γράφει ο Απόστολος Διαμαντής
Περίεργες απόψεις ακούγονται από τη στιγμή που ο Τσίπρας αποφάσισε εκλογές. Στο ΣΚΑΙ μάλιστα διαμαρτύρονται διότι, λέει, ο πρωθυπουργός για να λύσει το εσωκομματικό του πρόβλημα σέρνει τη χώρα σε εκλογές. Τι έπρεπε να κάνει; Σύμφωνα με τον Πορτοσάλτε, τον Μπεσκένη και άλλους φωστήρες, έπρεπε ο Τσίπρας να κυβερνήσει με τον Μεϊμαράκη! Εφόσον μαζί ψηφίσανε τη συμφωνία, γιατί να μην φτιάξουν παρέα και μια κυβέρνηση;
Είναι απορίας άξιον πως είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοιες ασυναρτησίες. Πρώτον, ο Τσίπρας δεν επέλεξε τις εκλογές. Η κυβέρνηση Συριζα ΑΝΕΛ έπεσε. Στην ψηφοφορία για την τριετή συμφωνία έλαβε 118 ψήφους. Κανονικά θα έπρεπε επί τόπου να παραιτηθεί ή μάλλον θα έπρεπε να παραιτηθεί από τη στιγμή που έπεσε κάτω από 151, δηλαδή πριν δυο μήνες. Λόγοι εκτάκτου ανάγκης υποχρέωσαν τότε τον Τσίπρα να παραμείνει στη θέση του, αρκούμενος σε τυπική νομιμοποίηση, για να τελειώσει το ζήτημα της συμφωνίας και να μην χρεωκοπήσει η χώρα.
Ωστόσο, από τη στιγμή που το ζήτημα αυτό έκλεισε, περαιτέρω παραμονή της κυβέρνησης μειοψηφίας στη θέση της θα συνιστούσε κοινοβουλευτική εκτροπή. Μπορεί τυπικά να μην έχει καταψηφιστεί ακόμη η κυβέρνηση στη Βουλή, όμως από τη στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν επισήμως πως δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και η αριστερή πλατφόρμα επέμεινε πως δεν στηρίζει, η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά απωλέσει τη δεδηλωμένη.
Κανονικά ο πρόεδρος, εάν ο πρωθυπουργός επέμενε να κυβερνά σαν να μην συμβαίνει τίποτα, θα έπρεπε να θέσει ζήτημα δεδηλωμένης. Διότι, τι είναι η δεδηλωμένη; Είναι η υποχρέωση κάθε κυβέρνησης να έχει πολιτική νομιμοποίηση από την πλειοψηφία των βουλευτών. Η τυπική μορφή που θα πάρει η αμφισβήτηση αυτής της νομιμοποίησης είναι δευτερεύον. Προέχει το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν στηρίζεται πλέον από 151 βουλευτές.
Δεύτερον, δεν είναι σοβαρό να υποστηρίζεται πως έπρεπε να γίνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού Συριζα- ΝΔ. Ποιος το αποφάσισε αυτό; Ο Αλαφούζος ή ο Ψυχάρης;. Έγιναν εκλογές; Όχι. Τότε, πως ο Τσίπρας θα κάνει κυβέρνηση με την ΝΔ; Αυτό είναι κανονικό δημοκρατικό δούλεμα.
Ο πρωθυπουργός λοιπόν παραιτούμενος επέδειξε κοινοβουλευτική ευαισθησία. Δεν ήθελε προφανώς να κυβερνά ερήμην του λαού, στηριζόμενος έστω στην ανοχή της αντιπολίτευσης, διότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε κατάφορα τη γενική βούληση . Δεν γίνεται δηλαδή εγώ να ψηφίζω Στρατούλη και εν τέλει να κυβερνάει ο Γιακουμάτος, χωρίς να έχουν μεσολαβήσει εκλογές. Αυτό συνιστά πραξικόπημα. Έγινε μια φορά με τον Παπαδήμο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να καταργήσει κάθε κοινοβουλευτικό κανόνα.
Συμπέρασμα: οι δημοσιογράφοι, πριν εκτοξεύσουν τις σοφίες τους θα πρέπει πρώτα να σκέφτονται. Ο Τσίπρας δεν προκάλεσε πρόωρες εκλογές. Ο Τσίπρας έχασε την στήριξη της Βουλής και υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Έκανε αυτό που έπρεπε.
Προφανώς όμως, αυτό που ενοχλεί είναι ο φόβος των εκλογών. Ο Τσίπρας θα κερδίσει τις εκλογές, πιθανόν και αυτοδύναμος και έτσι θα πέσουν έξω και οι ελπίδες όσων ήθελαν μια κυβέρνηση με αιχμάλωτο πρωθυπουργό.
Εάν λοιπόν οι δημοσιογράφοι ανησυχούν για τις συχνές πρόωρες εκλογές, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν έχουν παρά να ψηφίσουν με ενθουσιασμό τον Τσίπρα και οι επιθυμίες τους θα ικανοποιηθούν.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου