Κοντά σε συμφωνία για τη μέθοδο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω ιδιωτών και της συμβολής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκεται η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Τη συνολική πρόταση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις αλλαγές στον Νόμο Κατσέλη και συνολικά την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους στη χώρα μας, θα παρουσιάσει αναλυτικά σήμερα στους εκπροσώπους του «κουαρτέτου» ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Η κυβέρνηση διατηρεί προσδοκίες ότι, παρά τις αντιρρήσεις των θεσμών για την ανάληψη της κεντρικής διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από κρατική εταιρεία Asset Management, το θέμα θα κλείσει ώς τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Αγνωστο είναι τι θα γίνει με την ελληνική πρόταση για τη νομοθέτηση προσωρινού πλαισίου προστασίας για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, έστω και ως αναβίωση του αντίστοιχου νόμου Χατζηδάκη, ο οποίος έπαψε να ισχύει στις 31.12.2014.
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να θεσμοθετήσει μια Δημόσια Αρχή Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, η οποία θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί τον δανειολήπτη με βάση τις δυνατότητες εξυπηρέτησης κάθε είδους οφειλής και θα λειτουργήσει ως τεράστια βάση δεδομένων για τα χρέη των πολιτών,
Από την κυβέρνηση διέρρευσε πάντως χθες (στο in.gr και στο vima.gr) η πρόταση που έχει επεξεργαστεί η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομίας και η οποία βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
Την ίδρυση εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (Asset Management Company ή Οχημα Ειδικού Σκοπού – SPV). Αλλαγές στον νόμο Κατσέλη για τις «πτωχεύσεις» νοικοκυριών και στον νόμο «Δένδια» για τα επιχειρηματικά δάνεια. Την αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικούς Χρέους.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου