Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Η Λαγκάρντ ξαναχτυπά: Χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους


H επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ άσκησε εκ νέου πιέσεις στις χώρες της Ευρώπης να προχωρήσουν σε σημαντική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, ελάχιστες στιγμές μετά το πέρας των εξάωρων συνομιλιών στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα.
Δεν είχαν περάσει παρά μόνο λίγα λεπτά από την κοινή συνέντευξη Τύπου των ΝτάισελμπλουμΝτομπρόβσκις,Ρέγκλινγκ, όταν ήρθε από την Ουάσιγκτον ανακοίνωση (Press Release No. 15/381), που δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις του Ταμείου.
Η Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι το ελληνικό χρέος είναι πλέον μη βιώσιμο και για αντιστραφεί η αρνητική δυναμική του δεν αρκούν από μόνες τους οι όποιες πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης. 
Ως εκ τούτου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «είναι κρίσιμο για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να προχωρήσουν σε σαφείς δεσμεύσεις προκειμένου να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του χρέους, πολύ περισσότερο απ' ό,τι έχει εξεταστεί μέχρι σήμερα».
Αυτή η τελευταία αποστροφή του κειμένου της προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον αναλυτών και σχολιαστών στα social media, έχοντας πια ως δεδομένο ότι το τριετές πρόγραμμα μπήκε στις ράγες με την αποδοχή ακόμη και της Γερμανίας, χωρίς όμως να έχει εκ των προτέρων επισημοποιηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως επίμονα ζητούσε το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του, με κεφάλαια και όχι απλώς σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Αποκαταστάθηκαν δεσμεύσεις και εμπιστοσύνη
Βεβαίως, η Λαγκάρντ επισήμανε ότι το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα σε τεχνικό επίπεδο και χθες στις Βρυξέλλες σε πολιτικό είναι «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», αν και πέταξε κάποια βέλη και προς την πλευρά της Αθήνας για την πρότερη στάση της: «(Το νέο πρόγραμμα) δεν αντιστρέφει μόνο το πισωγύρισμα σε επίπεδο πολιτικών που προκάλεσε τον εκτροχιασμό του προηγούμενου προγράμματος, αλλά θέτει σε εφαρμογή ευρείας κλίμακας πολιτικές για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, και την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Σε άλλο σημείο, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ;ότι ενθαρρύνθηκε από την προφανή δέσμευση της Αθήνας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και καλοσώρισε «ιδιαίτερα» τις προσπάθειες των αρχών να ξεπεράσουν τη σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης κατά τους πρόσφατους μήνες, ενώ πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι είναι κατανοητό πως η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει το πρόγραμμα σε μεγαλύτερο βάθος λεπτομερειών.
Οι αναφορές περί δεσμεύσεων και εμπιστοσύνης αφορούσαν στη λεγόμενη «ιδιοκτησία/ownership» του προγράμματος εκ μέρους της Αθήνα, για την οποία Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ σε ξεχωριστές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους παραδέχθηκαν ότι υφίσταται, πάρα τις όποιες πολιτικές εξελίξεις αναμένονται στην Ελλάδα.
Θεσμοί και εταίροι έδειξαν να μη θέλουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά -μέχρι νεοτέρας- και παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προσπάθησαν να δείξουν με κάθε τρόπο (απευθυνόμενοι προφανώς σε διαφορετικά ακροατήρια) ότι θεωρούν εξασφαλισμένη την πολιτική επιτυχία του προγράμματος στις παρούσες συνθήκες.
Ανοιχτό παράθυρο για μεγαλύτερη συμμετοχή του Ταμείου με όρους
Για την Κριστίν Λαγκάρντ, όμως, η επιτυχία αυτή περνά μόνο μέσα από την ελάφρυνση του χρέους. Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, η επικεφαλής του ΔΝΤ έβαλε τα πράγματα στη σειρά που έχουν κατά νου στην Ουάσιγκτον.
Πριν από την πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχουν γίνει όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο Κατανόησης και «εφόσον έχουν συμπληρωθεί με τις προαναφερθείσες μεταρρυθμίσεις» (σ.σ. δημοσιονομικά και δη  συνταξιοδοτικό ώστε να στηριχθεί το «φιλόδοξο» πρωτογενές πλεόνασμα συν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό τομέα), «μαζί με τη σημαντική ελάφρυνση του χρέους», μόνο τότε θα μπορεί κανείς να πει ότι μπαίνουν «οι βάσεις για ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα».
Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ δεν παραιτείται από τις βασικές επιδιώξεις του τόσο απέναντι προς την Αθήνα για το δημοσιονομικό κενό, όσο και προς την Ευρώπη για το χρέος.
Κατά τ' άλλα, υπογράμμισε ότι θα εργαστεί με στόχο να διασφαλίσει ό,τι χρειάζεται προκειμένου το ΔΝΤ να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα τους εταίρους της, κάνοντας λόγο για όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να μπουν στο τραπέζι τους επόμενους μήνες ώστε να μπορέσει η ίδια να εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού περισσότερα χρήματα προς τη χώρα, αυτή τη φορά από τα δικά του.
Με την ελληνική οικονομία σε οριακή κατάσταση, το παιχνίδι ρόλων συνεχίζεται.
Α.Γ.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *