η αρχή του διαμερισμού της ευθύνης στο πλαίσιο των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ» είπε, καυτηριάζοντας τη στάση «όψιμων» κρατών της ΕΕ να επιμένουν σε μία εθελοντική βάση, σχετικά με το διαμερισμό των προσφύγων και μεταναστών.
Το σχέδιο δρασης
«Αποφασίσαμε το διαρκή συντονισμό συναρμόδιων υπουργείων και υπουργών με επικεφαλής τον κ. Φλαμπουράρη και την κ. Χριστοδουλοπούλου» είπε, ενώ έθεσε ως άμεσο στόχο τη ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών.
Συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «στόχος μας εναι η ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, οι ταχύρρυθμες διαδικασίες ταυτοποίησης προσφύγων, αλλά και η ταχύτερη δυνατή μετακίνηση τους από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Επίσης, έκανε λόγο για επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση αξιοποίηση των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, με σκοπό τη διαφύλαξη των συνόρων και την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό.
«Αποφασίσαμε τη διεθνοποίηση του προβλήματος που επαναλαμβάνω δεν είναι μόνο ελληνικό για αυτό και πρότεινα τη συνεργασία με όμορες χώρες και ειδικά την Τουρκία, καταθέτοντας επισήμως την πρόταση να υπάρχουν επαφές με της ΕΕ με την Τουρκία» συμπλήρωσε, ενώ εξήγγειλε και σχετικές πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση των δομών τοπικής της αυτοδιοίκησης, αλλά και των αλληλέγγυων οργανώσεων, στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών.
Μετεγκατάσταση προσφύγων στο Βοτανικό
Όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως στο Βοτανικό τόνισε πως «υλοποιείται εντατικά η διαδικασία από το κράτος», εξηγώντας πως η καθυστέρηση αφορούσε στον εντοπισμό του χώρου, ο οποίος έπρεπε να είναι στον ιστό της πόλης, αλλά και για την ηλεκτροδότηση της συγκεκριμένης περιοχής.
«Στόχος μας ήταν να βρεθεί ένας χώρος φιλόξενος, αξιοπρέπειας και ανθρωπισμού» είπε ο κ. Τσίπρας, ευχαριστώντας τους εθελοντές για την αλληλεγγύη που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα στο Πεδίον του Άρεως, αλλά και το δήμο Αθηναίων για την κινητοποίησή του.
Τέλος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «θα δώσουμε από το υστέρημά μας σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά το πρόβλημα ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας», αφήνοντας αιχμές για την ΕΕ, η οποία -όπως είπε- δίνει εξετάσεις για το θέμα της Ελλάδας, έχοντας αρνητικά αποτελέσματα στα ζητήματα οικονομικής πολιτικής, αλλά ελπίζει πως αυτό θα αλλάξει αναφορικά με το μεταναστευτικό.
«Οποιοι προσπάθησαν αυτό το εξάμηνο -με προκλητικό τρόπο- να μετατρέψουν αυτό το πρόβλημα σε ζητήμα κομματικής εκμετάλλευσης, με το πρόσχημα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, θα εκτεθούν, όπως εκτέθηκαν με την τραγωδία στη Λαμπεντούσα» σχολίασε ο κ. Τσίπρας για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί, αφήνοντας αιχμές και για ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου