γράφει ο Δημήτρης Τρίμης
Κατά την άποψή μου, δεν συνιστά «νέα φοροκαταιγίδα» το σχεδιαζόμενο νέο φορολογικό καθεστώς των αυτοαπασχολούμενων, των ελευθέρων επαγγελματιών και όσων άλλων αμείβονται με τιμολόγιά τους ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ). Τα ρεπορτάζ από τις διαπραγματεύσεις κακώς εμφανίζουν τον επαγγελματία να φορολογείται με 26% «από το πρώτο ευρώ».
Η αλήθεια είναι ότι από το επόμενο έτος οι επιτηδευματίες και τα «μπλοκάκια», εκτός από τον κύριο φόρο που θα τους επιβληθεί, 26% επί του καθαρού εισοδήματός τους (δηλαδή τη διαφορά: έσοδα μείον έξοδα), θα προκαταβάλλουν το 75% του φόρου που θα τους αναλογεί, αντί του 55% που προκαταβάλλουν τώρα.
Για παράδειγμα, ένας ανύπαντρος ελεύθερος επαγγελματίας, που εκδίδει ΔΠΥ για τις υπηρεσίες που προσφέρει και βεβαίως το δηλώνει, ή κάποιος κάτοχος ατομικής επιχείρησης που εισπράττει 30.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά παρουσιάζει ως έξοδα λ.χ. 15.000 ευρώ τον χρόνο, οτιδήποτε πληρώνει για το σπίτι του που χρησιμοποιεί ως έδρα της ατομικής του επιχείρησης [κοινωνική ασφάλιση (ΟΑΕΕ), ΔΕΗ, ΟΤΕ, κινητά, Η/Υ, νοίκι, καύσιμα κ.λπ.], φορολογείται μόνο για το καθαρό εισόδημά του (τα 15.000 ευρώ τον χρόνο) με συντελεστή 26%.
Δηλαδή πληρώνει φόρο 3.900 τον χρόνο. Ενας μισθωτός που αμείβεται με 30.000 τον χρόνο μεικτά (μείον οι ασφαλιστικές του κρατήσεις, δηλαδή 24.900 ευρώ καθαρά τον χρόνο) φορολογείται βάσει του νόμου με 3.999 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή περίπου το ίδιο.
Επομένως το ζήτημα είναι να περιοριστεί μέχρι εξαφανίσεως η δουλειά με το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (το περίφημο «μπλοκάκι»), καθώς όλος ο κόσμος ξέρει ότι στην πραγματικότητα κρύβει κυρίως εξαρτημένη εργασία, αλλά αποφεύγεται από τους φαταούλες εργοδότες που δεν θέλουν να προσλάβουν μισθωτούς, διότι απεχθάνονται τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη μισθωτή εργασία (14 μισθοί τον χρόνο, άδειες, ωράρια, ασφαλιστικές εισφορές, επιδόματα, αποζημίωση απόλυσης κ.ο.κ.).
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου