Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds θέλουν οι δανειστές


Τη δυνατότητα να πωλούνται τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες σε ξένα funds, τα οποία θα αναλαμβάνουν την είσπραξή τους προτείνουν στην κυβέρνηση οι δανειστές, με την ελληνική πλευρά να διαφωνεί και ως προς αυτή την πρόταση.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει προτείνει τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε έναν δημόσιο φορέα, αλλά οι δανειστές εκφράζουν αντιρρήσεις καθώς θεωρούν ότι κάθε τράπεζα πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση των δικών της κόκκινων δανείων.
Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας με τους δανειστές, όπως ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, το σχέδιο του Μνημονίου σε γενικές γραμμές αναφέρει:
1. Τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων πρέπει να χωριστούν, ανάλογα με το αν οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες ή μη βιώσιμες. Για τις βιώσιμες πρέπει να υπάρξει ρύθμιση, βάσει και του Κώδικα Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος. Για τις μη βιώσιμες θα ακολουθηθούν η πτωχευτική διαδικασία και η ρευστοποίηση στοιχείων. Δεν γίνεται ειδική αναφορά στα δάνεια των ιδιωτών.
2. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει έως τα τέλη του χρόνου (σ.σ. έτσι αποφεύγεται το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων). Οι δανειστές πιστεύουν ότι είναι επιθυμητό να μπουν ιδιώτες στην ανακεφαλαιοποίηση ώστε να μη χάσουν οι τράπεζες τα ιδιωτικοοικονομικά χαρακτηριστικά τους και να ενισχυθεί η προοπτική επιστροφής τους στον ιδιωτικό τομέα.
3. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η διακυβέρνηση των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ασκείται χωρίς παρέμβαση της κυβέρνησης. Ουσιαστικά, οι δανειστές θέλουν πλήρη ανεξαρτησία του ΤΧΣ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα σχετικά με την πώληση των δανείων, τη διαδικασία αυτή αναλαμβάνουν τα λεγόμενα distress funds.«Εφόσον οι τράπεζες έχουν οι ίδιες τη διαχείριση των δανείων τους, είναι η πώληση μέρους των δανείων αυτών σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν την είσπραξή τους με όποιο τρόπο μπορούν. Oι εταιρείες distress funds, όπως αποκαλούνται, αφού διαχειρίζονται τη “δυστυχία” αγοράζουν τα δάνεια που δεν έχουν ελπίδα να εισπραχθούν - ή έχουν πολύ λίγες πιθανότητες - έναντι χαμηλού ποσοστού της συνολικής αξίας τους (π.χ. 20%). Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες καθαρίζουν τους ισολογισμούς τους από τα δάνεια αυτά και μπορούν να κάνουν μια καινούργια αρχή για τη διαχείριση των λοιπών δανείων τους και για τη χρηματοδότηση της οικονομίας», αναφέρει το ρεπορτάζ των Νέων.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *