Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Ενέχυρο στους δανειστές η περιουσία του Δημοσίου

Εσοδα 6,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2017 από την ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει η δανειακή σύμβαση που κατατέθηκε στη Βουλή, μέσα από την οποία αποκαλύπτεται ότι ο νέος φορέας θα ονομάζεται Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και στην ουσία θα είναι... ενέχυρο απέναντι στους θεσμούς σε περίπτωση αθέτησης των συμφωνηθέντων.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο Ταμείο δίνουν δύο υπομνήματα, από τα οποία το ένα αποτελεί απόφαση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στις 30 Ιουλίου, τα οποία μνημονεύονται αλλά δεν επισυνάπτονται.
Το Ταμείο, όπως καταχωρίζεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, θα είναι ένας ανεξάρτητος φορέας με βάση και τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.
Επειτα από μάχη της ελληνικής πλευράς θα έχει έδρα την Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο, όπως επέμεναν οι δανειστές, αλλά θα εποπτεύεται από τις Βρυξέλλες.
Ως τον Οκτώβριο, η ελληνική πλευρά οφείλει να διορίσει ανεξάρτητη ομάδα δράσης, η οποία θα υποβάλει την αναφορά της ώς τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια η κυβέρνηση μαζί με τους θεσμούς θα νομοθετήσουν συγκεκριμένα μέτρα, που περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα.
Στους επτά στόχους που περιγράφονται αναλυτικά, δίνεται το περίγραμμα του νέου θεσμού, για το οποίο παρέχεται η ευχέρεια να λειτουργήσει αυτόνομα ή να ενσωματώσει το ΤΑΙΠΕΔ και επιλεγμένα ακίνητα του Δημοσίου από τα περίπου 900 που διαχειρίζεται.
Το Ταμείο θα επιλέξει κατάλληλα ακίνητα ή αλλά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, όπως μετοχές, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν με πώληση ή ανάπτυξη.
Για τον καθορισμό της αξίας τους θα χρησιμοποιηθούν τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση δημόσιων επιχειρήσεων και οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
Η πραγματική του λειτουργία προκύπτει μέσω των αναφορών στον ΕΜΣ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Υστερα από αίτημα του τελευταίου, το Ταμείο «προβαίνει στις τροποποιήσεις ή προσθήκες στην παρούσα σύμβαση (ή άλλες ρυθμίσεις), τις οποίες ο ΕΜΣ κρίνει αναγκαίες».
Στην επόμενη παράγραφο γίνεται λόγος για «διακριτική ευχέρεια» του ΕΜΣ, που μπορεί όμως να απαιτήσει την εξόφληση της χρηματοδοτικής συμβολής που έχει δώσει στη χώρα μας με ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει στο Ταμείο ή με την παροχή άλλων δικαιωμάτων τα οποία θα κρίνει αναγκαία «για την υποστήριξη της θέσης του ή για την εφαρμογή της δήλωσης της συνόδου κορυφής».
Γίνεται επίσης λόγος για παροχή εγγυήσεων και δεσμεύσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι αρνητικές δεσμεύσεις και οι δεσμεύσεις πληροφόρησης.
Στη δανειακή σύμβαση επαναλαμβάνεται η δήλωση της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με την οποία η «προίκα» του νέου Ταμείου θα φτάσει τα 50 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του νέου δανείου, από τα οποία τα μισά θα διατεθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Από τα υπόλοιπα τα μισά θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση του χρέους και τα άλλα για επενδύσεις.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *