γράφει η Αφροδίτη Τζιαντζή
Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη καταγγελία του σωματείου εργαζομένων στον Ψυχικό Τομέα του Νοσοκομείου Κέρκυρας ότι ο εργολάβος καθαρισμού, που ανέλαβε με απευθείας ανάθεση την καθαριότητα του νοσοκομείου, θα πληρωθεί 24.600 ευρώ για 11 ημέρες -ποσό που θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό, αν το νοσοκομείο προσλάμβανε τις εργαζόμενες με μίσθωση έργου.
Την είδηση δημοσιοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα να εκδιωχθούν εργολάβοι από τη δημόσια Υγεία, να σταματήσει η αιμορραγία δημόσιου χρήματος και οι σχέσεις εργασιακής ζούγκλας που συνδυάζονται με τις εργολαβίες.
Οι εργαζόμενοι επιμένουν ότι το δημόσιο Νοσοκομείο Κέρκυρας, όπως και άλλα δημόσια νοσοκομεία, θα μπορούσε να εφαρμόσει το άρθρο 49 του Ν. 4325/2015 (γνωστός και ως «νόμος Κατρούγκαλου»), στο οποίο ορίζεται ότι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας πρέπει να καλύπτονται από προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνο, αλλά δίνει τη δυνατότητα για παράταση όσων συμβάσεων έχουν λήξει με ατομικές μισθώσεις έργου ώς το τέλος του 2015.
Στη διευκρινιστική ΚΥΑ για το άρθρο 49 δηλώνεται ξεκάθαρα ότι μπορούν να προσληφθούν με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου εργαζόμενοι από συνεργεία καθαρισμού, οι οποίοι εξαιρούνται από τον ΟΑΕΕ και ασφαλίζονται ως μισθωτοί με ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Μολονότι το άρθρο 49 θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα δημόσια νοσοκομεία, με κέρδος και για τους εργαζομένους και για το Δημόσιο, οι εργολάβοι παραμένουν ακλόνητοι.
«Σηκώνουμε τα χέρια»
«Θα μπορούσε τόσο καιρό το υπουργείο Υγείας να έχει κάνει κάτι για να αποφευχθούν αυτού του τύπου οι συμβάσεις και οι απευθείας αναθέσεις», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Τριανταφυλλούδης, πρόεδρος του σωματείου «Η Ενότητα», που δημοσιοποίησε την καταγγελία για το Νοσοκομείο Κέρκυρας.
«Επειδή ο προηγούμενος εργολάβος αποχώρησε, η διοίκηση ακολούθησε τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Δεν λέμε ότι δεν έπραξε νομότυπα. Λέμε όμως ότι θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά. Εχει ξεκινήσει νέος πρόχειρος διαγωνισμός με κονδύλι 65.000 ευρώ για ένα μήνα. Συνολικά δηλαδή 90.000 ευρώ για 41 μέρες.
»Αν αυτό συμφέρει το Δημόσιο και το νοσοκομείο, που δυσκολεύεται να καλύψει βασικές ανάγκες σε γάζες και υγειονομικό υλικό, εμείς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.
»Αν, αντίθετα, προσλαμβάνονταν οι εργαζόμενες με μίσθωση έργου, όπως προβλέπει ο νόμος και όπως γίνεται στους ΟΤΑ, το μηνιαίο κόστος δεν θα ξεπερνούσε τις 40.000 ευρώ, ακόμα κι αν πληρώνονταν 1.000 ευρώ τον μήνα μικτά, ενώ τώρα παίρνει η κάθε μία 400 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, γιατί ο εργολάβος καταθέτει μεν προσφορά για πλήρη απασχόληση, τις απασχολεί με μερική απασχόληση, χωρίς ρεπό, υπερωρίες κ.λπ., όπως συμβαίνει δυστυχώς σε όλη την Ελλάδα».
«Μικρότερο το ποσό»
«Δόθηκε δυσανάλογη δημοσιότητα στο θέμα. Το ποσό είναι μικρότερο από το αντίστοιχο που θα δίναμε για μόνιμο συνεργείο», επιμένει ο διοικητής του Νοσοκομείου Κέρκυρας Κ. Γρηγορόπουλος. «Δεν γινόταν να εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου. Ποια εργαζόμενη θα άνοιγε μπλοκάκι για 11 μέρες;».
Μόνο που ο νόμος δεν προβλέπει μπλοκάκι, αλλά ΙΚΑ και μίσθωση έργου ώς το τέλος του 2015...
«Την ώρα που τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια, δεν είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιου είδους σπατάλες, υπέρ των εργολάβων, οι οποίοι προσφέρουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, έναντι υψηλότατης αμοιβής, σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. «Δεκάδες φορές ζητήσαμε από τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή να εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου στα νοσοκομεία και απάντηση δεν πήραμε ποτέ» συμπλήρωσε.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου