γράφει η Άντα Ψαρρά
Μια δήλωση αλληλεγγύης στους πολίτες και στο δοκιμαζόμενο ΕΣΥ της Ελλάδας ήρθε από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από τη μεγαλύτερη οργάνωση ακτιβιστών στην περίθαλψη, «Γιατροί για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Υγείας» (Physicians for a National Health Program - PNHP), που αριθμεί πάνω από 19.000 μέλη, γιατρούς και επιστήμονες, δραστηριοποιείται από το 1987 και έχει μοναδικό σκοπό και στόχο την υιοθέτηση ενός δημόσιου εθνικού προγράμματος στις ΗΠΑ με έμφαση στην ιατρική φροντίδα αντί για τις υπέρογκες διοικητικές δαπάνες.
Η ανακοίνωση της PNHP (12/8/2015) με τίτλο «Σταματήστε την καταστροφική λιτότητα στην Ελλάδα» υποστηρίζει ότι:
«Η τρόικα επιβάλλει πολιτικές που προκαλούν δυστυχία και θάνατο, ενώ η επιβολή της σκληρής λιτότητας στον ελληνικό λαό έχει καταστρέψει το μισοδιαλυμένο, λόγω της οικονομικής κρίσης, ΕΣΥ. Οι Ελληνες συνάδελφοί μας που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας έχουν τεκμηριώσει την τραγική φθορά, την υποβάθμιση της ποιότητας και της δυνατότητας περίθαλψης.
»Στο παρελθόν, το ΕΣΥ παρείχε καθολική πρόσβαση στην περίθαλψη. Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι δεν είναι σε θέση να λαμβάνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Τα εμπόδια στην περίθαλψη στην Ελλάδα προσομοιάζουν όλο και περισσότερο με εκείνα των ασθενών μας στις ΗΠΑ, όπου δεκάδες εκατομμύρια παραμένουν ανασφάλιστοι, παρά την Πράξη Προσιτής Ιατρικής Φροντίδας (Νομοσχέδιο Ομπάμα).
»Σήμερα στην Ελλάδα, ζωτικής σημασίας οργανισμοί υγείας εξασθενούν είτε λόγω έλλειψης πόρων είτε λόγω της άκρατης ιδιωτικοποίησης και, παρά τις ηρωικές προσπάθειες πολλών Ελλήνων γιατρών και νοσηλευτών, η περίθαλψη καθίσταται διαρκώς αποκλειστικό προνόμιο για τους πλούσιους.
»Μια ολοκληρωμένη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και κάποια από τα μέλη μας, απέδειξε τις αρνητικές συνέπειες αυτών των πολιτικών λιτότητας. Ακόμη και πριν επιβληθούν τα τελευταία μέτρα στην Ελλάδα, μια μελέτη στο περιοδικό American Journal of Public Health διαπίστωσε ότι όλοι οι βασικοί δείκτες για τη δημόσια υγεία επιδεινώθηκαν (αυτοκτονίες, ψυχικές διαταραχές, χρήση ουσιών, μολυσματικές ασθένειες κ.λπ.), δεδομένου ότι η λιτότητα συρρίκνωσε τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.
Οι ασθενείς
»Ομως παρά την επιδείνωση των δεικτών της υγείας, οι πολιτικές λιτότητας εξαναγκάζουν σε περισσότερες περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες περίθαλψης. Οι ήδη δοκιμαζόμενες δημόσιες νοσοκομειακές υπηρεσίες, αλλά και εκείνες της πρωτοβάθμιας φροντίδας, πλημμύρισαν με επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να απευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές, λόγω της ανεργίας και της απώλειας εισοδήματος.
»Παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές δικαιολογίες για τις πολιτικές λιτότητας στερούνται επιχειρήματα και παραμένουν αδύναμες, εντούτοις οι καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία αυτών των πολιτικών είναι εξαιρετικά τεκμηριωμένες. Η λιτότητα σκοτώνει και η συνεχής επιδίωξη της τρόικας πολιτικών που προκαλούν μαζική τιμωρία για τους πολίτες της Ελλάδας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί».
Στο επίκαιρο βιβλίο τους με τίτλο «The Body Economic. Why Austerity Kills» (Γιατί η λιτότητα σκοτώνει), οι δύο δόκτορες (εμπειρογνώμονες της Δημόσιας Υγείας) David Stuckler και Sanjay Basu αποδεικνύουν ότι, ενώ η ύφεση πάντα είναι κάτι κακό, ο τρόπος που θα ανταποκριθούν σ’ αυτήν οι κυβερνήσεις είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
«Οι πολιτικοί μιλούν ασταμάτητα για τις σεισμικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, αλλά εξακολουθούν οι περισσότεροι να αγνοούν τις καταστροφικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία εφαρμόζοντας σκληρή λιτότητα στην ιατρική φροντίδα και στις κοινωνικές παροχές, ακριβώς την ώρα που οι πολίτες τα χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά».
«Κι όμως», υποστηρίζουν οι ερευνητές, «η υγιής εναλλακτική λύση αντί των πολιτικών λιτότητας τελικά θα συνέβαλλε τόσο στη βελτίωση της οικονομίας όσο και στην προστασία της δημόσιας υγείας. Σε μια σειρά από ιστορικές μελέτες περιπτώσεων που εκτείνεται από το 1930 την Αμερική, τη Ρωσία και την Ινδονησία στη δεκαετία του 1990, στη σημερινή Ελλάδα, τη Βρετανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, αποκαλύπτουν ότι η κυβερνητική κακή διαχείριση των οικονομικών οδήγησε σε μια ζοφερή σειρά ανθρώπινων τραγωδιών.
Η αγορά
»Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν και να παραμείνουν υγιείς, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ύφεσης όπως προκύπτει από συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα, ενώ αυτό θα οδηγήσει τελικά και στην ανάπτυξη της οικονομίας».
Οπως είχε επισημάνει άλλωστε και ο David Himmelstein, καθηγητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ, «η υγεία μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, προσωπική και ευάλωτη στη διαφθορά για να την εμπιστευτούμε στην αγορά».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου